ZOE dosegel nov rekord

Aktualno

1. junija ob štirih popoldan. Dva Renaulta ZOE se poženeta po hitrostni stezi v Tehničnem centru Aubevoye v Normandiji. Za njunima volanoma izmenično sedi 15 voznikov iz Renaultovih obratov Aubevoye, Cléon, Sandouville, Flins, Douai in Grand Couronne.

Aubevoye, petek 1. junija 2012 ob štirih popoldan.
 

Dva Renaulta ZOE se poženeta po hitrostni stezi v Tehničnem centru Aubevoye (CTA – Centre Technique d’Aubevoye) v Normandiji. Za njunima volanoma izmenično sedi petnajst voznikov iz Renaultovih obratov Aubevoye, Cléon, Sandouville, Flins, Douai in Grand Couronne. Po štiriindvajsetih urah vožnje in postankov za polnjenje akumulatorjev oba električna avtomobila ZOE prečkata ciljno črto. Prvi je prevozil 1.618, drugi pa 1.506 kilometrov. Oba avtomobila sta izpolnila svojo zavezo tako z izkazanimi zmogljivostmi kot tudi zanesljivostjo.

A249FC5C-B923-11E1-A77C-540A66B94067

ZOE je takšne zmogljivosti dosegel tudi zahvaljujoč pomembni tehnološki novosti: polnilniku Caméléon. Ta popolnoma nov sistem omogoča, da je ZOE združljiv z vsemi vrstami vtičnic in razpoložljivimi jakostmi toka. Prav zaradi njega je bilo možno akumulator v ZOE pri 43 kW napolniti do 80 odstotkov zmogljivosti v manj kot 30 minutah. Za odličen dosežek je zaslužen tudi največji homologiran doseg v tem razredu, ki znaša 210 km (od 100 do 150 km v dejanskem prometu, glede na razmere). Prvi ZOE je bil v 24 urah 18-krat priklopljen na naglo polnjenje.
 
“To operacijo smo pripravili v dveh mesecih. Aprila smo skupaj z direkcijo za električne pogone Skupine Renault začeli izračunavati možnosti za uspeh. V začetku maja smo začeli s preskusnimi vožnjami in pripravili strategijo. Odločili smo se, da ohranimo povsem serijsko izvedbo avtomobila brez kakršnihkoli sprememb. Verjeli smo v to in imeli smo prav,” pravi Philippe Vinot, koordinator za preverjanje zanesljivosti in trajnosti.
 
Renault ZOE s prihodom na trg označuje novo dobo, v kateri električna mobilnost postaja dosegljiva vsakomur, v Franciji, vključujoč subvencije, stane od 15.700 evrov. ZOE bo v prodajnih salonih v prvih evropskih državah na voljo proti koncu tega leta, v Sloveniji pa najverjetneje v letu 2013.