Skupaj za večjo prometno varnost

Zanimivosti

Zaključen projekt postavitve sistemov COPS@road na 12 nevarnih prometnih točkah v Sloveniji.

Zavarovalnica Triglav je v sodelovanju z mladim podjetjem Aktivna signalizacija Korun in slovenskimi občinami lani in letos z opozorilnimi sistemi COPS@road opremila 12 nevarnih cestnih odsekov.

Le-tem je bila skupna povečana nevarnost prometnih nesreč zaradi nepreglednosti ali naleta. Opremljena so križišča v občinah Krško, Zagorje ob Savi, Novo mesto, Ribnica, Hoče-Slivnica, Litija, Prevalje, Beltinci, Mengeš, Žalec ter podvoza v Trebnjem in na Ptuju.

Sistem COPS@road je opozorilni sistem, ki s senzorji zazna prihajajoča vozila ter voznike v realnem času s svetlobnim signalom opozarja na povečano previdnost na nevarnih prometnih točkah. Enote sistema COPS@road med seboj komunicirajo brezžično, prav tako se po potrebi napajajo na sončno energijo. Postavitev sistema zato ne zahteva večjih infrastrukturnih posegov in je primerna zlasti za cestne odseke, kjer je zaradi finančnih ali infrastrukturnih omejitev otežena drugačna rešitev. Sistem COPS@road je razvilo mlado slovensko podjetje A.s.K.

»Dosedanji rezultati nekaterih postavitev sistema COPS@road kažejo bistveno zmanjšanje prometnih nesreč na nevarnih točkah. Veseli nas, da imajo slovenske občine in Zavarovalnica Triglav posluh za doprinos k prometni varnosti tudi s tehnološko inovativni pristopi, kamor spada opozorilni sistem COPS@road. Le s sodelovanjem lahko omogočamo višjo raven varnosti na marsikaterih nevarnih prometnih točkah,«

je povedal Peter Korun, direktor podjetja A.s.K. Več informacij o sistemu COPS@road in njegovem delovanju je na voljo v video prispevku na portalu Vse bo v redu.

Pozitivni prvi odzivi

Celoviti učinki zmanjševanja prometnih nesreč bodo vidni šele čez čas in skozi uporabniško izkušnjo. Na izbranih cestnih odsekih bodo v podjetju A.s.K. še naprej spremljali statistiko prometnih nesreč in telemetrijo prometa, s čimer bodo preverjali dejansko stanje in izboljšave v prometni varnosti. Po potrebi pa pristojnim predlagali ukrepe, s katerimi bi lahko nevarne cestne odseke še bolj zavarovali.

Dobrega pol leta po postavitvah sistemov COPS@road so odzivi pozitivni. V Krškem, kjer je v križišču Veliki Podlog sistem postavljen od novembra lani, so rezultati naslednji.

»Na omenjenem križišču od novembra 2014 nismo obravnavali prometnih nesreč. V sedmih letih pred tem pa se je na tem odseku zgodilo 21 nesreč, v katerih je ena oseba umrla, sedem je bilo hudo, 24 oseb pa lahko telesno poškodovanih,«

je povedal Peter Molan, komandir Prometne policije Krško. Tudi s Policijske postaje Novo mesto sporočajo, da v bližini postavljenega opozorilnega sistema COPS@road (na križišču Westrove in Šegove ulice) v letošnjem letu še niso preiskovali nobene prometne nesreče.

Varen DRAJV

Na 12 nevarnih cestnih odsekih, ki so opremljeni z opozorilnim sistemom COPS@road, je bilo v preteklih letih zabeleženih skupno več kot 150 prometnih nesreč, med njimi tudi s smrtnimi žrtvami. V sklopu projekta Skupaj za večjo prometno varnost v Sloveniji je Zavarovalnica Triglav sofinancirala postavitve 12 sistemov COPS@road in tako prispevala k aktivnejšemu zmanjševanju nevarnosti prometnih nesreč. »Za sodelovanje v tem projektu smo se odločili z namenom dvigniti varnost na slovenskih cestah in podpreti slovensko inovacijo. Verjamemo, da smo z opremo kritičnih točk izboljšali varnost v prometu in zaščitili udeležence ter storili korak naprej pri uresničevanju poslanstva zavarovalnice,« je povedal Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje pri Zavarovalnici Triglav. Slednja je pred kratkim kot prva zavarovalnica v Sloveniji vstopila v svet telematike z mobilno aplikacijo DRAJV, s katero lahko vozniki izboljšajo svojo vožnjo in hkrati prihranijo pri avtomobilskem zavarovanju. S tem želi Zavarovalnica Triglav spodbujati, da ljudje vozijo varneje in izboljšajo vozne navade, s tem pa prispevati k večji varnosti v prometu.