Dakar 2017: Slovenski motorist Simon Marčič na cilju tretje etape

Motociklizem, Šport

Po prvih dneh etapah, ko so se dirkači spopadali z neznosno vročino in vlago ter se izogibali divjim živalim, se je danes 757 km dolga pot vsaj …

Foto: Rally Zone

Po prvih dneh etapah, ko so se dirkači spopadali z neznosno vročino in vlago ter se izogibali divjim živalim, se je danes 757 km dolga pot vsaj deloma navpično dvignila kar tri kilometre. Visoka nadmorska višina je 39. edicijo relija Dakar nekoliko osvežila, nemogoče pa bi bilo reči, da so zmagovalci zadihali, saj so bila posebej zahtevna prečenja številnih rek, obenem pa je današnja etapa bila prva od petih, ki bodo potekale na povprečni nadmorski višini 3500 metrov. Na dobrih treh tisočakih bo dakarska karavana letos tudi počivala 8. januarja v glavnem bolivijskem mestu La Paz.

Letos že mnogo bolj izkušeni Marčič je letošnji reli začel nekoliko bolj previdno, saj je treba brez vsakršne asistence zdržati 12 dolgih etap in dvanajst zahtevnih hitrostnih preizkušenj. “Reli se odloča šele v drugem delu, ko dirkače začne zdelovati utrujenost in pomanjkanje spanja. V času relija nam namreč ne uspe odspati več kot tri, štiri ure dnevno. Letos sem začel bolj previdno in bom tempo stopnjeval postopoma proti koncu. Moj največji cilj je seveda, da reli končam – zmagal ne bom, saj za to nimam osnovnih pogojev, lahko pa se domov vrnem s solidnim rezultatom in dobro iztočnico za prihodnje leto. Na golo dejstvo, da je zmagovalec vsakdo, ki se na Dakarju zapelje v cilj, pa se letos ne bi več skliceval,” se je pošalil vedno iskreni Mariborčan, ki se je že lansko leto izkazal kot izjemni borec, saj je v cilj v Buenos Airesu pripeljal z enim zlomom, enim izpahom in skoraj popolnoma uničeno opremo.

V motociklistični teoriji trenutno vodi hitri Joan Barreda Bort na Hondi. Včeraj je gladko povedel Price (KTM), ki pa je danes imel na progi več težav. Price še ni rekel zadnje, se pa dokaj slabo piše Katarcu Nasserju Al-Attiyahu (Toyota), ki je danes po poti izgubil kolo in dobri dve uri časa, ki ga bo spričo našpičene zvezdniške ekipe Peugeot-Total težko pridirkal nazaj.

Jutri se reli iz kraja San Salvador de Jujuy vije proti Tupizi, torej iz Argentine v Bolivijo, kjer na višini 3500 metrov dirkače čakajo sipine, skupaj z njimi pa zahtevna navigacija. Na 416 km dolgem specialu bo vsaj toliko kot znanje in pripravljenost odločala koncentracija.