Skandinavska oblikovalska filozofija

Aktualno, Novosti, Saloni, Zanimivosti

Volvo Car Group (Volvo Cars) na prihajajočem ženevskem avtosalonu predstavlja svoj nov kontrolni sistem, ki je zasnovan okoli velikega zaslona na dotik, ki bo poenostavil in izboljšal način, kako vozniki upravljajo z avtom.

Volvo design concept

Volvo Car Group (Volvo Cars) na prihajajočem ženevskem avtosalonu predstavlja svoj nov kontrolni sistem, ki je zasnovan okoli velikega zaslona na dotik, ki bo poenostavil in izboljšal način, kako vozniki upravljajo z avtom.

Zaslon nadomešča tradicionalno paleto gumbov in kontrol na sredinski konzoli. Združuje uveljavljene funkcije tablic, kot so ‘swiping’ in ‘pinching’ in nove rešitve, zasnovane posebej za avtomobilsko okolje. Obenem pa tudi komunicira z naborom instrumentov pred voznikom.

“Osnovna ideja je organizirati kontrole in informacije v popolnoma intuitivno in uporabniku prijazno obliko. Vse je natanko tam, kjer bi pričakovali, da bo, s tem pa vožnja postane bolj varna in učinkovita, hkrati pa je v večji užitek,” Thomas Ingenlath, višji podpredsednik oblikovalskega oddelka pri Volvo Car Group

Postavitev na pokončnem zaslonu bi lahko opisali kot kup fleksibilnih ‘ploščic’, kjer vsaka prikazuje svojo ključno informacijo. Navigacija je na vrhu, sledijo ji medijske vsebine in telefon. Nad ploščicami je tanek pas, kjer se pojavljajo opozorila in obvestila, digitalne kontrole klime pa so na dnu. “Informacije, navigacija in medijske vsebine so visoko na zaslonu in jih je lahko spremljati. Kontrole za telefon, aplikacije in klima pa so spodaj, kjer so lahko dostopne za spreminjanje. Uporaba zaslona je tako logična, da se bo hitro usedla v vaš mišični spomin,” razlaga Thomas Ingenlath. Eleganten uporabniški vmesnik vključuje tudi palčne kontrole na volanu in široke možnosti glasovnega nadzora.

Novi vmesnik je zasnovan tako, da se ploščice na zaslonu razširijo ob dotiku. Ko se ena razširi se druge skrčijo, vendar ostanejo vidne in takoj dostopne. “Stalna dostopnost vseh funkcij naredi zaslon zelo uporabniku prijaznega. Razkošna postavitev pa omogoča tekočo interakcijo brez distrakcij,” pravi Thomas Ingenlath.

Volvo design concept

“Ustvarjanje tega kristalno čistega, a mirnega okolja je osrednji del našega digitalnega mojstrstva. To, da se navadne tablice borijo za vašo popolno pozornost je povsem v redu, zaslon na dotik v avtomobilu pa je nekaj povsem drugega. Informacije morajo biti jasne in uporabniku prijazne, a hkrati dovolj nevpadljive, da pozornost ostane na cesti. To hkrati omogoča, da so res nujne informacije in opozorila toliko bolj opazne,” zaključi Thomas Ingenlath.