Renault je papežu podaril električno vozilo

Aktualno

Medtem, ko v Sloveniji ugotavljamo kdo so in če so otroci Urana in Rodeta, je Renault Vatikanu predstavil dve električni vozili, ki so ju izdelali posebej za potrebe prevozov papeža. Vozili je Benediktu XVI 5. septembra osebno predal Carlos Ghosn.

Medtem, ko v Sloveniji ugotavljamo kdo so in če so otroci Urana in Rodeta, je Renault Vatikanu predstavil dve električni vozili, ki so ju izdelali posebej za potrebe prevozov papeža.
 

Vozili je papežu Benediktu XVI v sredo, 5. septembra, osebno predal predsednik in generalni direktor Renaulta Carlos Ghosn, ki je papeža obiskal v njegovi poletni rezidenci v Castel Gandolfu.

C133007A-F99F-11E1-8F9C-0E0966B94067

Prvo vozilo, ki je namenjeno prevozom papeža v njegovi poletni rezidenci, je bele barve in ima na vratih papeški grb. Ta okolju prijazna in v duhu trajnostnega razvoja zasnovana različica “papamobila” je izdelana na osnovi modela Kangoo Maxi Z.E. V dolžino meri 4,6 metra, široka pa je 1,8 metra. Poganja jo elektromotor z močjo 44 kW (60 KM), ki energijo dobiva iz litij-ionskega akumulatorja. Ta zagotavlja povprečno 170 km dosega v normnem kombiniranem ciklu NEDC.
 
Zasnova drugega vozila je zelo podobna prvemu, vendar je modre barve z belo in rumeno črto na obeh stranicah. Namenjeno je vatikanski žandarmeriji, ki skrbi za varnost papeža.
 
Obe vozili sta bili prirejeni v sodelovanju s francoskim karoserijskim podjetjem Gruau. V teh ekskluzivnih vozilih so po štirje ločeni sedeži, od katerih sta tista zadaj izrazito udobna. Med drugimi posebnimi rešitvami je tudi pomična streha, odstranljiva stranska okna, krilna zadnja vrata s tečaji na zadnjem stebričku in električno pomični stopnici za lažji vstop.
 
AA3D887C-F99F-11E1-9891-0E0966B94067
 
Renault je svoje strokovno znanje in izkušnje s tema voziloma prispeva k usmeritvi v trajnostni razvoj Vatikana in Svetega očeta Benedikta XVI. Papež, ki je pogosto izpričal posebno skrb za okoljsko problematiko, je večkrat poudaril potrebo po trajnostnem razvoju, da bi lahko obvarovali naš svet.
 
“S tem darilom Svetemu očetu Renault potrjuje svojo močno in nenehno zavezanost trajnostnemu razvoju in spoštovanju našega okolja,” je dejal Carlos Ghosn, predsednik in generalni direktor Skupine Renault.
 
Z novim avtomobilom pa bo mogoče papež kar sam prišel v Slovenijo naredit red!?