Športni novi Seat Leon SC

Aktualno, Novosti, Saloni

Leon SC – Sports Coupé – je privlačen kompaktni model s tremi vrati in do potankosti pooseblja SEAT-ovo oblikovalsko govorico. Tako kot Leon s petimi vrati je tudi Leon SC na voljo v izvedbah Reference in Style, kupci pa se lahko odločijo tudi za športno različico FR.  Novi Leon SC ima popolna proporcionalna razmerja, zato prepriča […]

Leon SC – Sports Coupé – je privlačen kompaktni model s tremi vrati in do potankosti pooseblja SEAT-ovo oblikovalsko govorico. Tako kot Leon s petimi vrati je tudi Leon SC na voljo v izvedbah Reference in Style, kupci pa se lahko odločijo tudi za športno različico FR. 

2013 leon scNovi Leon SC ima popolna proporcionalna razmerja, zato prepriča že na prvi pogled. Razmerje med dolžino, višino in širino ter kratka previsa zrcalijo dinamičen značaj celo v mirovanju. Medosna razdalja novega Leona SC je v primerjavi s petvratnim Leonom krajša za 35 mm. Obenem posebna grafika stranskih stekel in nizek zadek vizualno podaljšujeta vozilo, ki v dolžino meri 4,23 m. Leon SC ima tako športen in energičen videz, obenem pa deluje zelo kompaktno.

Luči so optimalno integrirane v celostno podobo Leona SC – njihova ostra linija je ena od značilnosti SEAT-ovih modelov. Opcijsko so vse luči lahko izdelane v LED-tehnologiji. Inovativni žarometi s celostno LED-tehnologijo so v segmentu kompaktnih vozil novost. Barvna temperatura znaša 5.500 K, kar pomeni, da je svetloba diod podobna dnevni svetlobi in obremenitev oči je manjša. 

Notranjost in infotainment

Prostor za voznika in sovoznika ima jasen in harmoničen dizajn. Pregledna, skoraj minimalistična zasnova armaturne plošče je prilagojena voznikovim potrebam: vsa stikala, gumbi in ročice so tam, kjer jih voznik intuitivno pričakuje. Velike številčnice instrumentov so dobro čitljive in voznikov informacijski sistem je serijski že od izvedbe Reference naprej. Volan, ki ima na sredinskem pokrovu novi logotip SEAT, je lahko opremljen z večfunkcijskimi tipkami. 

Po višini nastavljiv voznikov sedež je serijski za vse izvedbe, medtem ko je po višini nastavljiv sovoznikov sedež serijski za različico Style, za izvedbo Reference pa ga je mogoče naročiti kot dodatno opremo. Prostornina prtljažnika znaša 380 litrov.

Novi Leon SC prihaja na trg s široko ponudbo najsodobnejših rešitev s področja infotainmenta. Te temeljijo na operacijskem sistemu SEAT Easy Connect, ki vključuje zaslon na dotik za upravljanje razvedrilnih, komunikacijskih in navigacijskih funkcij ter različnih drugih funkcij vozila. Zaslon na dotik, ki meri do 5,8 palca, je skupaj z gumbi in vrtljivimi regulatorji nameščen na sredini med dvema sredinskima prezračevalnima šobama. Voznik in sovoznik ga zlahka dosežeta in imata dober pregled nad prikazanimi informacijami. Novost pri najzmogljivejših različicah je senzor približevanja, s katerim je upravljanje še bolj intuitivno.

Pogonska zasnova

Kupci novega Leona SC bodo lahko izbirali med vrsto zmogljivih in učinkovitih motorjev TDI in TSI z gibno prostornino od 1,2 do 2,0 l. Vsi motorji so opremljeni s turbopolnilnikom in sistemom direktnega vbrizgavanja goriva. Poleg tega hitro dosežejo delovno temperaturo, njihova prednost pa je tudi majhno notranje trenje.

Motor 1.6 TDI razvije moč 77 kW (105 KM) in navor 250 Nm. Če je kombiniran s sistemom start-stop in z rekuperacijskim sistemom v povprečju porabi le 3,8 l dizelskega goriva na 100 km, kar ustreza emisiji CO2 99 g/km. Motor 2.0 TDI, ki poganja Leon SC z energično močjo 110 kW (150 KM) in navorom 320 Nm, porabi zgolj 4,1 l goriva na 100 km.

1,4-litrski motor TSI za Leon SC je pogonski agregat nove generacije. Razvije moč 90 kW (122 KM) in navor 200 Nm. Serijsko je kombiniran s sistemom start-stop in z rekuperacijskim sistemom in porabi le 5,2 l bencina na 100 km, kar ustreza emisiji CO2 120 g/km. Motor 1.2 TSI je na voljo z močjo 63 kW (86 KM) in 77 kW (105 KM). Drugi 1,4-litrski motor TSI v ponudbi razvije moč 103 kW (140 KM), največji navor pa znaša 250 Nm. V povprečju porabi 5,2 l/100 km, kar ustreza emisiji CO2 119 g/km.

Vrhunec ponudbe bencinskih agregatov bo predstavljal motor 1.8 TSI z močjo 132 kW (180 KM) in navorom 250 Nm. Predstavljen bo tekom leta 2013. Paleto dizelskih motorjev zaokrožata izvedba 1.6 TDI s 66 kW (90 KM) in novi pogonski agregat 2.0 TDI s 135 kW (184 KM) in 380 Nm. 

Za prenos moči glede na izbrani motor skrbi 5- oz. 6-stopenjski ročni menjalnik ali kompaktni in lahki menjalnik z dvojno sklopko DSG. Slednji je lahko 6- ali 7-stopenjski in se ponaša z izjemno hitrim prestavljanjem, obenem pa tudi z izredno učinkovitostjo. V nekatere izvedbe je integrirana funkcija prostega teka, ki še dodatno znižuje porabo goriva.

V modelu SEAT Leon SC FR novi sistem za izbiro voznega profila vozniku omogoča, da individualno prilagodi določene sisteme oz. njihovo delovanje. Izbira lahko med tremi nastavitvami – eco, comfort in sport – in tako spreminja karakteristiko servokrmiljenja, odzivanje pedala za plin in zvok motorja. Slednjega prilagaja poseben zvočni izvajalnik. Dodatno je na voljo še nastavitev individual. Poleg tega se pri nastavitvi sport diskretna notranja osvetlitev v oblogah vrat spremeni v rdeč barvni odtenek, kar vzbuja občutek izrazitejše dinamike.

Asistenčni sistemi – pozorni in inovativni 

Seat Leon SC 2013SEAT-ovi inženirji so novi Leon SC opremili z vrsto najsodobnejših asistenčnih sistemov. V notranjem vzvratnem ogledalu je vgrajena kamera, ki je povezana s sistemom Lane Assist. Kadar ta zazna nevarnost, da bo voznik zapeljal čez označbe na cestišču, poseže v delovanje elektromehanskega servokrmiljenja in ustrezno korigira zasuk volana. Kamero uporablja tudi asistenca za dolge luči, ki avtomatsko preklaplja med zasenčenimi in dolgimi lučmi. Sistem za zaznavanje utrujenosti voznika zazna zmanjšanje pozornosti in priporoči postanek. Del serijske varnostne opreme za Leon SC je poleg tega tudi funkcija večnaletnega zaviranja, ki v primeru nezgode pomaga preprečiti nadaljnja trčenja.