Seat Leon Cup Racer: predanost športu

Aktualno, Avtomobilizem, Novosti, Šport

SEAT bo svojo nedvoumno predanost avto­motošportu in zasebnim tekmovalnim ekipam izkazal na legendarnem GTI-srečanju na avstrijskem Koroškem: glavni magnet na SEAT-ovem razstavnem prostoru v Ribnici na južni obali Vrbskega jezera bo zagotovo novi Leon Cup Racer, ki že zelo nazorno kaže, kakšen bo morda videti novi SEAT-ov dirkalni turni avto, ki naj bi se udeleževal […]

SEAT bo svojo nedvoumno predanost avto­motošportu in zasebnim tekmovalnim ekipam izkazal na legendarnem GTI-srečanju na avstrijskem Koroškem: glavni magnet na SEAT-ovem razstavnem prostoru v Ribnici na južni obali Vrbskega jezera bo zagotovo novi Leon Cup Racer, ki že zelo nazorno kaže, kakšen bo morda videti novi SEAT-ov dirkalni turni avto, ki naj bi se udeleževal najraz­ličnejših tekmovalnih serij širom po svetu. Leon Cup Racer z močjo 243 kW (330 KM) je tako že osnova za razvojno delo in testne vožnje v prihodnjih mesecih. 

Na SEAT-ovem razstavnem prostoru dela modelu Cup Racer družbo še pet posebej hudih, individualno opremljenih izvedb serije Ibiza in Leon, ljubitelje španske znamke pa bo navdušil tudi bogat spremljevalni program. Organizatorji na letošnjem GTI-srečanju, že 32. po vrsti, v štirih dneh ponovno pričakujejo veliko več kot 100.000 obiskovalcev.

 seat leon cup racer 2013

“Avtomotošport je globoko zakoreninjen v naši znamki, na tem področju se SEAT lahko pohvali z več kot 40-letno zgodovino. Z modelom Leon Cup Racer zdaj za motivirane zasebne tekmovalne ekipe odpiramo naslednje poglavje. Cup Racer ni študijski model, temveč je prvi testni avto in podlaga za naše razvojno delo,” je povedal dr. Matthias Rabe, podpredsednik družbe SEAT S.A. in odgovorni za področje raziskav in razvoja.

Oblikovalska filozofija, optimalna aerodinamika

Model Cup Racer, ki temelji na petvratni izvedbi Leona in je lakiran v kovinski matirano sivi barvi z oranžnimi poudarki, navdušuje že samo s svojim videzom: na mogočni značaj nakazujejo 18-palčna dirkalna platišča, širina koloteka pa je pri tej tekmovalni različici skoraj 40 cm večja kot pri serijskem modelu.

Nov sprednji del vozila je prilagojen za optimalno aerodinamično učinkovitost in maksi­malno izmenjavo zraka v motorju in zavornem sistemu, velika kolesna ohišja z odprtina­mi na zadnji strani pa prispevajo k učinku hlajenja štiribatnih zavor. Pragova sta močno izstopajoča ter skupaj s sprednjim usmernikom zraka, gladkim dnom, difuzorjem na zadku in dvostopenjskim, na posebni opornici nameščenim usmernikom zraka ob robu strehe ustvarjata maksimalni stik s cestiščem za hitro vožene ovinke.

A kljub temu je Leonova oblikovalska filozofija v popolnosti prisotna tudi pri izvedbi Cup Racer: markantni sprednji žarometi s celostno LED-tehnologijo in značilno podobo dnevnih luči so enaki kot pri serijskem modelu, kar velja tudi za zadnje LED-luči. Tudi strešna linija je takšna kot pri serijskem modelu, prav tako tudi značajske linije in precizni izbočeni deli na stranskih površinah. 

Tudi za notranjost Leona Cup Racer lahko rečemo, da ima vse potrebno za tekmovalne podvige. Dodatno je zaščitena z izjemno trdno kletko, zaznamujeta pa jo sistematično zmanjšanje mase in osredotočenost na bistvo. Optimalno varnost zagotavlja tudi školjka­sti sedež s sistemom HANS za zaščito glave. Sedež je tapeciran s posebej zasnovano vrsto usnja, ki zelo dobro uravnava vlago. Osnovna oblika serijske vozniške kabine ostaja nespremenjena, informacije za voznika in upravljanje dirkalnika so osredotočeni na večfunkcijskem usnjenem volanu in visokoločljivostnem zaslonu TFT. Voznik ima tako vedno maksimalni nadzor nad svojim avtomobilom.

Polna moč za rekordne rezultate

Za mogočni pogon Leona Cup Racer skrbi dvolitrski štirivaljni turbomotor. Njegova največja moč znaša 243 kW (330 KM), največji navor pa je 350 Nm. Za prenos moči na sprednjo premo se uporabljata 6-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (DSG), ki se ga upravlja z volana, in elektronsko krmiljen zaporni diferencial. Posebna izvedba modela Cup Racer za vzdržljivostna tekmovanja je opremljena s sekvenčnim tekmovalnim men­jalnikom s prestavno ročico na sredinski konzoli in z mehanskim zapornim diferencialom. 

Določena je celo že predhodna nakupna cena Leona Cup Racer: 70.000 € (brez DDV) naj bi stala različica z menjalnikom DSG, 95.000 € (prav tako brez DDV) pa izvedba za vzdržljivostna tekmovanja s sekvenčnim menjalnikom in mehanskim zapornim diferenci­alom. 

“Računamo, da bi Leon Cup Racer zasebnim tekmovalnim ekipam lahko ponudili že v sezoni 2014. Zaradi dveh izvedb – za hitrostna in vzdržljivostna tekmovanja – je Cup Racer optimalni avto za sodelovanje na izjemno širokem razponu tekmoval­nih serij, od ETTC do vzdržljivostnega pokala VLN na Nürburgringu,” je povedal Jaime Puig, vodja SEAT Sporta in odgovorni za avtomotošportno udejstvovanje znamke SEAT. “Računamo, da bi lahko iz Cup Racerja naredili izvedbo z 1,6-litrskim motor­jem za WTCC. Nenazadnje imamo na tem področju bogato tradicijo.” 

Ibiza Trophy: avto za dirkalne steze

Poleg premiere Leona Cup Racer bo ljubitelje na SEAT-ovem razstavnem prostoru ob Vrbskem jezeru pričakalo še pet športnih poslastic: izvedba Ibiza SC Trophy ima prav tako licenco za tekmovanja na dirkališčih širom po svetu, še zlasti na SEAT-ovih pokalih v Španiji in Italiji. 1,4-litrski turbomotor za sezono 2013 razvije moč 147 kW (200 KM), 7-stopenjski menjalnik DSG se upravlja z volana, za optimalno vlečno silo pa skrbi mehanski zaporni diferencial. Interesenti s tekmovalno licenco lahko Ibizo SC Trophy pri SEAT Sportu dobijo že za 31.500 € (brez DDV).

Ibiza: kompaktna in športna

Še dve izvedbi Ibize se lahko pohvalita s športno kompaktnostjo za cestne preizkušnje: Ibiza SC Cupra z močjo 132 kW (180 KM) in menjalnikom DSG je lakirana v nevadsko beli barvi. 17-palčna platišča ima lakirana v črni barvi z visokim sijajem, prav tako tudi mrežaste vstavke na sprednjem in zadnjem delu vozila. Ibiza SC FR pa blesti v emocio­nalno rdeči barvi in je opremljena z jubilejnim paketom “FR 10 let”, ki vključuje 17-palčna platišča v črni in srebrni barvi, usmernik zraka ob robu strehe ter stranska pragova in ohišji zunanjih ogledal v titanovo sivi barvi. Ibiza SC FR Ten ima nekoliko spuščeno karoserijo, opremljena pa je z enakim zavornim sistemom kot Ibiza Cupra.

Leon: stil in individualnost

Razstavljena sta tudi dva primerka SEAT Leona, ki prikazujeta, kakšne možnosti nudi individualna oprema za SEAT-ovo novo prodajno uspešnico: Leon FR 1.8 TSI s 132 kW (180 KM) v emocionalno rdeči barvi je opremljen z garnituro aerodinamičnih dodatkov z novima podaljšanima ščitnikoma za sprednji in zadnji del vozila, ki mu dajeta še bolj mo­gočno podobo. Skozi 19-palčna platišča se vidijo rdeče lakirani zavorni koluti. V bleščeče rdeči barvi so lakirani tudi dekorativni elementi na armaturi in volanu, sedeži in vratne obloge pa so tapecirani z rdečim in črnim usnjem. Novi Leon SC dopolnjuje po­nud­bo v izvedbi FR in z vrhunskim motorjem TDI z močjo 135 kW (184 KM). 19-palčna platišča in rdeče lakirani zavorni koluti ponujajo odličen kontrast sijoči nevadsko beli barvi zunanje­ga laka, usnjeno tapecirana notranjost pa je zasnovana v dveh barvah, sivi in črni. 

VIP-zabava na SEAT-ovi ladji

SEAT-ova ladja je postala že klasični element srečanj ob Vrbskem jezeru. Tudi letos bo VIP-zabava na ladji za člane SEAT Cluba eden najbolj vročih dogodkov spremljevalnega programa. Med celotnim srečanjem bodo DJ-ji na SEAT-ovem razstavnem prostoru in na ladji z izbrano glasbo poskrbeli za vroče ozadje hladnim pijačam – ob vsem tem pa jim bodo pomagale še SEAT-ove plesalke. 

Na kraju dogajanja bo ponovno prisotna tudi SEAT-ova snemalna ekipa, ki bo pripravlja­la kratke filme z vozniki in voznicami najbolj “odštekanih” SEAT-ovih predelanih objektov, vse to pa si bo mogoče ogledati na avstrijski SEAT-ovi Facebook strani.