Simpozij elektromobilnost in Salon ekomobilnost

Aktualno, Top, Zanimivosti

S Rally, oziroma Primož Lemež, organizira velik mednarodni Simpozij o elektromobilnosti z mednarodnim naslovom Emobility, ki bo 16. in 17. oktobra v Portorožu. Ob tem na Fornačah v Piranu pripravlja še razstavo električnih ter vseh drugih ekoloških avtomobilov. Za obiskovalce bo ogled razstave brezplačen, imeli bodo tudi možnost preizkušanja avtomobilov. Primož Lemež, ki je sicer […]

Pripravite se na prvi tovrstni simpozij

S Rally, oziroma Primož Lemež, organizira velik mednarodni Simpozij o elektromobilnosti z mednarodnim naslovom Emobility, ki bo 16. in 17. oktobra v Portorožu. Ob tem na Fornačah v Piranu pripravlja še razstavo električnih ter vseh drugih ekoloških avtomobilov. Za obiskovalce bo ogled razstave brezplačen, imeli bodo tudi možnost preizkušanja avtomobilov.

Primož Lemež, ki je sicer poznan kot poznavalec avtomobilskega športa in avtomobilski novinar, je do zdaj pripravil že kar nekaj velikih in zelo odmevnih prireditev: Salon dirkalnih avtomobilov v Ljubljani, pa dva zimska showa, organiziral je Rally Koper, nekajkrat Petrol Grand Prix v Portorožu. Torej ima izkušnje z organizacijo velikih prireditev.

Pripravite se na prvi tovrstni simpozij

Pripravite se na prvi tovrstni simpozij

Na Rallyu Monte Carlo je Primož nastopil skupaj s sinom

Primož Lemež je znan organizator tovrstnih dogodkov

Kako pa je sploh prišlo do ideje za tak dogodek? “Že dolga leta sem avtomobilski novinar, zato seveda spremljam tudi razvoj na področju električne mobilnosti. Poleg tega pa se kar redno udeležujem mednarodnih tekmovanj pod okriljem FIA za alternativne pogone. Tako sem kar dobro obveščen, kaj se dogaja na tem področju. V Sloveniji je sicer do zdaj bilo kar nekaj srečanj na to temo in tam sem videl, kako v Sloveniji pravzaprav nimamo pojma o tem. Ker imam veliko prijateljev tudi v tujini, sem se odločil, da poskušam pripraviti res velik in kakovosten mednarodni simpozij,” je povedal Lemež. Ob tem pa se je odločil, da pripravi tudi razstavo avtomobilov. “Ja, res sem se odločil, da pripravim tudi razstavo avtomobilov. Prvič zato, da ne bomo na simpoziju samo govoričili, ampak da bo lahko javnost tudi videla te avtomobile; ne samo videla, tudi preizkusila. Poleg tega pa sem dobil namig avtomobilskih zastopnikov, da bi radi te avtomobile predstavili javnosti. Pa še jeseni so se nam termini lepo poklopili. Da pa ljudje ne bi hodili v Piran gledat samo nekaj avtomobilov, smo se odločili, da organiziramo razstavo tudi vseh drugih ekoloških avtomobilov. Tu govorim o hibridih, pa avtomobilih, ki jih poganja plin, pa tudi o modelih, ki so narejeni prav zato, da porabijo čim manj goriva. Skratka, to bo prava ekološka razstava, na kateri pričakujem skoraj vse avtomobilske znamke. Pričakujem pa tudi veliko ljudi, saj bodo razstava in preizkusne vožnje za obiskovalce povsem brezplačne! Ker sem prepričan, da bo zanimanja veliko, bo razstava odprta med 16. in 19. oktobrom, torej še v soboto in nedeljo.”

Primož na simpoziju obljublja tudi pester nabor tem: od izdelave električnih avtomobilov, izdelave komponent zanje, pri čemur je Slovenija relativno močna igralka, pa o distribuciji električnih avtomobilov, novih materialih za izdelavo baterij, infrastrukturi, ki je potrebna, pa o novih načinih lastništva teh avtomobilov, do novih načinov zavarovanj, ki bodo potrebna. Skratka – na simpoziju bo predstavljena celotna veriga, ki je potrebna za to, da se  električni avtomobil sploh lahko vozi po cesti.

Pričakujem pa tudi veliko ljudi, saj bodo razstava in preizkusne vožnje za obiskovalce povsem brezplačne! Ker sem prepričan, da bo zanimanja veliko, bo razstava odprta med 16. in 19. oktobrom, torej še v soboto in nedeljo

“Ja, res sem si želel, da bi na simpoziju lahko predstavili celotno verigo, da lahko električni avtomobil opravlja svojo funkcijo. Le tako bomo lahko dobili celotno sliko, kaj potrebujemo, če želimo te avtomobile res spraviti do kupcev in nato na ceste. Morda bo prišlo tudi do kakšne konfrontacije med udeleženci, kar bo samo pozitivno. Mislim, da nam bo v Sloveniji po tem simpoziju šele zares jasno, kaj prinaša električna mobilnost prihodnosti in ne bo vsak posebej predstavljal njihovih vizij od avtomobilistov, prek električarjev, do države, ki nima pojma, kako bi se elektromobilnosti in vseh vprašanj, ki so z njo povezana, zares lotila.”

emobility

Več informacij je na voljo na njihovi spletni strani www.emobility.si

Predavatelji prihajajo iz Velike Britanije, Nemčije, Francije, Poljske, Norveške in seveda Slovenije. Vsi po vrsti so seveda izredni strokovnjaki na svojih področjih. Organizator pričakuje tudi nekaj pomembnih ljudi iz koncernov, kjer se najbolj resno lotevajo električne prihodnosti. Skratka, v Portorožu in Piranu bo med 16. in 19. oktobrom zelo elektro- in eko-pestro!!