Telemetrija profesionalnih dirkalnikov na voljo tudi kupcem cestnih vozil

Zanimivosti

Nissan je pred 24-urno dirko na Nürburgringu oznanil velik napredek v razvoju tehnologije profesionalnih dirkalnikov za cestna vozila: sistem NissanConnect NISMO Plus. S sistemom NissanConnect NISMO Plus je telemetrija profesionalnih dirkalnikov zdaj na voljo tudi kupcem cestnih vozil. Sistem je pri modelu GT-R NISMO del serijske opreme. Voznikom omogoča beleženje podatkov na pravi dirkalni stezi, […]

Nissan je pred 24-urno dirko na Nürburgringu oznanil velik napredek v razvoju tehnologije profesionalnih dirkalnikov za cestna vozila: sistem NissanConnect NISMO Plus.

S sistemom NissanConnect NISMO Plus je telemetrija profesionalnih dirkalnikov zdaj na voljo tudi kupcem cestnih vozil. Sistem je pri modelu GT-R NISMO del serijske opreme. Voznikom omogoča beleženje podatkov na pravi dirkalni stezi, katere lahko nato z vseh zornih kotov preučijo v igri Gran Turismo®6 družbe Sony Computer Entertainment. Sistem beleži voznikovo ravnanje med vožnjo in ga združi s podatki o hitrosti vozila GT-R NISMO, vrtljaji motorja in lokacijo GPS; tako ustvari popolno računalniško rekonstrukcijo kroga. Vozniki lahko nato na virtualni stezi tekmujejo s posnetkom in tako izpopolnijo linije in mesta zaviranja, preden se znova odpravijo na resnično dirkališče. Ta edinstvena tehnologija voznikom omogoča analiziranje in izboljševanje vožnje v resničnem svetu, ne da bi pri tem morali zapustiti udobje domačega naslonjača.

Nissan je s pomočjo programa pridobil neprecenljive izkušnje pri uporabi računalniške tehnologije, s katero povečujejo učinkovitost voznikov na dirkalni stezi. Sistem je nastal na osnovi sistema, ki voznikom NISMO, kot je Lucas Ordóñez, omogoča doseganje krajših časov prevoženih krogov.

nissan-telemetrija

Sistem ni le združljiv z igro Gran Turismo®6. Podatke z dirkališča pošilja tudi aplikaciji za pametne telefone. Aplikacija za pametne telefone voznikom omogoča, da takoj preučijo svojo vožnjo, in sicer s pomočjo meritve časa prevoženih krogov, analize podatkov in prikaza dirkalne linije, ki delujejo z aplikacijo Google Maps. Vozniki lahko vse te informacije takoj preučijo ob koncu vožnje, kar pomeni, da lahko nemudoma izboljšajo svojo vožnjo na dirkališču. Sistem bo zajemal 178 dirkališč z vsega sveta, vključno s skoraj vsemi evropskimi dirkališči, kjer potekajo dirke formule 1.

Predsednik divizije NISMO Shoichi Miyatani je na severni stezi dirkališča Nürburgring povedal: “S sistemom NissanConnect NISMO Plus je profesionalna telemetrija zdaj na voljo tudi kupcem cestnih vozil NISMO. Podatki omogočajo voznikom vozila GT-R NISMO analiziranje prevoženih krogov in doseganje boljših rezultatov, in to z enako tehnologijo, kot jo uporabljajo dirkači NISMO.”

Sistem NissanConnect NISMO Plus bo poleti leta 2014 združen z igro Gran Turismo®6, aplikacija za pametne telefone pa bo na voljo jeseni 2014.