Renault Sport doživlja spremembe v letu 2016

Avtomobilizem, Poslovno

Predsednik in generalni direktor Skupine Renault Carlos Ghosn je na predstavitvi v Technocentru Renault v Guyancourtu na obrobju Pariza razkril načrt Renaulta na področju avtomobilskega športa. Renault Sport je odslej razdeljen v dve ločeni enoti: Renault Sport Racing in Renault Sport Cars. Renault Sport Racing Renault Sport Racing bo skrbel za vse tekmovalne dejavnosti Renaulta, […]

Predsednik in generalni direktor Skupine Renault Carlos Ghosn je na predstavitvi v Technocentru Renault v Guyancourtu na obrobju Pariza razkril načrt Renaulta na področju avtomobilskega športa.

Renault Sport je odslej razdeljen v dve ločeni enoti: Renault Sport Racing in Renault Sport Cars.

Renault Sport Racing

Renault Sport Racing bo skrbel za vse tekmovalne dejavnosti Renaulta, vključno z Renault Sport Formula One Team, Renault e.dams, Formula Renault 2,0, Renault Sport R.S. 01 Trophy, ter ostalimi tekmovalnimi programi za kupce na dirkališčih in v reliju. Renault Sport Racing bo svoje dejavnosti upravljal z dveh mest: Enstona v Veliki Britaniji in Viry-Châtillona v Franciji.

Renault Sport Cars

Renault Sport Cars je novo ime za Renault Sport Technologies, vodil pa bo razvoj in trženje palete serijskih avtomobilov znamke Renault Sport. Znamka Renault Sport je po vsem svetu priznana tako zaradi odličnosti športnih kompaktnih kombi-limuzin, kot sta Mégane R.S. in Clio R.S., kot tudi zaradi učinkovitosti in dosegljivosti njihovih razluičic GT, med katerimi je tudi Novi Mégane GT. Renault Sport bo razvijal svoj mednarodni obseg, privlačnost znamke in ponudbo avtomobilov z dodatnimi naložbami v raziskave in razvoj.

Renault bo to novo strukturo uporabil za dosego dveh poglavitnih ciljev. Prvi cilj je promocija znamke Renault Sport čim širšemu krogu ljudi predvsem s pomočjo moštva Renault Sport Formula One Team in svetovnega občinstva formule 1. Drugi namen je, da s pomočjo formule E in drugih športnih dejavnosti, kot je pokal Clio, povečuje ugled in priznanje mnogih odlik modelov Renault, od električnih do palete velikoserijskih vozil.

Renault Sport Racing in Renault Sport Cars bosta delovala z roko v roki in s ciljem, da kar najbolje izkoristita tehnične in komercialne sinergije. Prvi prikaz tega tesnega sodelovanja med obema enotama bo razkrit ob dirki formule 1 za VN Monaka.

Gospod Ghosn je dejal: “Prepričani smo, da tehnični športi še dandanes burijo človeško domišljijo tako med navdušenci kot tudi vsakdanjimi vozniki. Formula 1 je v jedru naših prizadevanj za povečanje prepoznavnosti in ugleda ponudbe Renaulta, še zlasti na tistih območjih, na katera znamka šele vstopa.”

“Jasno je, da od našega sodelovanja v avtomobilskem športu pričakujemo konkreten vpliv na prodajo znamke Renault Sport. Naš namen je, da se posvečamo tehnološkemu razvoju, vendar z zmožnostjo, da ga lahko izkoristimo in tudi prodajamo. Ta celovita zavezanost avtomobilskemu športu je jedrni del naše strategije za znamko Renault, tako kot je tudi tehnična inovativnost.”

Za zagotavljanje operativne samostojnosti, ki je potrebna za delovanje na področju s tako naglim razvojem, kot je to v avtomobilskem športu, s cilji in strateškimi pričakovanji Skupine Renault, je bil ustanovljen nadzorni svet, ki ga bo vodil Carlos Ghosn.

Predsednik Renault Sport Racing bo Jérôme Stoll, generalni direktor pa Cyril Abiteboul. Renault Sport Cars bo vodil generalni direktor Patrice Ratti. Družini Renault Sport se je pridružil Frédéric Vasseur s funkcijo direktorja za tekmovanja, odgovornega za športno in tehnično področje. Direktor znamk Skupine Renault Guillaume Boisseau bo odgovoren za trženje in bo zagotavljal usklajenost tekmovalnih programov s trženjsko strategijo Renaulta.

V jedro športne dejavnosti je umeščeno novo moštvo Renault Sport Formula One Team. Ta novi akter v formuli 1 bo uporabljal v Enstonu razvit in izdelan dirkalnik Renault R.S.16 in pogonski sklop Renault R.E.16, ki ga bodo še naprej razvijali v Viry-Châtillonu.

V moštvu formule 1 je bilo nekaj novih imenovanj na ključna mesta. Bob Bell je zdaj tehnični direktor F1, podrejena pa mu bosta Nick Chester, tehnični direktor za dirkalnik in Rémi Taffin, tehnični direktor za motor. Kevin Magnussen in Jolyon Palmer sta potrjena redna dirkača Renault Sport Formula One Team, Esteban Ocon pa se je moštvu pridružil kot tretji in rezervni dirkač.

Renault je na predstavitvi objavil tudi nabor partnerjev. Znamka Zveze Renault-Nissan Infiniti bo svoje sodelovanje v formuli 1 nadaljevala z Renaultom in ga še okrepila preko posebnega tehnološkega programa. Infiniti bo razvil drugi rod sistemov za zajem in povračanje energije (ERS) za pogonski sklop F1, ki bo koristil vsem znamkam Zveze Renault-Nissan.

Total in Renault bosta svoje dosedanje partnersko sodelovanje razširila na dobavo široke palete izdelkov Total, zasnovanih posebej za Renault Sport Formula One Team.

Renault je oznanil tudi nova partnerstva z drugimi prestižnimi imeni, med katerimi so znamka luksuznih ur Bell & Ross in mlada znamka revolucionarnih zvočnih naprav Devialet. Obnovljene so tudi pogodbe z dosedanjimi partnerji moštva, med njimi tudi s podjetjema Microsoft in EMC. Renault bo nadaljeval sodelovanje z Gravity Motorsports, podružnico Genii Capital Group, ki v moštvu formule 1 ohranja manjšinski delež. Genii in Gravity sta si v posebno neugodnih razmerah neumorno prizadevala za obstoj moštva. Renault z veseljem priznava to predanost, saj Gérard Lopez ostaja neizvršni direktor moštva.

Ekipe, ki so pri Renault Sport Technologies skrbele za tekmovalne kupce, bodo odslej delale pod imenom Renault Sport Racing, še naprej pa jih bo vodil Jean-Pascal Dauce. Nova organiziranost bo Renaultu omogočila bolj učinkovito povezanost vsake kategorije, v reliju Clio R3T in reli-raid ter na dirkališčih z razredi enakih dirkalnikov kot sta Clio Cup in Renault Sport R.S.01 Trophy. Renault bo nadaljeval tudi svojo tekmovalno dejavnost z enosedežniki formule Renault 2.0. Ta razred je bil v minulih več kot 45 letih ena prvih stopnic v avtomobilskem športu in za mnoge dirkače začetek poti k zmagam in naslovom prvaka. Šestdeset odstotkov današnjih dirkačev formule 1 je napredovalo tudi skozi formulo Renault.

Tudi sodelovanje Renaulta v formuli E bo vključeno v Renault Sport Racing. Renault se je prvenstvu formule E zavezal za (najmanj) štiri sezone z moštvom Renault e.dams. Strateški pomen formule E za Renault poudarja močno in stabilno vodstvo moštva, ki ga tvorita štirikratni prvak formule 1 Alain Prost in Jean-Paul Driot. V naslednjih sezonah bo Renault Sport Racing razvil lasten pogonski sklop z elektromotorjem in menjalnikom in ga dobavljal moštvu Renault e.dams. Cilji so ambiciozni: osvojitev naslova prvaka med dirkači in moštvi.

Foto: renaultsport.com

Foto: renaultsport.com

Uradno so najavili tudi Renault Sport Academy, ki bo imela dvojni cilj; prvi je prepoznava mladih talentov, ki lahko napredujejo do formule 1, drugi pa ustvarjanje priložnosti za trge Renaulta, da prevzamejo aktivno vlogo v razvijanju jutrišnjih športnih dosežkov tako, da spodbujajo in podpirajo domače dirkače.