Test: Ford Ecosport (domač na mestnih ulicah in zahtevnejših terenih)

Ford, Testi, Top

“Bencinar” ali “dizel”? Dvokolesni pogon ali “štiri-krat-štiri”?

Primerjali smo dve različni izvedbi Fordovega najmanjšega predstavnika družine SUV-jev, ki v zadnjem času v Evropi beleži vse boljše prodajne rezultate. Gre za različico v izvedbi Titanium z dizelskim motorjem in štirikolesnim pogonom ter različico v izvedbi ST-line z bencinskim motorjem in dvokolesnim pogonom.

Danes ima že več kot vsak peti v Evropi prodan SUV Fordovo značko.
“V primerjavi z lansko prodajo v istem času se je prodaja SUV-jev povečala za 21 odstotkov, kompaktni EcoSport je z najboljšo prodajo vseh časov navdušil kar 105 odstotkov več kupcev,” poročajo pri Fordu. Prodaja EcoSporta se je namreč od januarja do konca novembra povečala za 105 odstotkov v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Pa poglejmo zakaj …

Pred prenovo smo se nekako spraševali, ali ni ta Fordov model kljub vsemu nekoliko preveč prilagojen trgom manj razvitih držav, kjer je glavno vodilo uspeha določenega avtomobila nizka cena in preprostost.

Kljub temu, da gre za prenovo, Ecosport vsebuje ogromno novih delov. Po besedah Forda naj bi jih bilo na vseh različicah skupaj več kot 2300. Osvežen je bil videz vozila, pogonska paleta ter dodane nove tehnologije. Svojo osnovo si deli s Fiesto, kar obeta.

Videz vozila zaznamujejo Fordove trenutne oblikovalske smernice. Nova je maska vozila, ki je odslej nekoliko bolj robustna. Nova so tudi platišča. Kupci lahko izbirajo med različnimi barvnimi kombinacijami – pri nivojih opreme Titanium in ST-line, za katera gre tudi v primeru obeh testnih vozil, pa tudi med različnimi barvami strehe. Po našem skromnem mnenju je videz Ecosporta po prenovi bistveno bolj privlačen kot poprej.

Ecosporta lahko naročite v štirih različnih izvedbah, in sicer osnovni Trend, nekoliko bolj založeni Style, bolj luksuzno opremljeni Titanium ter športno navdahnjeni ST-line. Slednja je pri Ecosportu novost. Ford se je odločil, da jo vpelje, saj je z njo zabeležil močno pozitivne izkušnje pri ostalih modelih. Je zelo dobrodošla osvežitev ponudbene palete. Ecosport je tako videti še precej bolj zanimivo in mladostno. Šikan!

Največji napredek pri Ecosportu v primerjavi s predhodnikom je zagotovo v notranjosti. Izboljšani so materiali in izdelava. Plastika na armaturi je odslej nekoliko mehkejša, če jo boste že želeli malo pobožati. Novi so tudi sedeži. Razporeditev elementov na armaturi je zdaj takšna, kot pri novi Fiesti, kar pomeni, da gre za eno izmed najboljših opcij svojega razreda na trgu. Na voljo je tudi nova paleta multimedijskih zaslonov, ki so lepo grafično dodelani in, kar je še pomembneje, vrhunsko odzivni. Po Fiesti je sedaj tudi Ecosport opremljen z ozvočenjem znamke Bang & Olufsen, s katerim smo zbrali zgolj pozitivne izkušnje.

Kljub temu, da je Ecosport eden najmanjših modelov v svojem segmentu, je potniška kabina dokaj prostorna. Nekoliko šepa prtljažni prostor, pa ne toliko zaradi same prostornine, ki je zgledna, pač pa bolj zaradi načina odpiranja vrat, ki se še vedno odpirajo na stran. V zagovor – Ecosport je videti še nekoliko bolj športno (ali, če hočete, terensko), če ima na vratih prtljažnika nameščeno rezervno kolo. Temu v primeru naših testnih vozil nismo bili priča, pa vendar – vzeti boste morali v zakup, da boste za odpiranje prtljažnika pač potrebovali nekaj centimetrov več prostora za zadkom svojega Ecosporta.

Prvič je na voljo bencinski trivaljnik s 140 KM, ki se je skrival pod motornim pokrovom našega “modrega” Ecosporta ST-line. Gre za vražje zmogljiv in odziven motor, ki obenem prepriča tudi z razmeroma nizko porabo goriva. Na našem testnem krogu porabe smo pri mešanem ciklu zabeležili rezultat 6,4 l/100 km, kar je na primer nekoliko boljše od rezultata Hyundaija Kone z 1,0-litrskim turbo-trivaljnikom (6,6 l/100 km), a nekoliko slabše od Kie Stonica z 1,25-litrskim atmosferskim štirivaljnikom (6,2 l/100 km), ki pa je tudi nekoliko manj zmogljiv.

Na drugi strani je bil naš štirikolesno-gnani Ecosport Titanium opremljen z 1,5-lirskim turbodizelskim štirivaljnikom s 125 KM. Motor je zelo solidno zmogljiv, v primerjavi s agregati konkurence podobne prostornine pa tudi kar lepo uglajen. 6,3 l/100 km je rezultat, ki smo ga pribeležili na našem testnem krogu, kar je zelo zadovoljivo – štirikolesni pogon seveda nekaj doda.

Ecosport ima v svojem razredu najvišji odmik od tal. Gre za 160 milimetrov pri dizelski in 190 milimetrov pri bencinski različici. Dizelska se s pomočjo štirikolesnega pogona zelo dobro znajde tudi na zahtevnejših terenih. Ecosport na ta način postane neke vrste dvoživka, saj je zelo lahkoten in okreten na mestnih ulicah (tam štirikolesnega pogona praviloma ne boste potrebovali ali pogrešali), zabaven in predvsem priročen pa je tudi izven asfaltiranih cestišč. Gre za razmeroma majhen avtomobil kratke dolžine (kratka medosna razdalja in previsa), pa tudi ozek je. To pomeni, da ozke gorske poti ali pa gozdne steze ne bodo predstavljale prav nobene težave. Ni pa to seveda “heavy-duty” terenec – Ecosport tudi ne razpolaga s tehnologijami, ki bi vozniku pomagale pri “off-roadu” (npr. s sistemom za spuščanje ipd.).

Cena Ecosporta se prične pri 15.990 evrih za model Trend 1.0 Ecoboost 125 KM, je pa potrebno poudariti, da se znesek lahko skoraj podvoji. V primeru naših (kot novoletna jelka z dodatno opremo založenih) testnih modelov boste morali odšteti dobrih 27.000 (ST-line), oz. celo dobrih 28.000 evrov (Titanium).

Zakaj torej izbrati Ecosporta in katerega izmed primerjanih modelov izbrati?

Ecosporta priporočamo predvsem voznikom, ki potrebujejo vsestransko uporaben in preprost avtomobil. Ecosport lahko nudi tudi nekoliko bolj stilsko alternativo Dacii Dusterju. Gre namreč za enega izmed robustnejših modelov svojega segmenta, ki prepriča tudi z zavidljivimi, nekoliko bolj športno orientiranimi voznimi lastnostmi.

V mestu vas bo prepričal visok vozni položaj, dobra preglednost in majhne dimenzije. Slednje vas bodo nagradile tudi na nekoliko zahtevnejših terenih, saj boste na ta račun lahko prihranili marsikatero prasko, ki bi jo vašemu avtomobilu lahko prizadejala veja na gozdni poti. Presodite glede svojih potreb in želja. Ecosport je po prenovi zelo prijazen tudi zahtevnejšemu evropskemu kupcu – dejstvo, katerega smo mu bili poprej nekateri še morebiti očitali.

Ključni podatki testnega vozila [Ford Ecosport ST-Line 1.0 EcoBoost]:

Motor: 999 ccm, turbobencinski, trivaljni vrstni
Moč: 103 kW/140 KM (6.300 rpm)
Navor: 180 Nm (4.400 rpm)
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Menjalnik: Ročni, šeststopenjski
Končna hitrost: 186 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 10,2 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,4 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 338/1.238 l


Ključni podatki testnega vozila [Ford Ecosport Titanium 1.5 TDCi AWD]:

Motor: 1.499 ccm, turbodizelski, štirivaljni vrstni
Moč: 92 kW/125 KM (3.600 rpm)
Navor: 300 Nm (1.750-3.000 rpm)
Pogon: Štirikolesni, stalni
Menjalnik: Ročni, šeststopenjski
Končna hitrost: 181 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 10,9 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,3 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 334/1.234 l

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Zgodbam iz zakulisja naših testov lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric, kjer dogaja na polno. ??