Samodejno zavira pred živalmi

Aktualno

Volvo je naredil naslednji korak na področju aktivne varnosti, z razvojem sistema, ki opozori in samodejno zavira pred živalmi na cesti. Novi sistem bo na voljo na trgu v nekaj letih. Projekt za razvoj varnostnega sistemoa, ki zmanjšuje tveganje…

Volvo je naredil naslednji korak na področju aktivne varnosti, z razvojem sistema, ki opozori in samodejno zavira pred živalmi na cesti. Novi sistem bo na voljo na trgu v nekaj letih.

 
CC9C1374-431C-11E0-81DE-95C465B94067Projekt za razvoj varnostnega sistemoa, ki zmanjšuje tveganje za trčenja z divjimi živalmi, je del vizije podjetja Volvo za leto 2020- da nihče ne bi utrpel hujših poškodb v novem Volvu. Nov sistem temelji na tehnologiji zaznavanja pešcev s polnim zaviranjem (Pedestrian Detection with Full Auto Brake), uvedenim leta 2010.
 
Kamera in infrardeča svetloba
 
“Sistem je sestavljen iz dveh delov- radarskega senzorja in infrardeče kamere,” je povedal Andreas Eidehall, tehnični strokovnjak na področju aktivnih varnostnih sistemov pri Volvu.
 
Bistveno je, da sistem deluje tudi v temi, saj do večine trčenja z divjimi živalmi pride ob zori in mraku ter v temnih zimskih mesecih. Kamera spremlja cesto pred vozilom in, če je žival v dosegu, sistem opozori voznika z zvočnim signalom. Če se voznik ne odzove, se začne samodejno zaviranje avtomobila.
 
“Cilj je delovanje sistema pri normalni hitrosti na podeželskih cestah. V primerih, ko sistem ne more več pomagati vozniku, da bi se v celoti izognil trčenju, bo upočasnil avto dovolj, da bo zmanjšal moč udarca in tako hudih poškodb,” nadaljuje Andreas Eidehall.
 
Razlaga podatkov
 
Izziv za inženirje je bil, naučiti sistem prepoznavanja različnih živali. V prvi fazi se bo sistem odzival na velike živali, ki ogrožajo voznika ali ostale potnike kot so los, jelen in severni jelen.
 
Neizmerno tveganje zaradi trčenja z divjimi živalmi
 
Mnogi vozniki so zelo zaskrbljeni zaradi nevarnosti trčenja z divjimi živalmi. Le na Švedskem, več kot 40.000 nesreč vključuje prosto živeče živali, poročajo vsako leto. Največja je nevarnost trka z losi.
 
Kar zadeva sistem in njegove različne funkcije, Andreas ne more biti natančnejši. Projekt je v teku sedaj nekaj več ko leto dni in veliko dela je še potrebnega.
 
Dejstva, prometne nesreče z divjimi živalmi:
Število prometnih nesreč, ki vključujejo divje živali, Švedska: v letu 2010 nekaj več kot 47.000. Vir: Švedski svetovalni svet o nesrečah zaradi prosto živečih živali
Nesreče z losi: okoli 7.000. Vir: Švedski svetovalni svet o nesrečah zaradi prosto živečih živali.
Zavod za varnost na avtocestah ZDA je zbiral statistične podatke za obdobje od 1993 do 2007. 2.499 ljudi je umrlo v prometnih nesrečah, ki so vključujevale živali. Poročilo navaja tudi, da se je število prometnih nesreč, ki vključujejo prosto živeče živali, povečalo za skoraj 30 odstotkov v novembru. Največja zavarovalnica v ZDA, State Farm poroča, da se je število odškodninskih zahtevkov za prometne nesreče, ki vključujejo prosto živeče živali povečala za 14,9 odstotka med letoma 2003 in 2008.