Vidicu priznanje na Red Bull Illume '13

Aktualno, Avtomobilizem, Motociklizem, Šport, Zanimivosti

Zmagovalci največjega svetovnega fotografskega natečaja na temo akcijskih in pustolovskih športov razkriti v Hong Kongu. Samo Vidic zmagovalec kategorije Wings (Krila).

Zmagovalci največjega svetovnega fotografskega natečaja na temo akcijskih in pustolovskih športov razkriti v Hong Kongu. Samo Vidic zmagovalec kategorije Wings (Krila). 

Foto: Markus Berger/ Red Bull Illume

Foto: Markus Berger/ Red Bull Illume

Čakanja je naposled konec. Skupni zmagovalec natečaja Red Bull Illume 2013, zmagovalci 10 kategorij in 50 finalistov je bilo razkritih na spektakularni ceremoniji, ki je 29. avgusta potekala v Hong Kongu. Nemški fotograf Lorenz Holder je bil okronan za skupnega zmagovalca z izjemnim posnetkom deskarja na snegu ob velikanskem satelitskem krožniku. Kot skupni zmagovalec je Holder prejel fotoaparat Leica S, broncolorjev novi zunanji akumulator Move in nosilni trak za fotoaparat podjetja Sun-Sniper — nagrado v skupni višini več kot 30.000 evrov. Zmagal je tudi v kategoriji Experimental (Eksperimentalno).

“Kakovost posnetkov najboljših 50 je bila osupljiva, zato si štejem v veliko čast, da sem bil imenovan za zmagovalca. Neverjetno je. Nekaj dni bo trajalo, preden bom vse skupaj dojel,” je dejal Lorenz Holder, skupni zmagovalec 2013. 

“So talentirani fotografi in so nadarjeni fotografi,” je dejal Jym Wilson, višji urednik fotografije pri USA Today in eden od 50 sodnikov natečaja Red Bull Illume. “Videl sem veliko talenta, a tudi nekaj izjemno nadarjenih fotografov. Ne gre le za fotografe akcijskih posnetkov, temveč za ljudi z odličnimi tehničnimi in umetniškimi veščinami.”

Fotograf: Samo Vidič, atlet: Jorge Ferzuli, lokacija: Atene, Grčija. Fotografirano s Canon EOS 1D Mark IV, EF15mm f/2.8, Fisheye, ISO: 200, F-Stop: 3.2 in hitrostjo 1/2000

Fotograf: Samo Vidič,
atlet: Jorge Ferzuli, lokacija: Atene, Grčija.
Fotografirano s Canon EOS 1D Mark IV, EF15mm f/2.8, Fisheye, ISO: 200, F-Stop: 3.2 in hitrostjo 1/2000

Med zmagovalci posameznih kategorij naj še posebej izpostavimo Sama Vidica, ki je s fotografijo s tekmovanja Red Bull Cliff Diving v Grčiji zmagal v kategoriji Wings (Krila). Preostali zmagovalci kategorij so:  Scott Serfas (Illumination), Daniel Vojtěch (New Creativity), Romina Amato (Energy), Chris Burkard (Spirit), Morgan Maassen (Lifestyle by Leica), Jeroen Nieuwhuis (Close Up) in Zakary Noyle (Sequence). Zmagovalci kategorij so prejeli fotoaparat Leica X2, broncolorjev Para 88 P Kit in zbirko opreme Sun-Sniper. Nagrada Athlete’s choice (Izbira športnikov), za katero so glasovali Red Bullovi športniki, je šla Morganu Maassnu za podvodni posnetek deskarjev na vodi med pogovorom, obkroženih z valovi. 

Ceremonija podelitve nagrad je bila prava proslava fotografije s področja akcijskih in pustolovskih športov, ki se je je udeležilo na stotine vodilnih fotografov in urednikov. Vrhunci večera so vključevali nastop BMX flatland športnikov Vikija Gomeza in Matthiasa Dandoisa ter osvetljen zmajski ples. 

Nato je bilo razkritih 50 najboljših posnetkov na osvetljenih stojalih velikosti 2 m x 2 m vzdolž hongkonške znamenite Avenije zvezd, kjer bodo stale naslednje tri tedne  v okviru brezplačne javne razstave. Kot se spodobi za mesto, ki je poznano po veličastni nočni razsvetljavi,  bo osvetljena razstava odprta samo ponoči, in sicer med 20. in 23. uro od 30. avgusta do 15. septembra. Razstava Red Bull Illume bo nato gostovala v ZDA, preden se poda na dvoletno pot po svetovnih prestolnicah v obliki edinstvene nočne razstave. 

Leica je sicer po prvi uspešni izvedbi leta 2010 že drugič uradni partner natečaja Red Bull Illume Image Quest. Nova partnerja v letu 2013 sta vodilni ponudnik bliskavic broncolor in Sun-Sniper, ki izdeluje inovativne trakove za fotoaparate. 

O Red Bull Illume

Red Bull Illume je prvi mednarodni natečaj na svetu, ki je posvečen fotografiji akcijskih in pustolovskih športov. Namen natečaja je širši publiki prikazati najbolj vznemirljivo in kreativno fotografijo akcijskega športa kot umetnost. Natečaj Red Bull Illume Image Quest 2013 je tretja izvedba, prvič je natečaj potekal leta 2007 in drugič 2010. Skupaj je bilo prijavljenih 28.257 posnetkov s strani 6.417 fotografov iz 124 držav. Najboljših 50 fotografij bo svet prepotovalo kot edinstvena osvetljena nočna razstava.