Sébastien Loeb na X Games

Avtomobilizem, Šport

Citroën Racing in Sébastien Loeb se pripravljata na sodelovanje na X Games Los Angeles 2012. Za volanom dirkalnika Citroën DS3 ‘XL’ v barvah Red Bulla in Totala se bo osemkratni svetovni prvak v reliju pomeril z najboljšimi vozniki na svetovnem prvenstvu.

Citroën Racing in Sébastien Loeb se pripravljata na sodelovanje na šovu X Games Los Angeles 2012.
 

Za volanom dirkalnika Citroën DS3 ‘XL’ v barvah Red Bulla in Totala se bo osemkratni svetovni prvak v reliju pomeril z najboljšimi vozniki na svetovnem prvenstvu v relikrosu (Global Rallycross Championship).
 
F19E71F6-C112-11E1-A235-C33F65B94067
 
Vse se je začelo, ko je Red Bull, ki sodeluje z ekipo Citroën Total World Rally od leta 2008 dalje, sprožil idejo: kaj če bi Citroën Racing in Sébastien Loeb sodelovala na šovu X Games Los Angeles 2012, kjer bi se spopadel s Travisom Pastrano, drugim znamenitim dirkačem, ki ga prav tako podpira pijača, ki daje krila? Znamka in njen omiljeni pilot, ki se navdušujeta nad tekmovanjem in izzivom, da bi osvojila zahod, nista dolgo odlašala in sta sprejela izziv.
 
Osemkratni svetovni prvak Loeb je osvojil 71 zmag na 23 različnih preizkušnjah, od Švedske do Avstralije prek Mehike, Japonske ali Jordanije. Ni ga strah odkrivati novih terenov: “Rad tekmujem in vedno rad odkrivam nove discipline. En teden po prihodu z relija po Novi Zelandiji bom torej v Los Angelesu, da sprejmem Travisov izziv! Relikros, kot ga poznamo v Evropi, je zelo spektakularen in njegova ameriška različica se zdi še bolj ekstremna. Možnost vožnje za volanom Citroëna DS3 s 545 konjskimi močmi, kjer bom vozil vštric z nasprotniki, kot je Marcus Grônholm, me lahko samo motivira! “
 
Da bi imeli čim več možnosti na svoji strani, so pri Citroën Racingu pripravili poseben dirkalnik DS3, ki so ga poimenovali XL, kot … X Games in Loeb! Na avtomobilu, ki ga je izdelala ekipa Hansen Motorsport, je ekipa dodala še nekaj kreativne tehnologije z uvedbo številnih sprememb. “Vedno je zanimivo spoznavati novo disciplino in poskušati potegniti bistvo predpisov,” pravi Cyrille Jourdan, inženir, ki je zadolžen za projekt pri Citroën Racingu. “Od daleč dirkalnik DS3 za relikros spominja na dirkalnik za svetovno prvenstvo v reliju. Medtem, ko je zasnova podvozja in prem precej podobna, je pogonski sklop bistveno drugačen. Dvolitrski turbo motor pri dirkalniku DS3 XL razvije 545 konjskih moči in 800 Nm navora. Pospešek je na ravni dirkalnikov formule F1, saj doseže 100 km z mesta v samo dveh sekundah in 4 desetinkah!”
 
Ker v primerjavi z reli avtomobilom ti avtomobili nimajo ne sovoznika ne rezervnega kolesa, so morali inženirji poskrbeti za optimalno porazdelitev mase. “Zato smo hladilnik prestavili v prtljažnik,” je povedal Jourdan. “Glavna vidna razlika med dirkalnikom WRC in dirkalnikom XL so prezračevalne reže, ki so bile dodane v zadnje blatnike. Pri relikrosih so namreč zelo pomembni starti, zato je pravilna razporeditev mase ključna za uspeh.”
 
Po končanih pripravah v delavnicah Citroën Racing v Versaillesu je dirkalnik Citroën DS3 XL testiral Sébastien Loeb na dirkališču v Dreuxu: “Zaradi štirikolesnega pogona in moči je ta dirkalnik DS3 dejansko zelo močan! Te poskuse smo izkoristili za preizkušanje različnih nastavitev. Vemo, da se ameriška dirkališča zelo razlikujejo in bomo torej morali avtomobil hitro prilagajati razmeram. ” Za to nestalno dirkališče, speljano po Gilbert Lindsay Plaza, v neposredni bližini Staple Centra, kjer potekajo druga tekmovanja v šovih X Games, so značilni odseki z neutrjenim terenom in 20-metrskim skokom!
 
Poleg možnosti sodelovanja na “zabavni” prireditvi za javnost sta ekipa Citroën Racing in njen voznik odločena, da se bosta borila za zmago. Yves Matton, direktor ekipe Citroën Racing: “Ker je to enkraten dogodek, nam ne bo treba razmišljati o ubranitvi položaja na prvenstvu. Gre za eno samo dirko, na kateri bomo poskušali zmagati. To ne bo enostavno, kajti vse bomo morali na novo odkrivati in se hkrati soočiti z nasprotniki, ki so že dobro uveljavljeni na takih tekmovanjih, vendar se bomo borili od prvega do zadnjega metra proge!”
 
Kako zgleda dirka si poglejte v spodnjem video posnetku.
 

V kolikor najdete še kakšen odličen video pa ga lahko posredujete na naš forum Avtomobilizem in F1, na zid facebook profila ali preko twitterja. Vsekakor bomo veseli tudi vašega mnenja.