Renault v Rusiji

Aktualno, Zanimivosti

Z vztrajnim uvajanjem novih modelov, naložbami v prilagajanje zmogljivosti povpraševanju in s povezanostjo z vodilnim podjetjem ruske avtomobilske industrije AVTOVAZ, je Renault postal pomemben igralec na ruskem trgu in aktivno sodeluje pri prenovi…

5668F532-B38D-11E0-BEB1-728565B94067Z vztrajnim uvajanjem novih modelov, naložbami v prilagajanje zmogljivosti povpraševanju in s povezanostjo z vodilnim podjetjem ruske avtomobilske industrije AVTOVAZ, je Renault postal pomemben igralec na ruskem trgu in aktivno sodeluje pri prenovi ruske avtomobilske industrije. Ambicije Renaulta niso omejene le na položaj vodilne znamke v segmentu B, ampak obsegajo tudi pripravo široke palete širokemu krogu kupcev namenjenih vozil, ki bodo prilagojena potrebam domačih kupcev. V nadaljevanju si lahko preberete kako strateški trg je Rusija. V kolikor bo Renault uspel na tem trgu se bo na širnih sibirskih pokrajinah slabo pisalo ostalim avtomobilskim proizvajalcem.

 

Utrditi se na mestu pomembnega deležnika na trgu z veliko možnostmi za rast

Od pričetka prodaje modela Logan v letu 2005 – prvega avtomobila, ki ga je Renault izdelal v Rusiji in najbolje prodajane klasične limuzine v državi – so ponudbo obogatili s številnimi novimi modeli in dosegli obetavne rezultate. Sandero, ki je lepa dopolnitev ponudbe Logana, ima v skupni prodaji že 20-odstoten delež. Sandero Stepway je uspešnica, Fluence in Mégane, ki so ju na trg uvedli leta 2010, sta že med vodilno deseterico v svojem segmentu. Ponudba vozil Renault v Rusiji danes sega v vse segmente. Do konca leta bodo v tovarni v Moskvi izdelovali skupaj pet različnih modelov (Logan, Sandero, Fluence, Mégane in Duster), kar bo rekordno število v okviru tovarn Skupine. Duster bo na trg uveden leta 2012 in bo z možnostjo pogona zgolj na prednji ali na vsa štiri kolesa dopolnil ponudbo Koleosa na trgu, kjer ima vsak četrti prodani avtomobil štirikolesni pogon. Renault bo tako ponujal širok nabor raznovrstnih vozil, med katerimi bo osrednji del ponudbe izdelan v Rusiji.

inset

RAZVOJ RUSKEGA TRGA

Po silovitem upadu v obdobju 2008-2009 zaradi gospodarske krize, se je ruski trg v letu 2010 s 30-odstotno rastjo prodaje spet vrnil v obdobje rasti, med drugim tudi zaradi subvencij za zamenjavo starih avtomobilov z novimi, dviga kupne moči in bolj dosegljivih posojil za nakup avtomobilov. Rast se nadaljuje tudi v letu 2011 s 55-odstotnim povečanjem prodaje v prvem polletju, ki je skupaj znašala 1.235.442 vozil. Po napovedih bo ruski trg do leta 2016 zrasel na 3,6 milijona vozil, s čimer bo Rusija postala največji avtomobilski trg v Evropi. V obdobju 2010-2017 naj bi Rusija prispevala 7 odstotkov rasti svetovne proizvodnje (vir: PwC).

Na tem rastočem trgu je več kot polovica doma izdelanih vozil v letu 2010 pripadala tujim znamkam. Ta pojav se bo še utrdil z uvedbo vladnih ukrepov za spodbujanje izdelave doma.

Ključni podatki:

Število prebivalcev: 143 milijonov

Število registriranih vozil: 34 milijonov

BDP na prebivalca: 15.900 USD (ocena za leto 2010). Vir: World Factbook, CIA

Povprečna mesečna plača: 22.520 RUB (približno 550 evrov)

Naglo rastoča distribucijska mreža

Prodajo Renaulta v Rusiji spodbuja naglo rastoča distribucijska mreža. Koncem junija 2011 je štela 130 prodajnih mest v 86 mestih in je segla v vsa mesta z več kot 300 tisoč prebivalci. Renault namerava imeti 200 prodajnih mest do leta 2013 in že 260 do leta 2015. Kakovost v odnosih do kupcev je na prvem mestu, kar kažejo tudi izidi anket o kakovosti storitev po katerih je delež zadovoljnih kupcev zelo velik.

Od leta 2006 lastna RCI Banque podpira razvoj mreže s financiranjem prodaje in povezanih storitev. Vedno več Rusov svoje nove avtomobile kupuje s pomočjo posojil, obseg prodaje s financiranjem RCI Banque pa je v prvem polletju 2011 v primerjavi z enakim obdobjem leta 2010 zrasel za 52 odstotkov. RCI Banque je od leta 2006 skupaj financirala prodajo 80 tisoč vozil. Danes je vsako četrto vozilo Renault prodano s pomočjo programov Renault Credit.

Industrijski razvoj v skladu s prodajnimi ambicijami

Največji izziv za izdelovalce avtomobilov v Rusiji je dovolj velika proizvodna zmogljivost, da lahko izpolni povpraševanje. Velika moč Zveze je prav v zmožnosti, da kombinira proizvodne zmogljivosti treh partnerjev (Renault, Nissan in AVTOVAZ) ter ustvarja sinergijske učinke med njimi. Zveza ima tri tovarne s skupno zmogljivostjo 1,1 milijona vozil letno. Cilj za leto 2016 je zmogljivost 1,6 milijona vozil. V Renault Rusija v Moskvi, prvi Renaultovi tovarni v državi, so z naložbami v zmogljivosti le-to v letu 2010 podvojili na 160.000 vozil letno. AVTOVAZ v mestu Togliatti ima letno zmogljivost 900.000 vozil s tremi glavnimi proizvodnimi linijami, med katerimi je tudi nova za konstrukcijsko osnovo B0, na kateri bodo marca 2012 začeli izdelovati vozila za vse tri partnerje. Nissanova tovarna v Sankt Peterburg lahko letno izdela 50.000 vozil. Tovarna Izhavto z letno zmogljivostjo 220.000, ki jo bodo do leta 2016 povečali na 360.000 vozil, bo še dodatno povečala te zmogljivosti, ko jo bodo vključili v strateški razvojni načrt Skupine.

inset

RENAULT V RUSIJI

Tržni delež: 6 %.

Prodaja: 74.337 vozil v prvem polletju 2011, kar je za 76 odstotkov več kot v prvem polletju 2010. (Leta 2010 skupaj: 96.466 vozil).

Ponudba modelov: Logan, Sandero, Sandero Stepway, Symbol, Clio, Clio RS, Mégane, Mégane Coupé, Scénic, Fluence, Koleos, Laguna Coupé, Latitude, Kangoo, Master, Trafic.

Prodajno-servisna mreža: 130 koncesij v 86 mestih (stanje junija 2011).

Partnerstvo z največjim izdelovalcem avtomobilov v Rusiji

46BD984A-B38D-11E0-AFDE-728565B94067AVTOVAZ izdeluje raznolik nabor vozil znamke Lada, ki imajo v ruskem voznem parku 40-odstoten delež. AVTOVAZ je pravi industrijski velikan, ki k domači industriji vozil prispeva 45 odstotkov, hkrati pa pomeni 27,3 odstotkov trga vozil in 0,5 odstotka BDP Rusije. Zaradi tega uživa veliko podporo ruske vlade, ki je podjetju namenila vlogo nosilca prenove avtomobilske industrije v Rusiji.

Partnerstvo je prvo doslej, ki obsega tri skupine (Renault, Nissan in AVTOVAZ), hkrati pa je edinstveno tudi po svojih ambicijah na področju proizvodnje, integracije in vključenosti v lokalno poslovno okolje. Partnerji si s skupnimi močmi prizadevajo modernizirati proizvodna sredstva tako na področji produktivnosti kot tudi kakovosti. V začetku leta 2011 so sistem proizvodnje Zveze (Alliance Production Way) upeljali na novi proizvodni liniji za model Lada Kalina, postopoma pa ga bodo razširili tudi na druge dejavnosti. Prav tako v letu 2011 so ekipe ruskih inženirjev in tehnikov obiskale tovarne Skupine Renault v drugih državah (zlasti v Franciji, Romuniji in Turčiji), kjer so se udeležile izobraževanja o inženiringu vozil in pogonskih sklopov, metodah izdelave in kakovosti. Program izobraževanja je bil pripravljen na pobudo in s finančno podporo ruske vlade, sledili pa mu bodo še drugi programi. To kaže na trdno odločenost ruske vlade, da podpre modernizacijo podjetja AVTOVAZ.

Partnerstvo je že opazno napredovalo pri iskanju sinergij na področju nabav. Marca 2010 so ustanovili skupen odbor s 100 člani (30 iz Renaulta in 70 s strani AVTOVAZ), čigar naloga je razvoj mreže dobaviteljev in izboljšanje kakovosti sestavnih delov. Prvi plodovi njihovega dela so že jasno vidni. Od leta 2009 so delež slabih delov v AVTOVAZ skrčili za dve tretjini in ga še naprej zmanjšujejo. K razvoju dobaviteljev na svetovni ravni prispeva tudi Renault Consulting, kjer za dobavitelje pripravljajo tečaje o orodjih za zagotavljanje kakovosti in produktivnosti. Te tečaje financira Renault, edini izdelovalec avtomobilov v Rusiji, ki se je zavezal takšnemu pristopu. Še en primer sinergij je sodelovanje dveh ekip podjetij Renault in AVTOVAZ pri izbiranju nabora dobaviteljev za model Lada Largus. To bo iz Logana izveden majhen kombi in prvo vozilo, ki ga bodo sestavljali na novi proizvodni liniji za konstrukcijsko osnovo B0 v Togliattiju. Pri tem izkoriščajo priložnost za optimizacijo na podlagi obsega, ki upošteva tudi tekoče projekte v Moskvi.

Polje možnih sinergijskih učinkov je še ogromno, še posebno v inženiringu, raziskavah in razvoju ter uporabi preskusnih zmogljivosti podjetja AVTOVAZ.

Proizvodna linija B0: prvi velik skupen projekt partnerstva Renault-Nissan AVTOVAZ

Nova skupna proizvodna linija za vozila na konstrukcijski osnovi B0 (Logan) ima za Zvezo strateški pomen. Njena otvoritev je predvidena v marcu 2012, zmogljivost bo 350.000 vozil na leto, pri čemer bo na tej moderni industrijski opremi hkrati možno izdelovati pet različnih modelov znamk Renault, Nissan in Lada. Tako so, na primer, postavili povsem novo lakirnico z zmogljivostjo 60 vozil na uro. Prvi model, ki ga bodo sestavljali na tej liniji, bo Lada Largus. Skupna vrednost naložb v to povečanje proizvodnih zmogljivosti za osnovo B0 znaša 400 milijonov evrov, ta dosežek pa je predvsem plod sodelovanja med ekipami, ki so s svojim delom začele zgodaj leta 2010. Približno sto Renaultovih inženirjev se nenehno potuje med Parizom in Togliattijem, pri projektu pa sodelujejo tudi zaposleni iz drugih držav, med katerimi so Japonska, Romunija, Nemčija, Slovaška, itn. Skupaj se posvečajo vsem platem izdelave vozila vključno z izdelavo pogonskih sklopov, podvozja, karoserije, z lakiranjem in sestavo, pri čemer uporabljajo sistemske metode Zveze – Alliance Production Way.

Pogled naprej

Delež domačih dobaviteljev oziroma lokalna integracija bo s skupnim razvojem podvozij in pogonskih sklopov še naraščala. V pripravi je center za izdelavo sklopov podvozja, motorjev in menjalnikov, ki bodo namenjeni izključno na domačemu trgu  prodajanim vozilom.

V načrtu so tudi projekti za dodatne zmogljivosti na daljnem vzhodu Rusije, kjer bi izkoristili zemljepisno bližino tovarn v Južni Koreji in na Japonskem.

Tako torej Skupina vlaga vsa potrebna sredstva, da bi tudi Renault v Rusiji še naprej lahko prispeval svoj delež k uspešnemu izpolnjevanju strateškega načrta Skupine “Renault 2016 Drive the Change”.