Test: Audi Q5 (nadgrajen že tako odličen paket)

Audi, Testi, Top

Prva generacija Audija Q5 je bila leta 2008 predstavljena kot drugi primerek družine Audijeve družine “Q”. “Petica” se je pridružila večjemu bratu …

Prva generacija Audija Q5 je bila leta 2008 predstavljena kot drugi primerek družine Audijeve družine “Q”. “Petica” se je pridružila večjemu bratu Q7 in takoj požela veliko odobravanja med avtomobilsko javnostjo, saj je več let veljala za najbolje prodajan model v svojem segmentu – kot nekakšen pomanjšani Q7. Tokrat smo se posvetili njenemu nasledniku …

Danes Audijeva družina “Q” šteje štiri člane, in sicer Q2, Q3, Q5 in Q7. Kot veste, je na poti še nekaj novih …

Od lansiranja do danes je bilo prodanih skoraj 1,6 milijona Audijev Q5. Model je zelo uspešen tudi v Sloveniji. Pri Audiju pravijo, da njegovi kupci cenijo športni duh, dinamiko in fleksibilnost. Še vedno zna prepričati tudi znameniti pogon Quattro. Gre za zelo pomemben model za Audi, saj s svojo zasnovo utegne prepričati zelo širok nabor potencialnih kupcev.

Pri Audiju Q5 je pomembno izpostaviti, da gre pravzaprav za nekako manjšo in bolj priročno izvedbo odličnega Q7. Le malokdo namreč potrebuje vozilo tako zajetnih mer, kot je največji izmed modelov Q. Kljub temu Q5 združuje številne izmed njegovi odlik, ki jih uspe na nekaterih področjih celo nadgraditi.

Novi Q5 je serijsko opremljen s ksenonskimi žarometi. Zadnje luči so serijsko v LED tehnologiji. Maska močno spominja na Q7, medtem ko je zadek oblikovan zelo zanimivo in za Audi edinstveno. Celoten vizualni paket je sploh ob izbiri nekoliko večjih platišč zelo atraktiven, oz. eden najbolj atraktivnih v segmentu.

Notranjost je po Audijevo – klasično minimalistična. Na sredinski konzoli je zelo malo elementov. Materiali in izdelava so izredno kakovostni in navdušujejo ob vsakem dotiku. Zatesnitev potniške kabine je izvrstna, saj vanjo prodre le malo šuma s cestišča, iz motornega prostora ali pa piša vetra. Prostora za potnike na zadnjih sedežih je več kot dovolj – enako pa velja tudi za sama odlagalna mesta – spredaj in zadaj.

Prtljažni prostor ima prostornino 550 litrov in je zelo priročno oblikovan. Nalaganje je relativno enostavno zaradi dokaj nizkega nalagalnega roba. Prostornina je primerljiva z večino konkurentov, zato tu ni večjega odstopanja. Priporočamo izbiro samodejnega odpiranja prtljažnih vrat, saj so ta zelo težka, zato si ne predstavljamo, da bi jih morali odpirati (sploh pa zapirati) “na roke”.

Sredinski zaslon je še naprej ločen, a še zdaleč ni več med najmodernejšimi, sploh če ne izberete tistega z vrha ponudbe v kombinaciji z virtualnim kokpitom. Še naprej s sistemom upravljamo zgolj z sredinsko nameščenim vrtljivim gumbom, kar bo razveselilo predvsem tiste, ki sovražite pogled na prstne odtise na sredinskem zaslonu. Kljub vsemu, na tem področju čakamo na osvežitev.

Nemški snovalci pri varnosti vozila niso sklepali kompromisov. Pri gradnji avtomobila so bili uporabljeni izredno kakovostni materiali, kar se odraža na visokih ocenah varnosti. Skoraj odveč je poudariti, da je Q5 na testu NCAP skupno prejel pet zvezdic.

V Sloveniji Audi Q5 zajema 30-40 % segmentnega deleža. Proizvodnja Audija Q5 poteka v Mehiki.

Motorna paleta zajema tri dvolitrske dizelske motorje (2.0 TDI s 150, 163 ali 190 KM). Naš testni primerek je bil opremljen s srednjim (163 KM) ter samodejnim menjalnikom. Tovrsten Audi Q5 ne nudi prvovrstne dinamične izkušnje. Prej motor navduši s svojim uglajenim delovanjem, ki da komajda slutiti, da vozimo dizla.

Vozne lastnosti Audija Q5 so na zavidljivem nivoju, saj se vozilo izkaže z dobro lego v zavojih. Voznik nima občutka, da vozi vozilo razreda SUV. Podvozje tudi dobro blaži neravnine. Štirikolesni pogon z novo tehnologijo Ultra deluje predvsem ekonomično. S svojo zasnovo (ko pogon na zanja kolesa prenaša zgolj po potrebi) zmanjšuje porabo goriva. Po potrebi pa Quattro pokaže tudi svoje kakovosti in voznika zelo učinkovito zapelje po terenu z manj oprijema.

Na našem testnem krogu porabe goriva smo z Audijem Q5 zapisali končni rezultat 6,7 l/100 km, kar je zelo ekonomičen rezultat.

Za vstopni model z dvolitrskim dizelskim motorjem TDI (150 KM) ter odsotnostjo štirikolesnega pogona je potrebno odšteti 41.900 evrov, kar se na prvo žogo morda ne zdi preveč. Nekaj sivih las bodo povzročile zgolj cene dodatne opreme …


Ključni podatki: Audi Q5 (2.0 TDI Quattro Sport)

Cenik
Motor: 1.968 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 120 kW/163 KM
Navor: 400 Nm (1.750-2.750 rpm)
Pogon: Štirikolesni
Končna hitrost: 211 km/h
Pospešek 0-100 km/h: 8,9 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,7 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 550l



Foto: Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.