Test: Fiat Tipo SW 1.6 Multijet 16v Lounge (karavan utegne najbolj prepričati Slovence)

Fiat, Testi, Top

Dvajset let po koncu proizvodnje predhodnika je Fiat po avanturah z imeni Stilo in Bravo razvil novega Tipa. Tokrat v limuzinski, karavanski in …

Dvajset let po koncu proizvodnje predhodnika je Fiat po avanturah z imeni Stilo in Bravo razvil novega Tipa. Tokrat v limuzinski, karavanski in “hatchback” različici. Limuzinsko sem preizkusil že pred časom in prišel do spoznanja, da je Tipo ostal tisto, kar je bil nekoč. Tokrat sem se lotil karavanske različice …

Na testu sem imel različico z 1.6-litrskim turbodizelskim motorjem Fiatove serije Multijet in najvišjim paketom opreme Lounge. Pri testu limuzine sem ugotovil, da gre za avtomobil, ki je v prvi vrsti namenjen “delavskemu razredu” , oz. ljudem, ki si želijo novega, vsestransko uporabnega vozila za razmeroma nizko ceno. No, ko je Tipo opremljen s paketom opreme Lounge, ki je najvišji možni nivo, se stvari nekoliko spremenijo, pa tudi podražijo.

Všečna zunanja podoba je prvo, kar od “italijana” pričakujemo. In novi karavanski Tipo jo ima. Za moj okus je slednji precej lepši od limuzine, ki morda daje tisti občutek, da je avtomobil namenjen trgom z nižjo kupno močjo. Karavan s svojo zelo všečno zunanjo podobo tako žanje precej zanimanja mimoidočih opazovalcev.

Majhen družinski avto, ki sliši na ime Fiat Tipo je svojo zgodbo začel pisati leta 1988. Ljudski in dostopen avtomobil je do konca proizvodnje svoje prve izvedbe (leta 1995) zapeljal tudi na dvorišče marsikatere slovenske družine. Všečen, rahlo športen dizajn in relativna prostornost sta odlikovala avtomobil, ki je tedaj obstajal zgolj kot petvratna kombilimuzina.

v Tipu, kljub osnovni opremi, ni občutka cenenosti. To lahko zagotovim tako s stališča voznika, kot s stališča potnikov v vozilu. Z njihove strani je bil Tipo deležen le pozitivnih kritik. Dodatno moram pohvaliti tudi prtljažni prostor, katerega prostornina znaša 550 litrov. Ta je zelo priročno oblikovan. K priročnosti pripomore tudi dvojno dno prtljažnika ter optimalno podiranje zadnje klopi v ravno dno.

Infotainment deluje na zadovoljivem nivoju, ne velja pa za kakšen presežek. Všeč mi je, da Fiat v Tipu že serijsko ponuja digitalni sprejem radijskega signala (DAB).

1.6-litrski šestnajstventilski turbodizelski motor Multijet predstavlja vrh ponudbe Fiat Tipa. Motor je s svojimi 120 konjskimi močmi ob razmeroma lahkem vozilu fantastično zmogljiv, prožen in varčen. Mirno lahko rečem, da je eden najboljših delov vozila. Dodajte prav tako odličen šeststopenjski menjalnik, s katerim prestavljamo lahkotno in natančno, in dobili boste vrhunski pogonski sklop, ki že skoraj lahko nudi užitke ob dinamični vožnji.  Kot rečeno, pogonski sklop je odličen, a zavedajte se, da boste morali zanj odšteti kar tri dodatne tisočake!

Nekoliko “old school nagibajoče” je le delovanje podvozja. Tipo ovinkov ne grize s preveliko slastjo. Na račun tega je umirjena vožnja toliko bolj udobna in prijetna za potnike v vozilu. Tudi na avtocesti se Tipo lepo izkaže, sploh ob prisotnosti radarskega tempomata, s katerim je razpolagal moj testni avtomobil.

Karavani in kombilimuzine so na evropskih tleh tradicionalno precej bolj zaželeni kot limuzinske različice vozil. Tipo sicer spada v segment C, kjer je med manjšimi avtomobili konkurenca izjemno zgoščena. Testni primerek morda ni optimalna izbira zaradi podražitve, ki je posledica izbire tega motorja. Čeprav je agregat odličen, razmislite o (precej) cenejši alternativi z bencinskim motorjem – sam bi jo izbral. Tipo uspe za svojo ceno ponuditi konkurenčen paket, a njegovi konkurenti v segmentu so zelo močni, da ne rečem močnejši.


Vroče tri


Tehnični podatki

Cena osnovnega modela: 11.990 EUR
Motor: 1.598 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 88 kW/120 KM
Menjalnik: ročni, 6-stopenjski
Pospešek: 10,1 s do 100 km/h
Končna hitrost: 183 km/h
Poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,2 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 550 l



Foto: Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.