Renault Kangoo dCi 90

Renault, Testi

V terminu 23. – 30. marec 2011 smo imeli na testu vozilo renault kangoo. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu Med.Over.Net – tema: Na testu: Renault kangoo. Ugotovili smo, da ima nizko porabo ter gre notri celo kolo…

03D35AF4-5674-11E0-B2AE-F0AC66B94067Renault kangoo naj bi bil “duhovni” naslednik legendarne katrce. Na testu pa je postalo jasno, da je več kot le to. Pri tem je kangooju pomagala najvišja stopnja opremljenosti style, ki je podkrepljena z dodatki kot so zatemnenja stranska stekla, usnjen volanski obroč, posebno oblazinjenje “celcuis”, strešni nosilci, mizici na zadnji strani sedežev in še bi lahko naštevali.

Potniški kangoo je namenjen vsem potrošnikom, ki na avtomobil gledajo predvsem racionalno. Želijo si velik, uporaben in udoben avtomobil za ugodno ceno. Kupci kangooja se vprašajo, zakaj bi si kupil renault megana dCi 90 s paketom opreme color edition, ki v osnovi stane 16.910 evrov, če lahko za bistveno manjši denar dobim prostornejši in praktičnejši avtomobil. Takšno razmišljanje pa je po vsej Evropi vse bolj razširjeno. Kako tudi ne, ko pa se družinski proračuni krčijo, a družinske potrebe po transportu ostajajo enake ali kvečjemu še večje.

Kango v notranjosti ponuja dovolj prostora za pet člansko družino. Prednji del je funkcionalno zasnovan, kar je kangoo “pobral” po svoji tovorni različici. Na vrhu armaturne plošče se namreč razprostrira velika polica na katero lahko potnik varno odloži tudi večje revije formata A4. Prednja sedeža sta udobna in visoko postavljena, s čimer je predvsem vozniku omogočen dober pregled pred vozilo. Zahvaljujoč velikim stranskim ogledalom in zadnjemu steklu je vzratna vožnja s kangoojem sila preprosta. Nad sredinsko nameščenim notranjim ogledalom se nahaja še manjše konveksne oblike, ki omogoča pogled na dogajanje na drugi sedežni klopi. Zadnja sedežna klop se deli v razmerju 2 : 1. Ob popolnoma podrti klopi pa se razpostre ravno dno, ki omogoča nakladanje večjih predmetov. Zadnji par vrat se drsno odpira, medtem ko so zadnja vrata zastekljena dvižna.

Testni kangoo z opremo style, ki je bila deloma že navedena v uvodu prispevka, je resda stal dobrih 21 tisoč evrov, vendar je potrebno vzeti kot dejstvo, da je bil zelo založen. Omeniti velja še prisotnost regulatorja in omejevalnika hitrosti, ki koristi vsem, ki preživijo večino svojega delovnega časa v vozilu na potovanjih. Lahka lita platišča pa kangooja naredijo prijetnejšega na pogled. S sistemom za nadzor stabilnosti ESP pa kljub visokemu težišču avtomobila zagotavlja varno vožnjo tudi v nepredvidljivih situacijah.

A860FEA6-5DD0-11E0-ADC1-B93766B94067

V terminu 23. – 30. marec 2011 smo imeli na testu vozilo renault kangoo. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu – tema: Na testu: Renault kangoo.

Vprašanje: Uporabnika SimonSimon in sitna sta vprašala kakšno ima kangoo porabo goriva?
Odgovor: V prvih dveh dneh smo uspeli prevozili 50 kilometrov izključno mestne vožnje. Ker motor še ni utečen (motor ima le 68 prevoženih kilometrov) je poraba pričakovano višja, trenutno se giblje med 7,9 in 8,1 litra dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov. V naslednjih 128 kilometrih se je povprečna poraba spustila na 6,8 litra, vozili smo na relaciji Ljubljana – Dolenjska. Čez celoten test pa se je povprečna poraba spustila na 6,5 litrov dizelskega goriva. Približno 65 odstotkov časa vožnje smo preživeli na avtocesti s povprečno hitrostjo 130 km/h. Ostalo je bila mestna vožnja.

Vprašanje uporabnika i-robot: Kako je pa s kolesom? Gre veliko celo moško kolo notri in ostane dovolj prostora za prevoz 2 odraslih in 2 otrok skupaj z vso prtljago?
Odgovor: Kot je prikazano na spodnji fotografiji gre v renault kangooja brez težav celo veliko moško treking kolo. Pritrdi se ga lahko s pomočjo elastik na različnih mestih. V primerjavi s starejšim modelom je dno nekoliko višje, a ob podrti drugi sedežni klopi (deli se v razmerju 2 : 1) se ustvari ravno dno.

1F5FDD44-5726-11E0-BCDA-F0AC66B94067

Vprašanje uporabnice sosedovažena: A ima kot berlingo nad glavami prostorček za kramo?
Odgovor: Testna različica nad glavami potnikov nima dodatnih prostorov, vendar smo preverili pri trgovcu, ki pravi, da si je mogoče omisliti tri avionske omarice pod stropom. Doplačilo stane 210 evrov.
 
Vprašanje uporabnika USBfan: A ima vhod za usb ključ?
Odgovor: Žal renault kangoo ni imel vhoda za USB ključ. Imel pa je priključek za AUX in iPod.
 
Vprašanje uporabnice nezvestaNe: Zmeraj sem se spraševala kaj vse imajo potovalni računalniki za prikazat?
Odgovor: V primeru testnega renault kangooja nam je potovalni računalnik prikazoval speed limiter (na koliko smo omejili maksimalno hitrost), crusise control (tempomat), range (doseg vozila s trenutnim stanjem goriva v rezervoarju), distance (koliko kilometrov smo prevozili od zadnje ponastavitve), average (povprečna potovalna hitrost od zadnje ponastavitve), service in (čez koliko kilometrov je potrebno iti na servsi – v našem primeru je ob vračanju vozila bila izpisana številka 29059 km), opozorilo za auto lights deactivated, prikaz skupnih kilometrov in trenutnega potovanja, fuel used (koliko litrov goriva je bilo porabljenega), average (povprečna poraba od zadnje ponastavitve) ter current (trenutna povprečna poraba). Potovalni računalnik, ki je pozicioniran pod prikazovalnikom za hitrost, se upravlja s pomočjo dveh gumbov na ročki za upravljanje brisalcev.
 
 

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 1461 cm3, dCi 90 (66 kW, 200 Nm) / 5.st. ročni
Poraba po ECE: 5,9 / 4,8 / 5,2 (CO2: 137 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 158 km/h / 15 sekund
Dolžina / širina / višina: 4213 / 2133 / NP mm
Medosna razdalja: 2697 mm
Teža: 1319 kg
Posoda za gorivo: 60 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 660 l

Cena osnovnega modela (1.6 16V base): € 12.510
Cena testnega avtomobila: € 21.410