Štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora za novo Opel Insignio

Aktualno, Novosti

Srednje velike avtomobile, ki jih odlikuje izjemno vznemirljiva vozna izkušnja, bi najverjetneje iskali med prestižnimi znamkami, a ko bo v …

Srednje velike avtomobile, ki jih odlikuje izjemno vznemirljiva vozna izkušnja, bi najverjetneje iskali med prestižnimi znamkami, a ko bo v začetku leta 2017 na ceste zapeljala povsem nova Opel Insignia Grand Sport, bodo imeli navdušeni vozniki možnost odlične izbire.

Nova Insignia z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom je na voljo z najsodobnejšim sistemom štirikolesnega pogona z nadzorom vektorjev navora, ki zagotavlja najvišjo raven dinamike, občutka in vodenja na trgu.

Štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora predstavlja najboljši način za prenos izjemne moči na podlago – ne glede na to, ali je mokro, suho, poledenelo ali zasneženo.

Običajni sistemi za nadzor vektorjev navora zaradi dodatne teže in zapletenosti niso bili v skladu z Oplovimi visokimi standardi glede zmogljivosti in učinkovitosti.

Nova Opel Insignia zato uporablja štirikolesni pogon s tehnologijo Twinster, pri katerem modul za pogon zadnjih koles deluje s sistemom dvojne sklopke brez diferenciala.

Insigniin sistem štirikolesnega pogona lahko navor neodvisno prenese posameznemu ali obema zadnjima kolesoma, kar omogoča zmogljivost nadzora vektorjev navora v celotnem obsegu zmogljivosti.

Opel Insignia 2017

Opel Insignia 2017

Pri vožnji skozi ovinek sistem večji navor pošlje zunanjemu zadnjemu kolesu, kar sproži rotacijo okrog navpične osi (odmik od smeri) – Insignia v ovinek zapelje natančneje in se bolj spontano odziva na voznikove posege.

Nadzor vektorjev navora prispeva tudi k večji varnosti, saj porazdelitev navora prilagaja spremembam položaja dušilne lopute in kota krmiljenja ter površini cestišča, da tako ublaži stopnjo odmika od smeri. To inteligentno uporabo porazdelitve navora voznik zazna kot nevtralno vedenje vozila, ki je še bolj stabilno in ga je laže upravljati.

Vozniki nove Insignie lahko stopnjo blaženja odmika od smeri prilagajajo svojemu slogu vožnje z izbiro ustreznega voznega načina: od močnejšega blaženja odmika v načinu ‘Tour’ do manjšega blaženja za izrazito športno vožnjo v načinu ‘Sport’.