Se nam obetajo pnevmatike, ki bodo same proizvajale električno energijo?

Saloni

Goodyear je na letošnjem 85. mednarodnem avtomobilskem sejmu v Ženevi razkril konceptualno pnevmatiko, ki sama proizvaja električno energijo in lahko pomembno spremeni prihodnost električnih vozil. Futuristična konceptualna pnevmatika, ki so jo razvili Goodyearovi inženirji, ima vse možnosti, da v industriji sproži pravo revolucijo. Spremembe oblike in vibracije lahko namreč pretvori v električno energijo, ki v […]

Goodyear je na letošnjem 85. mednarodnem avtomobilskem sejmu v Ženevi razkril konceptualno pnevmatiko, ki sama proizvaja električno energijo in lahko pomembno spremeni prihodnost električnih vozil.

Futuristična konceptualna pnevmatika, ki so jo razvili Goodyearovi inženirji, ima vse možnosti, da v industriji sproži pravo revolucijo. Spremembe oblike in vibracije lahko namreč pretvori v električno energijo, ki v vozilu napaja baterije hibridnega sistema prenosa moči ter druge elemente na armaturi.

Goodyear-pnevmatiko,-ki-sama-proizvaja-električno-energijo

Pnevmatika je v notranjosti opremljena z dvema novima materialoma, ki omogočata ustvarjanje električne energije; termoelektrični material v električno energijo pretvarja toploto, ki jo v statičnem stanju z absorpcijo svetlobe in toplote ustvarja ultra-črna struktura, v dinamičen stanju pa kotaljenje; piezoelektrični material pa vibracije in spremembe v tlaku pretvarja v električno energijo.

Konceptualna pnevmatika prinaša še nekatere druge prednosti; notranja struktura v primeru predrtja pnevmatike omogoča podporo celotni teži avtomobila in s tem predstavlja alternativni pristop k tehnologiji RunOnFlat. Širok kanal na obodu plašča pa povečuje odpornost proti akvaplaningu in na edinstven način absorbira hrup.

Pnevmatiko so zasnovali inženirji v Goodyearovem centru za inovacije in jo poimenovali kar po njeni razvojni šifri “BH03”. V tem koraku gre zgolj za konceptualno pnevmatiko, ki je ne nameravajo lansirati na trg, ampak jo bodo uporabili kot osnovo za nadaljnji razvoj.