Seat Altea XL 1.6 TDI Style

Seat, Testi

Seat Altea je že precej časa na trgu, nekoliko mlajša, a večja, različica XL prav tako. A leta se temu španskemu avtomobilu z nemškimi koreninami niti ne poznajo. Zunanji izgled Seat Altee XL je še zmeraj mladosten z mehkimi, oblimi linijami in seveda soupada še z dizajnom Seat Leona prejšnje generacije. Všečen, ni kaj. Velike […]

Seat Altea je že precej časa na trgu, nekoliko mlajša, a večja, različica XL prav tako.

Seat Altea XL se je izkazala tudi v letošnji dolgi zimi.

Seat Altea XL se je izkazala tudi v letošnji dolgi zimi.

A leta se temu španskemu avtomobilu z nemškimi koreninami niti ne poznajo. Zunanji izgled Seat Altee XL je še zmeraj mladosten z mehkimi, oblimi linijami in seveda soupada še z dizajnom Seat Leona prejšnje generacije. Všečen, ni kaj. Velike kompaktne mere vozila nakazujejo, da se bistvo tega avtomobila skriva v notranjosti, saj je Altea XL dolga preko 4,4 metra in visoka več kot 1,5 metra. Z medosno razdaljo 2,5 metra ponuja več kot dovolj prostora petim potnikom in vsej njihovi prtljagi. To pa je seveda njen primarni cilj – zadovoljiti s prostornostjo svoje potnike.

seat altea XL seat altea XL seat altea xl notranjost 2013 seat altea xl notranjost

seat altea xl notranjost armaturka 2013

Armaturna plošča je preprosta, a zato toliko bolj pregledna.

V notranjosti se najprej opazi že dobro poznana oblika armaturne plošče. Le ta je zasnovana zelo preprosto z rahlim zasukom k vozniku. Veliki osrednji del med voznikom in sovoznikom je oblikovno prečiščen. Pod velikima režama za dovod zraku v kabino se nahaja klimatska naprava – ročna seveda. Deluje dobro in je preprosta za uporabo. Pod njo se nahaja že nekoliko starejše oblikovan radijski sprejemnik s CD predvajalnikom. Kljub stari zasnovi deluje dobro in zanesljivo. Pred voznikom se nahajajo štirje okrogli prikazovalniki, od leve proti desni si sledijo kazalec za gorivo, temperaturo, obrate in skrajno desno za hitrost. Zaslon za potovalni računalnik se nahaja skrajno levo, je majhen, a pregleden in predvsem preprost za uporabo. Prednja sedeža sta udobna, kot tudi zadnja klop – tu je mogoče srednji del poklopiti za prevoz smuči. Prtljažnik je velik in uporaben, saj ima tudi stranske predale z mrežico. Rolo deluje brez težav. Na zadnji klopi je dovolj prostora za dve odrasli osebi ali tri otroke.

seat altea XL prtljaznik seat altea XL števci seat altea xl seat altea XL 2013

Povprečna poraba govori v prid Altei XL.

Povprečna poraba govori v prid Altei XL.

Vožnja z Alteo XL je primerna za mlade kot stare. Avtomobil je udoben, nekoliko trše naravnan, a ravno zato suveren v zavojih. Za tako veliki družinski avtomobil se v zavojih ne nagiba preveč, volanski mehanizem je ravno dovolj neposreden, da ga je tudi pri višjih hitrostih lahko obvladovati. Sedenje za volanom je malce višje, kar bo povšeči nižje raslim potnikom. Tudi vstop v avtomobil je preprost z ozkim pragom. Kljub le petim prestavam je ta Altea XL lahko zelo ekonomičen avtomobil. Povprečna poraba na testu je znašala v kombiniranem ciklu okoli šest litrov dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov.

Altea XL je morda res star avtomobil v ponudbi, a še vedno konkurenčen. Mogoče bi si želeli naprednejšo notranjost, novejši zaslon in potovalni računalnik, a po drugi strani, a to res potrebujete, če na avto gledate zgolj kot na prevozno sredstvo? Po zunanjosti namreč Altei XL ne moremo oporekati še nobene gube. Cena pa govori sama zase – 18 tisočakov evrov ni ravno veliko. Ali pač?

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Seat Altea XL si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 1.6 TDI turbodizelski (77 kW/1050 KM, 250 Nm) / 5. st. ročni
Poraba po ECE: 5,9 / 4,2 / 4,8 l/100 km l (CO2: 126 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 183 km/h / 12,4 sekund
Dolžina / širina / višina: 4467 / 1768 / 1581 mm
Medosna razdalja: 2578 mm
Teža: 1480 kg
Posoda za gorivo: 55 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 532 l

Osnovna cena (1.2 TSI, Reference): 15.926 EUR
Osnovna cena testnega modela: 18.329 EUR


Iztok Franko

Iztok Franko

Nekdanji urednik portala Avto.Over.Net deluje na področju avtomobilističnega novinarstva že vse od leta 2005. V svoji karieri je preizkusil že preko tisoč različnih avtomobilov. Najraje pa, kot pravi, sede v dirkalnike. V posebno čast si šteje, da je uspel dirkati proti asom svetovnega kova kot sta Fernando Alonso in Pedro De La Rosa... Trenutno živi in dela v Dubaju.

Sorodne vsebine