Škoda Yeti – začetek proizvodnje v Nižnem Novgorodu

Aktualno

Škoda je v tovarni družbe GAZ v ruskem mestu Nižni Novgorod zagnala montažno proizvodnjo modela Yeti. Vozila Škoda tako v Rusiji sedaj izdelujejo že na dveh lokacijah. "Montažna proizvodnja modela Yeti je še en mejnik v naši strategiji rasti v Rusiji," je dejal Vahland.

Škoda je v tovarni družbe GAZ v ruskem mestu Nižni Novgorod zagnala montažno proizvodnjo modela Yeti.
 

Vozila Škoda tako v Rusiji sedaj izdelujejo že na dveh lokacijah.

DB28062A-3233-11E2-8F48-E7A465B94067

“Montažna proizvodnja modela Yeti je še en mejnik v naši strategiji rasti v Rusiji,” je dejal prof. dr. h.c. Winfried Vahland, predsednik uprave družbe ŠKODA. “Rusija je že danes naš tretji najmočnejši trg v svetovnem merilu in številka dve med evropskimi trgi. V prihodnjih letih želimo ta položaj še okrepiti. Zato v tej državi dosledno nadaljujemo modelsko ofenzivo in širimo lokalne proizvodne kapacitete,” je še dodal prof. Vahland. V prihodnje bodo v Nižnem Novogorodu za potrebe ruskega trga poleg Yetija izdelovali še novo Octavio. Začetek proizvodnje je predviden za sredino leta 2013.
 
Proizvodnja v Nižnem Novgorodu je plod sodelovanja družb Volkswagen Group Russia in ruskega avtomobilskega proizvajalca GAZ Group. Škoda Yeti je prvi model, ki v Nižnem Novogorodu nastaja v sklopu tega partnerstva. Celostna montažna proizvodnja (CKD oz. completely knocked down) vključuje celotni proizvodni proces, vključno z izdelavo karoserije, lakiranjem in sestavljanjem komponent. Kot pripravo na celostno montažno proizvodnjo izdelujejo Yeti v Nižnem Novgorodu od konca leta 2011 v okviru procesa SKD (semi knocked down), pri katerem je karoserija že vnaprej montirana.
 
V prvih desetih mesecih leta 2012 je družba Škoda v Rusiji prodala okoli 13.600 vozil. Yeti, kar je dvakrat toliko kot v enakem obdobju v letu 2011 (6.000).
 
“To potrjuje pomen lokalne proizvodnje,” pravi Michael Oeljeklaus, ki je kot član uprave družbe Škoda Auto odgovoren za proizvodnjo in logistiko. “Družba GAZ Group nam ob strani stoji kot močan lokalni partner: to je podjetje s približno 80-letnimi izkušnjami s področja avtomobilizma, s poglobljenim poznavanjem ruskega trga in s strokovno usposobljeno ekipo.”
 
V tovarni v mestu Kaluga trenutno izdelujejo aktualna modela Octavia in Fabia. Spomladi leta 2014 naj bi tam stekla tudi proizvodnja novega Rapida, namenjenega ruskim kupcem.
 
Leto 2012 je bilo za družbo Škoda na ruskem trgu zelo uspešno: od januarja do oktobra se je prodaja v primerjavi z enakim obdobjem lepo poprej povečala za 40 odstotkov, na 80.100 vozil. To je nov prodajni rekord za prvih deset mesecev. Škoda je tako zabeležila skoraj trikrat večjo rast kot celotni trg. Škoda dosledno nadaljuje trend uspeha iz preteklih let: v letih od 2005 do 2011 so letno prodajo na ruskem trgu uspeli skoraj podeseteriti, s 7.500 na 74.100 vozil.
 
V sklopu strategije rasti do leta 2018 namerava Škoda prodajo v svetovnem merilu povečati na vsaj 1,5 milijona vozil letno. V naslednjih letih bodo tako v povprečju vsakih šest mesecev na trg pripeljali nov ali prenovljen model. To je največja modelska ofenziva v zgodovini podjetja.