Strup: Novi Volkswagen Golf GTI

Aktualno, Novosti, Saloni

Pri Volkswagnu je kratica GTI že več kot tri desetletja sinonim za suvereno vozno dinamiko. V tradicionalnem slogu istoimenskih predhodnikov je Volkswagen na letošnjem ženevskem avtomobilskem salonu predstavil najnovejšo različico Golfa GTI. Legendarni športni avto kompaktnega formata bo prvič na voljo v dveh različno močnih izvedbah: serijsko z 220 KM, kot GTI Performance pa z 230 […]

Pri Volkswagnu je kratica GTI že več kot tri desetletja sinonim za suvereno vozno dinamiko. V tradicionalnem slogu istoimenskih predhodnikov je Volkswagen na letošnjem ženevskem avtomobilskem salonu predstavil najnovejšo različico Golfa GTI. Legendarni športni avto kompaktnega formata bo prvič na voljo v dveh različno močnih izvedbah: serijsko z 220 KM, kot GTI Performance pa z 230 KM in zaporo diferenciala na sprednji premi. 

novi vw golf gti 2013

Premiera prve generacije Golfa GTI je bila leta 1976. Novi prišlek nadaljuje tradicijo.

Novi Golf GTI poganja bencinski turbomotor (TSI) z močjo 162 kW (220 KM). Prvič v zgodovini tega legendarnega športnega avtomobila bo za Golf GTI že tovarniško na voljo še ena izvedba z večjo močjo: GTI Performance. Pri tej različici je največja moč povečana na 169 kW (230 KM). Obe izvedbi GTI imata enak, zavidanja vreden navor 350 Nm. GTI lahko v 6,5 sekunde pospeši do 100 km/h, njegova končna hitrost pa je 246 km/h (GTI Performance: 6,4 sekunde za pospešek do 100 km/h in največja hitrost 250 km/h).

Obe GTI-različici sta opremljeni s sistemom start-stop, že danes izpolnjujeta izpušni standard EU 6, ki bo začel veljati leta 2014, v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom pa beležita enako nizko porabo goriva 6,0 l/100 km (emisija CO2: 139 g/km). To pomeni, da je poraba v primerjavi s prejšnjo generacijo Golfa GTI manjša za 18 %. Z opcijskim 6-stopenjskim menjalnikom DSG znaša poraba GTI-jev 6,4 oz. 6,5 l/100 (kar ustreza emisiji 148 oz. 150 g/km CO2).

Športni značaj Golfa GTI se zrcali v specifičnem sprednjem in zadnjem odbijaču, tradicionalno rdeče lakiranih zavornih čeljustih, dveh kromiranih izpušnih ceveh in športnem podvozju. Poleg tega velja od zunanjih elementov omeniti še 17-palčna GTI-platišča Brooklyn in pnevmatike z dimenzijo 225/45, stranska pragova, usmernik zraka na robu strehe, difuzor in zatemnjene zadnje luči z LED-tehnologijo (vklj. z LED-osvetlitvijo registrske tablice).

V notranjosti optično najbolj pritegnejo vrhunski športni sedeži s karo vzorcem (“Clark”), črna stropna obloga in rdeča ambientna osvetlitev, vključno z osvetljeno vstopno letvico.

Dodati velja še športne detajle opreme v slogu GTI, kot so športni volan, glava prestavne ročice, kombinirani instrument, specifične dekorativne letve ter pedali in opora za nogo iz legiranega jekla.

Za odlično mešanico udobja in varnosti v Golfu GTI je Volkswagen poskrbel z obseženim izborom opreme: poleg biksenonskih žarometov, progresivnega krmiljenja, ParkPilota (parkirni senzorji spredaj in zadaj) in sistema za zaznavanje utrujenosti voznika sodijo zraven še radijski sistem Composition Touch, avtomatska klimatska naprava Climatronic in Zimski paket. Serijsko so na voljo naslednje barve lakov: tornado rdeča, črna in čista bela.

Novi Golf GTI je v Nemčiji mogoče naročiti že od 5. marca, cene pa se začnejo pri 28.350 evrih.