Shelby GT350 Mustang se vrača

Novosti

Ena najzmogljivejših legendarnih različic Mustanga vseh časov se vrača, Ford je potrdil, da prihaja povsem novi Shelby® GT350 Mustang. Originalni Shelby GT350, ki so ga začeli izdelovati leta 1965, je dokazal izjemno Mustangovo zmogljivost. Povsem novi Shelby GT350 Mustang z najzmogljivejšim atmosferskim Fordovim serijskim motorjem doslej je čistokrvni športnik, zasnovan za najzahtevnejše ceste tega planeta, […]

Ena najzmogljivejših legendarnih različic Mustanga vseh časov se vrača, Ford je potrdil, da prihaja povsem novi Shelby® GT350 Mustang.

Originalni Shelby GT350, ki so ga začeli izdelovati leta 1965, je dokazal izjemno Mustangovo zmogljivost. Povsem novi Shelby GT350 Mustang z najzmogljivejšim atmosferskim Fordovim serijskim motorjem doslej je čistokrvni športnik, zasnovan za najzahtevnejše ceste tega planeta, dirkalnik za celodnevna tekmovanja na dirkališču z licenco za uporabo na ulicah.

 GT350_shelby

Novi GT350 temelji na izvirni ideji legendarnega dirkača Carrolla Shelbyja, iz odličnega avta za vsak dan izdelati zmagovit dirkalnik in s pomočjo dramatično izboljšane šeste generacije Mustanga ustvarja resnično osupljivo izkušnjo vožnje. Navdušenci lahko za volanom Shelbyja GT350 pričakujejo razvajanje najbolj uravnoteženega, okretnega in navdušujočega proizvodnega Mustanga doslej.

Fordovi inženirji so pri različici GT350 ubrali inovativen pristop. Namesto razvoja posameznih sistemov, ki bi dobro delovali neodvisno drug od drugega, so poskrbeli za optimizacijo vsakega sestavnega dela in oblike za delovanje v sozvočju, ključnega pomena je ravnovesje.

Novi 5,2-litrski motor je prvi Fordov serijski motor V8 z ročično gredjo v eni ravnini. Tovrstno arhitekturo običajno najdemo samo v dirkaških različicah ali eksotičnih evropskih športnih avtomobilih. Nasprotno kot pri ‘klasičnem’ motorju V8, pri katerem so povezovalni drogovi na ročično gred pritrjeni v intervalih s kotom 90 stopinj, so pri tej zasnovi enakomerno razporejeni v 180-stopinjskih intervalih.

Rezultat je najzmogljivejši serijski atmosferski motor, kar so jih kdaj izdelali pri Fordu, saj razvije več kot 500 KM in navor, ki presega 540 Nm.

Uravnotežena dinamika

Platforma novega Mustanga je najmočnejša v zgodovini tega modela, saj je vzvojna togost v primerjavi s prejšnjim modelom povečana za 28 odstotkov. Tako toga struktura zagotavlja čvrstost geometrije vzmetenja tudi pri ostri vožnji po podeželskih cestah in na dirkališču. Za dodatno izboljšano togost sprednjega dela sta odprtina maske pred hladilnikom in lahka opora vzmetnih nog, ki je na voljo za doplačilo, izdelani iz vrhunskega kompozitnega materiala z ogljikovimi vlakni. Sprednji kolotek je povečan, nastavitve vseh vzmeti in puš so prilagojene, v primerjavi z Mustangom GT pa je podvozje še nižje.

Za optimalno vodenje se morajo kolesa hitro odzivati na površino cestišča in voznikove posege. Zmanjšanje nevzmetenih mas je ključnega pomena za ta odziv, kljub temu pa je potrebno zagotoviti ravnovesje med zmanjšanjem mase vzmetenja in zagotavljanjem resnično zmogljivega zaviranja.

Ker lahko GT350 doseže zelo visoko hitrost, je opremljen tudi z najzmogljivejšim zavornim sistemom, kar jih je bilo kdaj vgrajenih v Fordova vozila, poleg primernosti za dirkališča pa ga odlikujejo absolutna moč pri ustavljanju, odpornost na pregrevanje in občutek zavorne stopalke. Dvodelna zavorna koluta sta iz železa s prečnimi izvrtinami, pritrjena sta na aluminijasta držala. Sprednja masivna rotorja s premerom 394 milimetrov grabita fiksni Brembovi zavorni sedli s šestimi bati in integriranim mostom, na zadnjih 380-milimetrskih rotorjih pa so uporabljena zavorna sedla s štirimi bati.

ShelbyGT350_01

Spremembe notranjosti, osredotočene na vožnjo

Kot vse drugo pri modelu GT350 je tudi notranjost optimalno prilagojena vožnji. Prvi na seznamu so posebej zasnovani športni sedeži Recaro. Na stotine ur in veliko prototipnih izvedb je bilo potrebnih za izdelavo sedeža, ki je dovolj udoben za vsakdanje vožnje in obenem dovolj zmogljiv za dirkališče. Spodaj raven volan vozniku olajša vstopanje in izstopanje in je še bolj ergonomičen na dirkalni stezi. Nadgrajeni merilniki odražajo osupljivo zmogljivost vozila. Kromiranih in sijajnih poudarkov je manj, da bi odsev sončnih žarkov čim manj motil voznika.

Napredna tehnologija, neločljivo povezana z Mustangom, je seveda na voljo tudi v Shelbyju GT350. Za doseganje maksimalne zmogljivosti omogoča povsem nov integriran voznikov nadzorni sistem izbiro petih voznih načinov, ki prilagajajo delovanje sistema ABS, nadzora stabilnosti, nadzora zdrsa, ojačanja volana, odzivnosti pedala za plin, nastavitve blaženja MagneRide in izpušnega sistema v skladu z voznikovimi željami. Izbira je v voznikovih rokah in zagotovo bo med možnostmi našel ustrezno za vsako priložnost.

Vozniki, ki cenijo udobje, priročnost in razvedrilo, lahko izberejo tehnični paket (Tech Pack) z električnim nastavljanjem sedežev z usnjenim oblazinjenjem, zvočnim sistemom Shaker Audio, 8-palčnim LCD-zaslonom na dotik MyFord Touch® in dvopodročno elektronsko klimatsko napravo, če naštejemo le nekaj značilnosti.

50 let Forda Mustanga

Shelby GT350 Mustang je najnovejši v povsem novi paleti modelov Mustanga. Ta je na voljo kot ‘fastback’ in kabriolet, kupci pa lahko izberejo tudi posebno različico ob 50. obletnici Mustanga. Od prihoda na trg leta 1964 so prodali več kot 9,2 milijona Mustangov.

2,3-litrski motor EcoBoost v Mustangu deluje z neposrednim vbrizgavanjem, variabilnim krmiljenjem ventilov in dvojnim turbopolnilnikom ter zagotavlja zmogljivost, ki jo voznik pričakuje od motorja s 310 KM in navorom 433 Nm.