Renault: Komercialni rezultati 1. polletja

Aktualno

Skupina Renault je v prvem polletju 2011 dosegla nov prodajni rekord s skupno prodajo 1,4 milijona vozil, kar je za 1,4 odstotka več kot ve enakem obdobju leta 2010. Prodaja je narasla predvsem po svetu, kjer so dosegli 20,4-odstotno rast, in z…

6E2AD252-7BDA-11E0-9B9C-316265B94067Skupina Renault je v prvem polletju 2011 dosegla nov prodajni rekord s skupno prodajo 1,4 milijona vozil, kar je za 1,4 odstotka več kot ve enakem obdobju leta 2010. Prodaja je narasla predvsem po svetu, kjer so dosegli 20,4-odstotno rast, in z prodajo vozil znamke Renault, ki je zrasla za 5,7 odstotka.

 

Poglavitni dosežki Skupine v prvem polletju 2011:

• Po svetu: Skupina je potrdila svoje zmožnosti za rast in mednarodni razvoj s prodajo 542.000 vozil, kar je za 20,4 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2010. Delež na trgih izven Evrope prodanih vozil v celotni prodaji Skupine Renault je zrasel za šest odstotnih točk in zdaj znaša že 40 odstotkov.

• Evropa: Znamka Renault je z 8,5-odstotnim tržnim deležem ohranila drugo mesto po prodaji osebnih avtomobilov (OA) in lahkih gospodarskih vozil (LGV). Prav tako je s 15,2-odstotnim tržnim deležem ohranila svoje vodilno mesto v segmentu LGV.

• Francija: Renault je še vedno vodilna znamka po prodaji OA in LGV, vendar se je prodaja OA Skupine Renault na trgu, ki je rasel hitreje od napovedi, zmanjšala zaradi kombiniranega učinka majhnih zalog in omejitev pri dobavah.

• Znamka Renault, ki je na svetovni ravni (navzoča je na 112 trgih) z 1,1 milijona prodanimi vozili dosegla 5,7-odstotno rast prodaje, je imela v skupni prodaji Skupine 83-odstoten delež. Znamka Dacia, ki je naprodaj le na komercialnih območjih Evropa in Evromed, je zabeležila za 3 odstotke manjšo prodajo (177.000 vozil), na južnokorejski trg osredotočena znamka. Znamka Renault Samsung Motors pa je zabeležila 36-odstoten upad prodaje na 56.000 vozil.

Jérôme Stoll, izvršni podpredsednik za prodajo in trženje ter lahka gospodarska vozila je dejal: “Navkljub mešanim rezultatom v Evropi je Skupina še naprej povečevala prodajo in v prvem polletju dosegla nov prodajni rekord. Skladno z našimi pričakovanji ta dosežek temelji na  močni mednarodni rasti, ki je presegla 20 odstotkov, zahvaljujoč predvsem dvema ključnima trgoma Skupine: Braziliji in Rusiji.”

inset

Prodajni obeti za drugo polletje 2011

Drugo polletje bo prineslo raznolika gibanja med Evropo in preostalim svetom. V Skupini kljub oceni, da bo prodaja v Evropi letos enaka ali do 2 odstotka manjša, v Franciji pa za 4- do 6- odstotkov manjša, predvidevajo za letos 3- do 4-odstotno rast svetovnega trga v primerjavi z letom 2010.
 

Težave z dobavami, ki so pretežno vplivale na Evropo, se bodo od julija postopoma zmanjševale. Tovarne Skupine bodo lahko od konca avgusta lahko spet delovale z večjo zmogljivostjo, zato se bodo dobavni roki skrajšali. V Franciji bo tržni delež Skupine ob koncu leta 2011 zelo podoben tistemu ob zaključku leta 2010.

Jérôme Stoll je dejal: “Zahvaljujoč močnemu portfelju naročil v Evropi in nadaljevanju naše ofenzive na mednarodni ravni v Skupini Renault pričakujemo nov prodajni rekord tudi na letni ravni. V Evropi bo druga polovica leta v znaku začetka prodaje prvih treh električnih vozil znamke Renault. To so Kangoo Z.E., Fluence Z.E. in Twizzy.”