Sistem za spremljanje voznika med vožnjo

Aktualno, Novosti

Volvo izvaja raziskavo senzorjev voznika za snovanje avtomobilov, ki prepoznajo svoje voznike. Preko sistemov lahko prepoznajo in razlikujejo, če je voznik utrujen ali nepozoren, tako lahko avtomobil prihodnosti postane še varnejši. Taki primeri vključujejo tehnologijo, ki zazna zaprte oči ali kaj voznik gleda.

Senzorji Volvo

Volvo izvaja raziskavo senzorjev voznika za snovanje avtomobilov, ki prepoznajo svoje voznike. Preko sistemov lahko prepoznajo in razlikujejo, če je voznik utrujen ali nepozoren, tako lahko avtomobil prihodnosti postane še varnejši. Taki primeri vključujejo tehnologijo, ki zazna zaprte oči ali kaj voznik gleda.

»To bo vozniku omogočilo, da se bo lahko še bolj zanesel na svoje vozilo in mu bo v pomoč, ko bo to potreboval,« pojasni Per Landfors, inženir pri Volvo in projektni vodja za podporne funkcije vozniku.

S pozicioniranjem senzorja na armaturno ploščo za nadzorovanje vidikov, kot so, v katero smer voznik gleda, kako odprte ima oči in pa tudi položaj ter kot njegove glave, je možno razviti natančne varnostne sisteme, ki zaznavajo voznikovo stanje in posledično prilagodijo avtomobil glede na situacijo. To tudi pomeni, da bo avtomobil zagotavljal, da ne skrene z voznega pasu ali se preveč približa sprednjemu vozilu, če voznik ni dovolj pozoren, in da ga prebudi, če voznik zaspi.

Senzorji Volvo

»Ker avtomobil lahko zazna, če voznik ni dovolj pozoren, so lahko varnostni sistemi prilagojeni učinkoviteje. Na primer, podporni sistemi avtomobila so lahko aktivirani kasneje, če je voznik osredotočen, in hitreje, če je voznikova pozornost usmerjena drugam,« razloži Per Landfors.

Vključeni so lahko tudi že nekateri obstoječi sistemi, kot so pomoč pri ohranjanju smeri vožnje (Lane Keeping Aid), opozorilo pred trčenjem s samodejnim zaviranjem in prilagodljiv tempomat s pomočnikom za kolone (Adaptive Cruise Control with Queue Assist).

Tehnologija temelji na senzorju, ki je vgrajen na armaturno ploščo pred voznikom. Majhne LED luči osvetlijo voznika z infrardečo svetlobo, ki je nato nadzorovana s senzorjem. Infrardeča svetloba je ravno izven valovne dolžine, ki jo človeško oko še zazna, kar pomeni, da oseba za volanom svetlobe niti ne opazi.

Ta tehnologija je ena izmed mnogih iniciativ, ki peljejo Volvo bližje njihovem cilju za leto 2020 – da ne bo nihče smrtna žrtev ali težko poškodovan v novem Volvu.