Test: BMW i3 LCI (nov impulz za daljše življenje)

BMW, Testi, Top

I3 je posebnež. Futuristične linije in detajli vozila so oblikovno navdušujoči, zato vozilo precej izstopa – tudi po blažji vizualni in tehnološki prenovi.

BMW i3 je na naših cestah prisoten že pet let. V tem času se je uspel dodobra uveljaviti in postal eno najbolj prepoznavnih ter med vozniki cenjenih električnih vozil. Zanimiva, futuristična oblika kot so si jo zamislili pri bavarskem proizvajalcu vozil, privlači nemalo pogledov, vožnja tega štirisedežnika pa je pravi užitek. 33 kWh baterija za vsakodnevno uporabnost vozila povsem zadostuje.

Futuristična oblika je resda stvar okusa, vas pa v nobenem primeru ne pusti ravnodušnih. Čeprav ne moremo reči, da bi lahko bila dozdajšnja oblika vozila zastarela, so pri BMW-ju zanj pripravili blažjo osvežitev. Razlike so najbolj očitne na prednjem delu vozila, predvsem pri odbijaču in maski. Meglenki sta odslej ravni (horizontalni) in v LED tehnologiji, prej pa sta bili okrogli. Tudi prednji žarometi so odslej serijsko v LED tehnologiji. Ko ga neposredno primerjamo s prejšnjim, je zadnji odbijač zdaj bolj privlačen in nekoliko bolj detajlno dodelan. Manjša sprememba je vidna še od strani – na robu strehe ima zdaj i3 srebrno linijo.

Številni elementi vozila so zasnovani na inovativnen način. Že ob vstopu v vozilo lahko opazimo karbonsko šasijo. Notranjost je nenavadna z vidika oblike in uporabe različnih (recikliranih) materialov. Ob vožnji na nobenem izmed štirih sedežev ni moč občutiti nikakršne utesnjenosti, pač pa kabina daje občutek še večje prostornosti, kot i3 z njo v resnici razpolaga.

Privajanje zahtevajo posebej oblikovana vrata vozila, ki se odpirajo v nasprotni smeri – ko sta odprti obe vrati, je občutek prostornosti večji, a znajo biti zadnja vrata na ožjih parkirnih prostorih tudi nekoliko bolj nerodna za uporabo. Vsaj na začetku nekaj privajanja zahteva tudi obvolanska ročica, na kateri i3 prižgemo in deluje tudi kot prestavna ročica.

Za boljši izkoristek energije skrbi posebna šasija, ustvarjena po meri razvoja električnih vozil. Tvori jo kombinacija aluminija in ogljikovih vlaken. Ta zagotavlja trdnost in obenem nizko težo. Pomembna je tudi aerodinamika. Dno avtomobila je ravno, obenem pa so kolesa zaščitena s posebnimi usmerjevalniki zraka.

BMW se je zgodbe, ki jo piše s svojim modelom i3, lotil celostno. Bavarski proizvajalec je ekologiji pozornost posvetil na vseh področjih. Že sama proizvodnja vozila poteka zgolj s pomočjo obnovljivih virov energije. Obrat v Lepizigu, ki izdeluje modele BMW-jeve serije “i”, žene vetrna energija, ki jo pridobivajo na samem licu mesta. Za dele i3 iz ogljikovih vlaken skrbi tovarna v ZDA – tamkajšnjo proizvodnjo žene energija pridobljena iz hidroelektrarn.

I3 svojo energijo črpa iz baterije z zalogo 33 kWh. Prve različice so imele 22 kWh baterijo. V teoriji lahko i3 z enim polnjenjem prevozi tudi do 300 kilometrov, a to v praksi ni dosegljivo. Z ekonomično vožnjo se bo vaš doseg z enim polnjenjem gibal okoli 200 kilometrov.

Bolj natančno: V svetu, kjer veljajo vsi zakoni fizike ter smo obdani z najrazličnejšimi vremenskimi pojavi, bomo z enim polnjenjem uspeli narediti vsaj 150 kilometrov. Ob ugodnejših pogojih (temperaturah okoli 20 stopinj Celzija) smo jih na prvih testiranjih tudi z vožnjo zgolj po avtocesti (s hitrostmi med 110 in 130 km/h) prevozili preko 180. Po regionalki bi šlo z umirjeno vožnjo zagotovo proti številki 250.

Novi i3 ima tudi hitrejše polnjenje, saj na polnilnih postajah z močjo (vsaj) 22 kilovatov in vtičnicami tipa 2, ki jih večinsko najdemo v urbanih središčih, sedaj lahko polnimo trifazno in z močjo 11 kilovatov (prej enofazno in s 7,2), kar pomeni, da je povsem prazna baterija napolnjena v približno treh urah. Na hitrih avtocestnih polnilnih postajah gre seveda še bistveno hitreje, saj 80 % baterije napolnite v približno pol ure.

I3 je hiter in zmogljiv avtomobil. Pri pospeševanju iz zavoja ga instantni navor dobesedno “izstreli” v želeno smer vožnje. Voznik tako občuti močan in sunkovit pospešek. Skupna teža vozila brez voznika znaša 1.245 kilogramov. To seveda ne predstavlja velikega zalogaja za elektromotor, ki razvije 170 KM. BMW i3 je zato sposoben ponuditi tudi športno vozniško izkušnjo, saj je dobro vodljiv in se hitro odziva na vsakršen premik volanskega obroča. Najbolj zgovoren podatek o njegovi športnosti je čas, ki ga porabi, da doseže 100 km/h. Gre za zgolj 7,4 sekunde.

Če dinamično vožnjo BMW-ja i3 primerjamo s klasično (lahko tudi športno) kombilimuzino, je njegova prednost predvsem nezahtevnost. Vozniku ni potrebno nadzorovati prestavljanja, da bi si zagotovil optimalen izkoristek moči, pač pa zgolj pritisne na stopalko za “plin” in vselej dobi popolnoma vso zalogo energije, ki jo vozilo ponuja.

Če ste ljubitelji dinamične vožnje, je ta občutek nedvomno zasvojljiv. Najprej sunkovit pospešek, nato pa mirno in zvezno pospeševanje. Težišče vozila je povsem na dnu, kar zagotavlja odlično lego. Kljub precej ožjim pnematikam je oprijema v zavojih še dovolj, za varnost pa po potrebi, a nemoteče, skrbijo elektronski varnostni sistemi. Kljub slednjim je potrebno vzeti v zakup, da je BMW i3 gnan na zadnji kolesni par, zato je na res spolzkih podlagah še vedno potrebna povečana pozornost.

Kot vsakodnevno prevozno sredstvo je i3 kljub svojemu nekoliko bolj športnemu duhu še vedno zelo umirjen in uglajen. Zatesnitev potniške kabine je naravnost izvrstna. Vožnja je udobna in mirna, kar pomeni, da smo za volanom lahko povsem sproščeni in osredotočeni na dogajanje v prometu. Avtomobil je tudi zelo pregleden. Njegovo prvo domovanje so urbana mestna središča, kjer je vožnja tega avtomobila zelo prijetna, če ne celo sproščujoča.

Ključni podatki testnega vozila [BMW i3 LCI]:

Cena osnovnega modela (i3 LCI): 39.650 evrov
Cena testnega modela z dodatno opremo: 50.426 evrov
Elektromotor
Baterija: 33,2 kWh, litij-ionska
Moč: 125 kW/170 KM (4.800 rpm)
Navor: 250 Nm (stalni)
Pogon: Dvokolesni, na zadnji kolesni par
Menjalnik: Samodejni, enostopenjski
Končna hitrost: 150 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 7,4 s
Doseg z enim polnjenjem baterije pri mešanem ciklu: Do 250 km
Prostornina prtljažnika: 260/1.100 l
Masa praznega vozila: 1.245 kg
Medosna razdalja: 2.570 mm

Končna ocena osebnega vtisa s preizkušenim vozilom: 9/10 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️?

Prostornost in praktičnost: 7/10
Pogonski sklop: 10/10
Vozne lastnosti: 9/10
Tehnologije: 9/10

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Zgodbam iz zakulisja naših testov lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric, kjer dogaja na polno. ??