Slovenci za novo tehnologijo pri Renault-Nissanu dobili posel vreden 15 milionov evrov

Poslovno

Slovenija je že od nekdaj znana po odličnem razvoju in dobrih inženirjih, tudi tistim, ki delujejo na področju avtomobilizma.  Hidria bo francosko – japonski skupini Renault – Nissan v prihodnjih letih dobavljala preko 15 milijonov evrov vredne sisteme za predgrevanje hladilne tekočine motorja, ki bodo vgrajeni v vozila skupine, gnana z napredno dizelsko tehnologijo. Posledično […]

Slovenija je že od nekdaj znana po odličnem razvoju in dobrih inženirjih, tudi tistim, ki delujejo na področju avtomobilizma.  Hidria bo francosko – japonski skupini Renault – Nissan v prihodnjih letih dobavljala preko 15 milijonov evrov vredne sisteme za predgrevanje hladilne tekočine motorja, ki bodo vgrajeni v vozila skupine, gnana z napredno dizelsko tehnologijo. Posledično bodo ta vozila okolju še prijaznejša in konkurenčnejša. Hidria se s tem utrjuje na položaju enega vodilnih svetovnih ponudnikov inovativnih zelenih tehnologij za avtomobilsko industrijo.

Hidriina rešitev omogoča hitro doseganje delovne temperature motorja, posledično višjo temperaturo v izpušnem sistemu, hitro izgorevanje saj v filtru trdih delcev in njihovo minimiziranje. S to rešitvijo bodo opremljeni vsi novi 1,5-litrski in 1,6-litrski dizelski motorji skupine z oznako Euro 6.2, proizvedeni na treh Renaultovih proizvodnih lokacijah v Franciji, Španiji in Turčiji. Hidriin sistem predgrevanja se bo proizvajal na visokotehnoloških proizvodnih linijah v Hidrii AET v Tolminu, razvitih v Hidrii.

Hidria bo to rešitev Renault-Nissanu dobavljala od l. 2017 naprej. S tem Hidria dodatno odgovarja na izzive, ki jih odpira razvoj sodobne dizelske tehnologije. Intenzivno optimiziramo in posodabljamo motorje z notranjim izgorevanjem s ciljem, da bodo minimalno onesnaževali okolje in maksimalno pripomogli k trajnostnem razvoju. Ena takih ključnih rešitev je Hidriin inovativen in mednarodno nagrajen sistem senzorike tlaka v dizelskih motorjih Optymus PSG. Letošnjo najpomembnejšo eko inovacijo v evropski avtomobilski dobaviteljski industriji so kot najboljšo že prepoznali in sprejeli najpomembnejši proizvajalci dizelskih vozil na svetu. Sodobna dizelska vozila bodo namreč zaradi Optymus PSG od l. 2018 v okolje izpustila za do 30 odstotkov manj škodljivih emisij in porabila za prav toliko manj goriva.

S sklenjenim dogovorom Hidria pridobiva pomembno novo priznanje in referenco v skupini Renault – Nissan. Ta je samo lani prodala kar 8,5 milijona vozil in je tudi eden vodilnih proizvajalcev električnih avtomobilov na svetu. V tem segmentu Hidria s skupino Renault-Nissan medtem že sodeluje z inovativnimi rešitvami za pogone njihovih električnih hibridov.

Foto: naslovna fotografija je simbolična.