Test: Hyundai Elantra 1.6 Style (zapeljiva in prostorna)

Hyundai, Testi

Hyundai Elantra ima za sabo že zavidljivo zgodovino, saj jo že proizvajajo od leta 1990.

Hyundai Elantra ima za sabo že zavidljivo zgodovino, saj jo že proizvajajo od leta 1990 (na začetku pod imenom Lantra), torej 27 let kasneje, v letu 2017 je na trgu že 6 generacija, ki s svojim izgledom, tehnologijo in dostopno ceno odlično konkurira na trgu kompaktnih limuzin.

Prvi stik z Elantro je zaradi njenega športno elegantnega videza, kar malce zapeljiv, isto lahko zapišem za večino modelov Hyundai. Najbolj mi je všeč zadnji del avtomobila, ki z ostrimi linijami in širokimi lučmi prikazuje svoj značaj in sporoča, da je vredna vsakega pogleda.

Elantra z osnovno ceno 15.500 € ponuja zanimivo izbiro a ceni primerni so zato v notranjosti uporabljeni cenejši materiali in celotna zasnova deluje v tem stilu. Za pikolovce … Če sem se takoj poistovetil z zunanjim videzom pa sem med testom dobil občutek, da ima Elantra kot še kakšen Hyundaijev model, največ rezerve pri zasnovi notranjosti. Konkretno imam v mislih materiale, ki so robustni na dotik, majhen zaslon na dotik s povprečno programsko opremo, analogni števci … Čeprav se vidi, da so inženirji posvetili svoj čas za izboljšanje ergonomije voznika pa Elantra za volanom ne vzbuja posebnih čustev zaradi katerih skačeš v zrak od navdušenja. No, nakup Elantre temelji na povsem drugačnih predpostavkah v katerih se odlično odreže.

Njena največja prednost v segmentu limuzin poleg ugodne cene je prostornost. Ta se odraža na prostorni zadnji klopi in v prtljažniku s 458 litri.

Za Hyundai je omembe vredno tudi doseženo zavidljivo 2. mesto v Nemčiji na letvici J.D. Power Rankings, ki vsako leto ocenjujejo avtomobile po pokvarljivosti. Torej študija pokaže, koliko napak se pojavi pri posameznemu avtomobilu oziroma v tem primeru razvrščeno število napak po blagovnih znamkah avtomobilov v prvih 3 letih.   

Elantra se izkaže tudi z udobno vožnjo in dobrimi voznimi lastnostmi, kar je zagotovo posledica izboljšane moči in togosti šasije pri tem modelu.

Hyundai si v zadnjih letih z evropskim “know-how” znanjem oblikovanja, cenovno dostopnostjo in garancijo na vzdržljivost utrjuje uspešno pot in v nekaterih segmentih celo premaguje nekdaj dominantne evropske blagovne znamke.