Starši bi radi še bolj nadzirali otroke v avtomobilu

Zanimivosti

S tehnologijo črne skrinjice bi starši lahko spremljali hitrost in način vožnje svojih otrok ter na ta način občutno zmanjšali tvegano vedenje mladih voznikov.  Raziskava (6.805 staršev iz 19 držav), ki jo je z namenom povečanja varnosti v cestnem prometu opravila družba Goodyear EMEA, je razkrila, da kar 44 odstotkov slovenskih staršev podpira uporabo tehnologije […]

S tehnologijo črne skrinjice bi starši lahko spremljali hitrost in način vožnje svojih otrok ter na ta način občutno zmanjšali tvegano vedenje mladih voznikov. 

Raziskava (6.805 staršev iz 19 držav), ki jo je z namenom povečanja varnosti v cestnem prometu opravila družba Goodyear EMEA, je razkrila, da kar 44 odstotkov slovenskih staršev podpira uporabo tehnologije črne skrinjice v avtomobilu.

Z omenjeno tehnologijo, ki beleži način vožnje, bi namreč lahko spremljali hitrost in način vožnje njihovih otrok ter s tem občutno zmanjšali tvegano vedenje mladih voznikov. Kot je med drugim potrdila tudi raziskava, mladi precej bolje vozijo, če se zavedajo, da jih starši opazujejo. Prostovoljna uporaba telematike bi tako mlade spodbudila, da upoštevajo cestno prometne predpise in se laže obdržijo na vajetih, ko jih zamika, da bi naredili kakšno nespametno potezo.

O koristnosti črne skrinjice zadnje čase razmišlja tudi vse več evropskih zavarovalnic. Načrtujejo, da bi razvili posebno zavarovalno politiko, ki bi vključevala zapise iz črne skrinjice o vožnji zavarovanca. Premije bi tako lahko prilagajali temu, kako varno oseba vozi, če pa bi se voznik izkazal za nevarnega, bi zavarovanje lahko celo prekinili, pravijo pri Kraljevem društvu za preprečevanje nesreč – RoSPA.