Rok Turk nared za reli Madeira za EP

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Roka Turka in njegovega sovoznika Eneja Ložnarja čaka konec julija drugi letošnji nastop na relijih evropskega prvenstva. S peugeotom 207 S2000 bosta prve letošnje točke lovila na portugalskem otoku Madeira v Atlantskem oceanu.

Roka Turka in njegovega sovoznika Eneja Ložnarja čaka konec julija drugi letošnji nastop na relijih evropskega prvenstva.
 

S peugeotom 207 S2000 bosta prve letošnje točke lovila na portugalskem otoku Madeira v Atlantskem oceanu. Tam ju čaka več deset tisoč gorečih navdušencev nad avtomobilizmom, spektakularna pokrajina vulkanskega otoka in eden najbolj brezkompromisnih asfaltnih relijev v Evropi.

5DECD61C-CF15-11E1-8DE1-281566B94067

Spomin na majski reli Croatia je za Roka Turka in njegovega sovoznika Eneja Ložnarja še vedno boleč. Požar na dirkalniku 207 S2000 jima je odnesel dragocene točke evropskega prvenstva. Ker je bil njun program že sicer letos omejen in sta bila v primerjavi s tekmeci v podrejenem položaju, jima je odstop še bolj prekrižal načrte.
 
“Zdaj se niti ne obremenjujeva s skupnim seštevkom, čeprav je še marsikaj odprto. Na preostalih relijih bi rad le pokazal vse kar znam. Na Madeiro imam od lani zelo lepe spomine, saj gre za vrhunsko organiziran reli z dolgoletno tradicijo in zelo gorečimi navdušenci nad dirkami ob progi,” je povedal Turk, ki je v Italiji opravil tudi obširen test. Konec tedna so že Peugeota 207 S2000 naložili na tovorno ladjo, ki je odplula proti Madeiri.
 
“Test je bil zelo dobrodošel. Nekaj časa že nisem sedel v dirkalniku, predvsem pa sem tam preizkusil nekaj stvari, ki so me motile na prvem reliju na Hrvaškem. Tam smo se sredi dirke precej igrali z nastavitvami, a sprednje gume se niso ogrele in zato ni bilo dovolj oprijema. Vseeno pa sem imel sam pri sebi že takrat občutek, kaj je potrebno spremeniti. Na testu se je to potrdilo. Mislim, da sva z Enejem dobro pripravljena,” je nadaljeval Turk.
 
Reli Madeira bo izpeljan 28. in 29. julija. Organizatorji tega tradicionalnega relija, ki je bil prvič izpeljan leta 1959, so pripravili 19 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 250 kilometrov. Dolžina celotnega relija je 826 kilometrov. Celoten reli bo asfalten.
 
“Lani sva na Madeiri vozila precej počasnejši dirkalnik, a osnovne značilnosti relija poznam. Ker je to otok vulkanskega izvora, je asfalt zelo grob. Zato tu najbolj trpijo gume. To bo lahko zelo pomembno prvi dan relija, ko bomo odpeljali štiri hitrostne preizkušnje brez vmesnega servisa,” je razložil Turk. Na reliju Maderia se Turk in Ložnar najbolj veselita uvodne hitrostne preizkušnje po ulicah Funchala. Dirkanje pred 30 tisoč gledalci je pač nekaj posebnega.