Test: Ford Focus ST-line (najboljši Focus v zreli fazi modela?)

Ford, Testi, Top

Nivo opreme ST-line predstavlja dobrodošlo osvežitev za Focusa v zreli fazi življenjske poti tokratne generacije. Za kupca lahko predstavlja …

Nivo opreme ST-line predstavlja dobrodošlo osvežitev za Focusa v zreli fazi življenjske poti tokratne generacije. Za kupca lahko predstavlja kompromis, ali pa eno izmed najugodnejših vstopnic v športno floto Fordovih vozil.

Testni Focus ST-line je bil opremljen z dvolitrskim turbodizelskim motorjem s 150 konjskimi močmi, kar po svoje ni bogve kako športno. A moramo vedeti, da je Focus že tudi v najosnovnejših različicah za vožnjo odličen avtomobil, kateremu se z vidika športnosti v tem segmentu konkurenti le stežka približajo. No, po drugi strani pa tudi 150 “konjski” TDCi ni od muh, saj skupaj s celotnim paketom tovrstnega Focusa tvori že zelo lepo športno ukrojeno celoto.

Kljub vsemu je ST-line predvsem usmerjen k videzu vozila, da bi bilo to čim bolj podobno zaželeni, a nekoliko manj dostopni različici ST. Tako sta drugačna odbijača, bolj športna so tudi platišča. V notranjosti najdemo športne sedeže z rdečimi šivi ter še nekaj vizualnih priboljškov. Vse skupaj tvori čudovito celoto, zaokroženo s čistimi linijami in pravo mero detajlov.

Preizkusili smo tudi različico ST (z dizelskim motorjem) in jo postavili ob bok Renaultu Meganeu GT. Zapis preverite tukaj:

Aleš & Luka: Megane GT vs Focus ST

 

Odmik od klasičnih Focusovih različic torej ni ravno kako velik. Še vedno imamo v notranjosti povsem preprosto zasnovo z malo oblikovnega kompliciranja. Vse je na svojem mestu, kar pomeni, da je dokaj optimalno razporejeno. Morda bi si želeli, da bi bil zaslon na dotik nekoliko bližje na dosegu roke, tako pa je zgolj nekoliko predaleč v zgornjem delu sredinskega dela armature. Materiali so sicer kakovostni, a delujejo nekoliko surovo – korak naprej v tej smeri za Ford predstavlja že Fiesta, nikakor pa nismo v dvomih, da se ne bo enako zgodilo tudi pri prihodnji generaciji Focusa.

Focus ST-line ima nekoliko bolj športno naravnano vzmetenje kot običajne različice, a je vožnja kljub temu zelo udobna. Na tem področju je Focus odličen kompromis, saj uspe ponuditi tako užitke pri vsakdanji uporabi, kot pri dinamični vožnji. Izkušnja je torej zelo dobra, saj ima voznik v vsakem trenutku na voljo kakovostno povratno informacijo. K dobremu počutju za volanom pripomorejo tudi sedeži z zajetno količino bočne opore, pa tudi dober občutek pri rokovanju z volanskim obročem ter aluminijasto ročico menjalnika.

Poraba goriva izbranega dizelskega motorja se je na testu vztrajno sukala okoli šestih litrov na sto prevoženih kilometrov. Tudi ob močnejšem priganjanju pa rezultat ne naraste drastično. Na našem testnem krogu se je Focus odrezal odlično, saj smo zabeležili rezultat 5,4 litra, kar je na primer primerljivo z 1,5-litrskim Renaultovim dCi-jem, ki je od Fordovega agregata precej šibkejši, poleg tega pa tudi precej manj uglajen.

Pod črto je Focus ST-line odličen kompromis in izjemno razumen nakup. Z večine vidikov si kljub temu, da ga počasi, a vztrajno načenja zob časa, še vedno zasluži zelo visoke ocene.


Forda Focusa si lahko po svoji meri sestavite na portalu Avtoklik ter zanj prejmete konkretne ponudbe slovenskih pooblaščenih trgovcev z vozili Ford.


Ključni podatki: Ford Focus (ST-line 2.0 TDCi)

Cenik
Motor: 1.997 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 110 kW/150 KM
Navor: 370 Nm (2.000 rpm)
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Končna hitrost: 209 km/h
Pospešek 0-100 km/h: 8,8 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 5,4 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 316l/1.215 l



Foto: Luka Gregorič in Davorin Pavlenič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.