Škoda bo naelektrila ozračje z novo študijo

Novosti, Saloni

S študijo Škoda VisionS bo češki avtomobilski proizvajalec na ženevskem avtosalonu razkril, kakšni naj bi bili po njegovem videnju sodobni modeli SUV. Poleg tega bo znamka s študijo predstavila svoje najpomembnejše tehnologije prihodnosti. Obiskovalci salona si bodo lahko podrobneje ogledali še Škodo Octavio RS 4×4, Škodo Octavio G-TEC z menjalnikom DSG ter Fabio Combi ScoutLine. […]

S študijo Škoda VisionS bo češki avtomobilski proizvajalec na ženevskem avtosalonu razkril, kakšni naj bi bili po njegovem videnju sodobni modeli SUV. Poleg tega bo znamka s študijo predstavila svoje najpomembnejše tehnologije prihodnosti. Obiskovalci salona si bodo lahko podrobneje ogledali še Škodo Octavio RS 4×4, Škodo Octavio G-TEC z menjalnikom DSG ter Fabio Combi ScoutLine.

Študija Škoda VisionS sledi novim oblikovalskim smernicam znamke, a ima kot SUV tudi svoje poteze. Dizajn se vidno zgleduje bo češkem kubizmu in obenem izreka poklon tradicionalni češki steklarski umetnosti. Linije so čiste, natančne in ostro začrtane. Igra svetlobe in sence na markantno oblikovanih površinah ustvarja vznemirljive učinke, ki jih na svojstven način še dodatno poudarja islandsko zelena barva laka.

Skoda-Vision-S-Geneva-2016-zadaj

Škoda VisionS z dolžino 4,70 m, medosno razdaljo 2,79 m, širino 1,91 m in višino 1,68 m na cesti deluje zelo suvereno. Zasnova temelji na prečnem modularnem sistemu (MQB) koncerna Volkswagen in to je prvi Škodin avtomobil s šestimi sedeži v treh sedežnih vrstah.

Nadaljnja posebnost konceptnega vozila je priključni hibridni pogon: študija s sistemsko močjo 165 kW (225 KM) od 0 do 100 km/h pospeši v 7,4 sekunde, najvišja hitrost pa znaša skoraj 200 km/h. Pri tem ji za 100 kilometrov vožnje zadostuje že 1,9 litra bencina (emisija CO2 znaša 45 g/km). Škoda VisionS lahko izključno na električni pogon prevozi do 50 km, z obema pogonskima agregatoma pa njen doseg znaša do 1.000 km.

Kot motor z notranjim zgorevanjem je vgrajen 1,4-litrski bencinski motor TSI z močjo 115 kW (156 KM) in navorom 250 Nm. Kombiniran je z elektromotorjem s trajno močjo 40 kW in največjim navorom 220 Nm. Integriran je v šeststopenjski menjalnik DSG, ki pogonsko moč prenaša na sprednji kolesni par. Na zadnji premi je nameščen dodatni elektromotor z močjo do 85 kW in navorom 270 Nm. Deluje neodvisno od pogona sprednje preme, kar pomeni, da ima študija domiselno zasnovo štirikolesnega pogona, ki ne zahteva mehanske povezave. Sodelovanje med tremi motorji je izjemno prilagodljivo. Voznik študije Škoda VisionS lahko izbira med različnimi pogonskimi režimi, od izključno električnega pogona do polnilnega režima. Vedno pa je cilj maksimalna učinkovitost. Litij-ionska baterija s kapaciteto 12,4 kWh je nameščena pred zadnjo premo.

Na hitro rastočo ponudbo informacij in na željo potnikov po komunikaciji se je Škoda odzvala s ponudbo mobilnih spletnih storitev ter z večjimi zasloni za optimalno upravljanje vozila in multimedijskega sistema. Potnikom na vseh sedežih so na voljo najrazličnejše povezljivostne funkcije.

Ostale novosti

Na letošnjem avtosalonu se bo poleg nove študije premierno predstavila tudi Škoda Octavia RS 4×4. Najzmogljivejša izvedba Octavie je na voljo kot limuzina in karavan (z oznako Combi), opremljena pa je z 2,0-litrskim motorjem TDI s 135 kW (184 KM) ter z menjalnikom DSG. Njen pogonski agregat je sinonim za športnost, a obenem tudi za varnost, zato je Octavia RS 4×4 odlična izbira za družine, službene obveznosti in prosti čas. Od 0 do 100 km/h pospeši v 7,6 sekunde, najvišja hitrost pa znaša 228 km/h. Skladno z Novim evropskim voznim ciklom (NEVC) na 100 kilometrov porabi 4,9 litra dizelskega goriva, kar ustreza emisiji CO2 129 gramov na kilometer (vse vrednosti za limuzino).

skoda-Octavia-RS-4×4

Še posebej varčna je vožnja s Škodo Octavio G-TEC, stroški za gorivo trenutno znašajo manj kot 4 evre na 100 kilometrov. Model s pogonom na zemeljski plin bo odslej po želji lahko opremljen z menjalnikom DSG. 1,4-litrski motor TSI razvije moč 81 kW (110 KM), emisija CO2 pa znaša 100 g/km. Škoda Octavia G-TEC je na voljo kot limuzina in kot karavanska različica z oznako Combi.

V Škodini produktni paleti je zraslo tudi število izvedb ScoutLine. Rapidu Spaceback ScoutLine se je pridružila Škoda Fabia Combi ScoutLine. Njena posebnost so montažni deli z robustno terensko zasnovo ter svojstvena funkcionalna oprema z nadvse privlačnim videzom. Na voljo so trije bencinski motorji s 55 kW (75 KM), 66 kW (90 KM) in 81 kW (110 KM) in trije dizelski motorji s 55 kW (75 KM), 66 kW (90 KM) in 77 kW (105 KM).

skoda-Fabia-Combi-ScoutLine