Škoda prvič z zmago na SP

Avtomobilizem, Šport, WRC

Zgodovinska zmaga za ŠKODO: prvič v svoji zgodovini udejstvovanja v športnem avtomobilizmu je znamka ŠKODA osvojila svetovno prvenstvo v rallyju. Finca Juho Hänninen in Mikko Markkula sta v Fabii Super 2000 z zmago na zaključni dirki prvenstva SWRC…

Zgodovinska zmaga za ŠKODO: prvič v svoji zgodovini udejstvovanja v športnem avtomobilizmu je znamka ŠKODA osvojila svetovno prvenstvo v rallyju.

 
E5E6B9CC-FFA7-11E0-8E98-8E5966B94067Finca Juho Hänninen in Mikko Markkula sta v Fabii Super 2000 z zmago na zaključni dirki prvenstva SWRC v Španiji osvojila prvi naslov svetovnega prvaka z ekipo Red Bull ŠKODA in s tem poskrbela za popoln zaključek sezone. Že v prvem letu sodelovanja na svetovnem prvenstvu SWRC je ekipa pokazala pripravljenost in je upravičeno osvojila lovoriko svetovnega prvaka. Zmaga na prvenstvu SWRC je za znamko Škoda vrhunec v letu, ko praznuje 110. obletnico udejstvovanja v športnem avtomobilizmu. 
 
Vodja ekipe Raimund Baumschlager: “To je fantastičen dan za nas vse. Juho je pokazal, iz kakšnega kova je, in je odpeljal taktično izjemen rally. Skozi celotno sezono je bil zagotovo najhitrejši in najsuverenejši voznik. Lahko smo ponosni na svoj dosežek.”
 
Španski rally je bil popoln zaključek za ekipo in voznike. Juho Hänninen je svoje odlične dosežke, ki jih je nizal skozi celotno sezono, kronal s suvereno in premišljeno, a hitro vožnjo v Kataloniji. Vozil je pametno in hkrati agresivno ter do zadnjega trenutka držal korak z zmagovalcem Dakarja Al Attiyahom v Fordu. Že petkova posebna preizkušnja je bila odločilna za osvojitev naslova svetovnega prvaka: Hänninen je dosegel najboljši čas, medtem ko je njegov največji tekmec Estonec Ott Tänak popustil pritisku in je prvi dan zaključil z nesrečo. Hänninen je od tistega trenutka naprej zbrano in s pravo taktiko, a hkrati izjemno hitro nadzoroval dogajanje. Dobri izgledi za osvojitev lovorike svetovnega prvaka so mu dali krila, da je še naprej dosegal najboljše čase na posebnih preizkušnjah.
 
Hänninen: “To je neverjeten dan za nas. Ta naslov je vrhunec moje kariere. Zame in za mojo celotno ekipo je izid popoln. Ni nam bilo treba voziti tvegano, vendar smo bili kljub temu vedno v ospredju. Velika zahvala gre celotni ekipi, ki je omogočila ta uspeh. Znova nam je uspelo, da smo izredno uspešno sodelovali v športnem avtomobilizmu na najvišji ravni. Naslov svetovnega prvaka je zaslužena nagrada za nas vse.”
 
Odlične rezultate je ob zaključku sezone pokazala tudi druga vozniška dvojica ekipe: Hermann Gassner ml. in sovoznik Timo Gottschalk sta španski rally zaključila na izjemnem petem mestu. Gassner je pri tem dosegel najboljši čas posebne preizkušnje, na različnih posebnih preizkušnjah pa se je uvrstil med najboljše tri. “Dolgo časa sem potreboval, da sem ujel ritem. Ampak čim dlje je trajal rally, tem bolj sem lahko napadal, ne da bi pri tem tvegal vse. To je zadovoljiv in pozitiven zaključek sezone, ki je bila zame najbolj nepopustljiva doslej. Vsekakor sem se letos veliko naučil,” je povedal Hermann.