Svetovna premiera VW Cross Coupéja v Tokiu

Aktualno, Novosti

Volkswagen je z odprtjem avtomobilskega salona v Tokiu (3. do 11. december) predstavil Cross Coupé, študijo športno-terenskega vozila prihodnosti. Vizualna podoba štirikolesno gnanega plug-in hibrida razkriva, kako si Volkswagnovi…

Volkswagen je z odprtjem avtomobilskega salona v Tokiu (3. do 11. december) predstavil Cross Coupé, študijo športno-terenskega vozila prihodnosti.

 
94A1F0DE-2024-11E1-A4D9-629466B94067Vizualna podoba štirikolesno gnanega plug-in hibrida razkriva, kako si Volkswagnovi oblikovalci predstavljajo križanca med štirivratnim kupejem in kompaktnim terencem. Ekipa oblikovalcev pod vodstvom Walterja de Silve in Klausa Bischoffa je ustvarila vznemirljivo študijo, ki impresivno združuje najboljše lastnosti dveh avtomobilskih svetov. Izviren, dinamičen, z močnim značajem in izrazitimi linijami – Cross Coupé uteleša dizajn prihodnjih Volkswagnovih športno-terenskih vozil!  
 
Tudi v tehničnem smislu predstavlja zelo športno zasnovani Cross Coupé nekaj novega: študija temelji – kot prvi javnosti predstavljeni model – na Volkswagnovem novem, prečnem modulu (MQB); zato so za Cross Coupé med drugim značilni izrazito kratki karoserijski previsi. Za pogon štirisedežnega športnega terenca skrbijo dva elektromotorja (1 x spredaj, 1 x zadaj) ter turbobencinski motor z direktnim vbrizgavanjem goriva (TSI). Razdaljo do 45 kilometrov lahko Cross Coupé prevozi samo z električnim pogonom.
 
Volkswagen kot novost predstavlja tudi štirikolesni pogon z “električno kardansko gredjo”: zadnjo premo namreč poganja zadaj vgrajeni elektromotor. V tem primeru skrbi za napajanje zadaj vgrajenega električnega motorja sprednji elektromotor, ki v tej fazi deluje kot generator, ki ga poganja motor TSI. Električni prenos energije je torej v Cross Coupéju nadomestil klasični prenos moči preko kardanske gredi. In zaradi tega je v vozilu prostor za še eno pomembno tehnologijo: v sredinskem tunelu, kjer je sicer v vozilih vgrajena kardanska gred, je v Cross Coupéju nameščena litij-ionska baterija (tunelska baterija). Zaradi globokega vgradnega položaja baterije in nasploh zaradi drugačne razporeditve pogonskih sistemov je težišče vozila zelo nizko, kar omogoča uravnoteženo porazdelitev osne obremenitve.