Spidvej reprezentanca brez finalnega turnirja SP ekip

Motociklizem, Spidvej, Šport

Kvalifikacijska dirka svetovnega ekipnega prvenstva v spidveju se za slovensko reprezentanco v latvijskem Daugavpilsu ni končala po željah nastopajočih v zelenih kombinezonih. Slovenska ekipa v sestavi  Matej Žagar, Matic Voldrih, Aleksander Čonda in Maks Gregorič je še enkrat več na tej preizkušnji zabeležila drugo mesto in tako obtičala pred zaključnimi boji letošnjega svetovnega ekipnega prvenstva. […]

Kvalifikacijska dirka svetovnega ekipnega prvenstva v spidveju se za slovensko reprezentanco v latvijskem Daugavpilsu ni končala po željah nastopajočih v zelenih kombinezonih. Slovenska ekipa v sestavi  Matej Žagar, Matic Voldrih, Aleksander Čonda in Maks Gregorič je še enkrat več na tej preizkušnji zabeležila drugo mesto in tako obtičala pred zaključnimi boji letošnjega svetovnega ekipnega prvenstva.

Zmago so si premočno privozili domači spidvejisti, ki so zbrali kar 45 točk, slovenska ekipa je na drugo mesto privozila s 30 točkami, Nemci so z dvema točkama manj pristali na tretjem, brez stopničk na dirki, kjer šteje zgolj zmaga pa so se domov vrnili Ukrajinci. Zbrali so 22 točk.

Spidvej reprezentanca brez finalnega turnirja SP ekip 2013

V naši ekipi je po pričakovanjih blestel Matej Žagar, ki je zbral kar 20 točk, torej dve tretjini slovenskega izkupička.  Žagar je imel resda en nastop več, saj je enkrat vskočil namesto Voldriha, v svojem četrtem nastopu, kjer je naš selektor Franci Kalin izkoristil t.i. jokerja, pa je 30 letni Črnovaščan z zmago dobil dvojne točke. Kljub temu to ne zmanjšuje dejstva, da so preostali Slovenci v petih nastopih zbrali manj kot točko na svojo vožnjo. Le eno drugo mesto Čonde je občutno manj, kot smo pričakovali od novega člana ST Lendava. Začel je sicer izvrstno, z drugim mestom, kasneje pa več ni uspel ujeti podobnih rezultatov in ob enem odstopu je dirko končal s štirimi točkami. Več kot tretjih mest nista uspela nizati niti Gregorič in Voldrih, ki sta na koncu oba k izkupičku Slovenije prispevala po tri točke. Na dirki bi sicer moral nastopiti Samo Kukovica, ki pa je trenutno poškodovan in ga je zamenjal Maks Gregorič.

Latvijci bodo sedaj nastopili na prvi dirki zaključnega turnirja, ki bo 13. julija v poljski Czestochowi, ob domačinih pa bodo njihovi tekmeci še Avstralci in Rusi. Za naše tekmovalce pa velja le, da bo nova priložnost na vidiku šele v naslednji sezoni.

Na isti dan sta svojo srečo v kvalifikacijskem polfinalu evropskega prvenstva iskala tudi Denis Štojs, član AMD Krško in Jernej Pečnik iz AMTK Ljubljana. V madžarskem Debrecenu sta vsak zbrala po dve točki, kar pa je bilo občutno premalo za vidnejšo uvrstitev oz. napredovanje v kvalifikacijskem ciklusu tega tekmovanja.

Na koncu lahko zapišemo, da je bila ekipna dirka v Daugavpilsu tudi dobra preizkušnja tega ovala za Žagarja, ki ga v avgustu čaka tukaj dirka za VN Latvije iz okvira preizkušenj Speedway Grand Prix serije.

Rezultati:

1. Latvija 45 točk (Maksim Bogdanow 13, Wiaczesław Gieruckis 6, Kjastas Puodżuks 11, Andrzej Lebiediew 15), 2. Slovenija 30 (Matej Žagar 20, Aleksander Čonda 4, Maks Gregorič 3, Matic Voldrih  3), 3. Nemčija 28 (Martin Smolinski 13, Kevin Woelbert 8, Max Dilger 2, Tobias Busch 5), 4. Ukrajina 22 (Andriej Karpow 7, Stanisław Mielniczuk 4, Andriej Kobrin 2, Aleksander Łoktajew 9)