Simon Marčič na startu relija Abu Dhabi Desert Challenge v Emiratih

Šport

V Abu Dhabiju se je zaključila ceremonialni start v vseh odtenkih besede epskega relija Abu Dhabi Desert Challenge. Med tekmovalci tudi Simon Marčič, doktorant in asistent na Fakulteti za energetiko v Mariboru, ki je na startni znak dr. Mohammeda ben Sulayema s svojim reli motorjem zapeljal po z(a)viti progi za formulo 1 na dirkališču Marina Yas. […]

V Abu Dhabiju se je zaključila ceremonialni start v vseh odtenkih besede epskega relija Abu Dhabi Desert Challenge. Med tekmovalci tudi Simon Marčič, doktorant in asistent na Fakulteti za energetiko v Mariboru, ki je na startni znak dr. Mohammeda ben Sulayema s svojim reli motorjem zapeljal po z(a)viti progi za formulo 1 na dirkališču Marina Yas.

Reli, ki šteje za svetovno cross-country prvenstvo zvez FIA in FIM, letos poteka med 26. marcem in 2. aprilom, je eden najtežjih puščavskih vztrajnostnih relijev na svetu, saj tekmovalce sooči s petimi dnevi dirkanja po prelepih zahrbtnih sipinah puščave Rub al Khali.

Ben-Sulayem-šejk-Nahayan-in-Nasser-al-Attiyah

Puščavski izziv je projekt ATCUAE (Automobile and Touring Club of the UAE), ki mi načeluje podpredsednik organizacije FIA dr. Mohamed ben Sulajem in letos obeležuje že 25. obletnico. Bivši reli dirkač in 14-kratni reli prvak Bližnjega Vzhoda Ben Sulayem je istočasno tudi ustanovitelj relija, ki vsako leto privabi večino zvenečih imen iz motošporta. Danes so se na dirkališču Marina Yas predstavili lanskoletni zmagovalec ADDC med motoristi Paolo Goncalves, petkratni zmagovalec Dakarja in sedmih Puščavskih izzivov Marc Coma, Joan Barreda Bort, Sam Sunderland, Jordi Villandoms, Ruben Faria in drugi ter kralj med avtomobilisti, letošnji zmagovalec Dakarja Nasser al Attiyah s svojimi Minijem. Nasserja bodo poskušali prehiteti lanskoletni zmagovalec Puščavskega izziva Rus Vladimir Vasilyev, Saudijec Yazeed al Rajhi, ki ima na reliju slovenskega mehanika Marka Jerama, Adam Malysz, Orlando Terranova in drugi. Favorit v kategoriji štirikolesnikov je lanskoletni zmagovalec Rafal Sonik.

Jutrišnja specialna preizkušnja se začne ob 9.00 v kraju Razeen, 50 kilometrov južno od Al Faye in bo dolga 262 kilometrov. Najhitrejšega tekmovalca pričakujemo na cilju točno opoldne … kot v špageti vesternu.

Vsem udeležencem relija pa je močno žal, da letos na startu ne bo poškodovanega Mirana Stanovnika – za Puščavskega lisjaka, ki je duša tega relija, bi bil to že 20. Puščavski izziv, lansko leto pa je med drugim pridirkal na odlično 5. mesto. Barve Slovenije bo tako zastopal »le« Simon Marčič, ki je dobro pripravljen in komaj čaka jutrišnji start.

marcic-na-startu

Več o reliju in rezultatih na www.abudhabidesertchallenge.com.