SP v veslanju in BMW eko regata

Aktualno, Zanimivosti

Organizacijski odbor za Svetovno prvenstvo v veslanju, Bled 2011, je na Osnovni šoli Martina Krpana v Ljubljani predstavil edinstven projekt, ki vrhunsko športno prireditev, osnovne šole in uspešna slovenska podjetja povezuje v plemenitih prizadevanjih…

8538CF38-72F9-11E0-B714-316265B94067Organizacijski odbor za Svetovno prvenstvo v veslanju, Bled 2011, je na Osnovni šoli Martina Krpana v Ljubljani predstavil edinstven projekt, ki vrhunsko športno prireditev, osnovne šole in uspešna slovenska podjetja povezuje v plemenitih prizadevanjih za čisto in zdravo okolje –  BMW eko regata.

 
Svetovno prvenstvo v veslanju bo spodbuda in priložnost, da šolska mladina in slovensko gospodarstvo naši javnosti pokažeta, da razvoj brez sočasne skrbi za naše okolje ni mogoč. Postati želita zgled odgovornosti, s katero je prežet tudi veslaški šport, v katerem je do vrhunskih dosežkov mogoče priti le s trdim treningom in usklajenim delovanjem ter zaupanjem vseh članov posadke v čolnu.
 
Predsednik organizacijskega odbora svetovnega prvenstva v veslanju Janez Benčina je na predstavitvi poudaril, da je veslanje kot eden najbolj ekoloških športov idealna podlaga za sodelovanje med izobraževalnimi ustanovami, gospodarstvom in športom. BMW eko regata, ki bo potekala 21. maja 2011 na Bledu, bo združila 32 slovenskih osnovnih šol, ki sodelujejo v programu Ekošola, ki deluje v okviru društva DOVES, ter 32 uspešnih slovenskih podjetij, ki se bodo odzvala vabilu k sodelovanju na regati.
 
Vsako izmed 32 podjetij bo oblikovalo veslaško posadko – četverec s krmarjem, v katerem bodo moči združili trije predstavniki podjetja in profesionalen veslač, ki čoln vodi in usmerja, ter predsednik uprave ali direktor podjetja, ki bo krmar čolna. Podjetja bodo za sodelovanje v projektu BMW eko regata prispevala 10.000 EUR sponzorskih sredstev in s tem pridobila pravico do promocijskih aktivnosti v okviru BMW eko regate in Svetovnega prvenstva v veslanju, v enoletno uporabo pa prejela BMW serije 5. Z zbranimi sponzorskimi sredstvi bo Organizacijski odbor izvedel projekt BMW eko regata, preostanek sredstev pa namenil sodelovanju z 32 osnovnimi eko šolami in izvedbi Svetovnega prvenstva v veslanju.
 
“Vsaka izmed osnovnih šol bo v okviru sodelovanja pri projektu na Bled pripeljala 100 otrok, skupaj si bo prvenstvo torej ogledalo 3200 otrok, vsaka bo posadila 10 dreves ogrožene vrste skorš, in sicer 5 pred osnovno šolo, 5 pa na Bledu, kjer bo oblikovan poseben spominski park Svetovnega prvenstva v veslanju. Sodelujoče osnovne šole bodo uvodoma dva dneva finalov na Bledu oblikovala tudi “eko promenado”, ki se bo razprostirala med centrom Bleda in ciljnim območjem v Veliki Zaki, kjer se bodo predstavile z izdelanim vozili prihodnosti na okolju prijazne pogone ali izdelane iz okolju prijaznih materialov. Vsaka izmed osnovnih šol bo prejela tudi najmanj 1.000 EUR donacije”, je sodelovanje osnovnih šol povzel Gregor Cerar, nacionalni koordinator projekta Ekošola.
 
Podjetje BMW Group je zavezano k trajnostnemu razvoju in v zadnjih šestih letih zaseda vrh lestvice trajnostnih podjetij glede na mednarodni Dow Jones Sustainability  Index. Partner BMW eko regate je podjetje BMW Group Slovenija, ki v sklopu družbene in okoljske odgovornosti podpira trajnostno naravnane projekte. BMW eko regata predstavlja vzorno uresničenje idej trajnostnega razvoja s poudarkom na izobraževalnem pomenu projekta, je pojasnila Gordana Kisilak, predstavnica za odnose z javnostmi BMW Group Slovenija.
 
Ob koncu predstavitve so ravnateljica Barbara Žitnik Ternovec, predsednik Organizacijskega odbora v veslanju Janez Benčina, Gordana Kisilak in Mateja Mlakar iz BMW Group Slovenija ter Gregor Cerar, nacionalni koordinator projekta eko šol, na dvorišču šole Martina Krpana zasadili pet mladih dreves ogrožene rastlinske vrste skorš in s tem napovedali podobne akcije tudi na drugih šolah, ki bodo sodelovale v dejavnostih BMW eko regate.
 
9947AB98-72F9-11E0-B8C9-316265B94067
 
Akcijo je z navdušenjem sprejela tudi Mednarodna veslaška zveza (FISA), ki je dolgoletna partnerica Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), letos pa je sklenila partnerstvo tudi z Mednarodno fundacijo za ohranitev divjih vrst (World Wildlife Found), ki se je prav tako vključila v izvedbo BMW eko regate