Renault Grand Scenic Bose Edition dCi 130 Energy

Renault, Testi

Na testu smo imeli vozilo Renault Grand Scenic Bose Edition dCi 130 Energy. Vsa vprašanja in mnenja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili oziroma izrazili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v za to namenjeni temi. Objavljamo test.

Grand Scenic je lahko povsem enakopraven družinski član.

 
Če velja rek, da si je potrebno delo v družini sorazmerno porazdeliti, potem lahko med enakovredne člane prištejemo tudi enoprostorce, ki so trenutno v ponudbi na slovenskem trgu. Mednje vsekakor sodi tudi Renault Grand Scenic, ki konkurira Volkswagen Touranu, Opel Zafiri, Zafiri Tourer, Ford Grand C-maxu, Mazdi5 in podobnim.
 
30D28412-E79B-11E1-9696-91B165B94067
 
Grand Scenic z dolžino 4,57 metra že po zunanji pojavnosti zagotavlja prostornost. Ne le, da je za voznika dovolj prostora, zadovoljivo se sedi tudi v drugi vrsti kjer so pozicionirani trije ločeni sedeži. V tretji vrsti sta v dno prtljažnika spravljena dva dodatna sedeža. Postavita se hitro, brez zatikanj. Vsekakor uporabna zadeva za družine z več otroki. Velja upoštevati, da ob uporabi vseh sedmih sedežev ostane malo prostora za prtljago.
 
A3F7DEA2-E79A-11E1-A3F0-91B165B94067
 
BE7BD94A-E79A-11E1-AC9B-91B165B94067A vrnimo se k vozniku, ki ima nameščene zaslone za prikaz podatkov (potovalnih računalnik, hitrost, merilnik obratov) na sredinski armaturni plošči. S tem pridobi nekaj veljave sovoznik oziroma morda bolje zapisano sovoznica, ki tako brez težav odčita vse podatke z zaslona potovalnega računalnika, hkrati pa se lahko tudi sam/a poigra z nastavitvami, saj so gumbi na osrednji plošči dosegljivi z obeh strani. Potrebno je pohvaliti vzglavnike, ki si jih lahko potnik prilagodi velikosti oziroma bolje zapisano širini svoje glave. Voznik in sovoznik imata sicer občutek, da sedita v limuzini, le to se spremeni, ko pogledata navzgor kjer je veliko prostora nad glavo. Steklena panoramska streha le še dodatno vizualno poveča že tako razkošen potovalni prostor.
 
Motorna izbira testnega Grand Scenica je bila odlična, saj je že znano, da Renault z manjšimi prostorninami pogonskih agregatov doseže zadovoljivo moč. 1,6-litrski dizel s 96 kW (130 KM) v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom odlično opravi svojo nalogo – biti ekonomičen in dovolj poskočen pri polno naloženem avtomobilu. Prestavna ročica teče iz prestave v prestavo tekoče, vendar bi se lahko še natančneje prestavljalo. Povprečna poraba na testu v kombiniranem ciklu se je vrtela okoli 6,5 litra na sto prevoženih kilometrov.
 
0D37F62C-E79B-11E1-A5BD-91B165B94067Podvozje Grand Scenica bo ustrezalo tistim, ki so jim avtomobili, kot so Ford Grand C-max, Volkswagen Touran, Seat Altea XL in podobni pretrdi, a po drugi strani Citroen C4 Grand Picasso, Peugeot 3008, 5008 in podobni premehki. Vsekakor pa Grand Scenicu ustreza udobna vožnja, pa naj bo to mestna ali relacijska. Na makadamski vožnji lepo “pobira” manjše luknje.
 
Testen Grand Scenic je stal skoraj 30 tisoč evrov, kar je za veliko družin v teh časih precejšen zalogaj. Še vedno se da precej dodatne opreme odpisati in avtomobil hitro postane dosegljivejši. V kolikor še to ne gre, potem velja pogledati za kakšnim Kangoojem kot alternativo.
 

Nastja, ženski komentar o vozilu Renault Grand Scenic:

D7AA39E8-E79A-11E1-8C76-91B165B94067“Grand Scenic je idealen družinski avtomobil za 4 oz. 5-člansko družino – je prostoren, udoben in nudi občutek odlične vožnje.

Renault je pri tem enoprostorcu poskrbel za varčno porabo – motor se, če je avtomobil v prostem teku, med čakanjem samodejno zaustavi, in ko damo v prestavo, se le-ta samodejno zažene. Poleg samodejnega zaustavljanja motorja je ponujeno tudi “svetovanje vozniku”, kdaj naj le-ta prestavi v višjo prestavo, da bo vožnja čimbolj ekonomična.

Čeprav je avtomobil velik, parkiranje ni težavno, saj je avto precej pregleden. Testni Grand Scenic je imel še parkirne senzorje in kamero za vzvratno vožnjo, kar je parkiranje le še poenostavilo.

Renault je poleg varčnosti poskrbel tudi za popestritev vožnje – sovozniki se namreč lahko pozabavajo z izbiro različnih motivov avtomobilov na navigaciji, celo formulo 1 lahko izbereš. Na zaslonu pa lahko gledaš tudi različne fotografije. Ja, prav prijetno ga je bilo spoznati!”

S foruma…

Na testu smo imeli vozilo Renault Grand Scenic Bose Edition dCi 130 Energy. Vsa vprašanja in mnenja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili oziroma izrazili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v za to namenjeni temi.

Vprašanje uporabnika poraba: Kakšno ima porabo na relacijah ta avtomobil s tem motorjem?
Odgovor: V mestni vožnji se je povprečna poraba vrtela okoli sedmih litrov. Na relaciji se je poraba spustila na malce več kot pet litrov na sto prevoženih kilometrov ob varčni-ekonomični vožnji.
 
Vprašanje uporabnika 600: Ali ima Grand Scenic drsna vrata?
Odgovor: Nima.
 
Vprašanje uporabnice zelo nevedna: Citirano: “1 paket Navi+kamera, 2 predoprema za alarm, 3 zasilno rezervno kolo, 4 kovinska barva, 5 doplačilo za verzijo s 7 sedežev.” Dodatna pojasnila prosim: 
1. Je to parkirna kamera in navigacijski sistem? 
2. Kaj to pomeni, da je za ‘pravi’ alarm potrebno še dodatno doplačati? 
3. V osnovnem paketu sploh ni zasilnega kolesa, ali je ta nekaj posebnega? 
5. Ali je plačilo za sedeža ali gre tudi za drugačen avto; daljši, drugače oblikovan?
Ali Ima isofix?  Ali sploh ima in koliko stane ‘sistem za udobje’ – možnost, da se avto pozimi predhodno (i.e. sprožiš na daljavo) ogreje in poleti ohladi preden ga odpelješ s parkirišča? 
Odgovor: Tako je, ta testen Grand Scenic ima vzratno kamero ter parkirna tipala spredaj in zadaj. Ima tudi navigacijsko napravo. Alarm je klasičen. V kolikor nima rezervnega kolesa ima, kot je po zakonu, kit za zasilno krpanje pnevmatike. Takšna guma mora zdržati dovolj kilometrov do vulkanizerja kjer namestite novo. Doplačilo velja le za zadnja dva sedeža. Grand Scenic se namreč že po merah in obliki razlikuje od manjšega Scenica. Seveda ima Isofix pritrdišča. Žal takšnega paketa udobja za ogrevanje vozila na daljavo nisem zasledil. Lahko pa se to dodatno vgradi s strani drugega proizvajalca.
 
Vprašanje uporabnika pozicioniranje: Kako pa je pregledna nova armaturna plošča s sredinskim zaslonom za hitrost?
Odgovor: Pri osveženem Grand Scenicu sta na vrhu armaturne plošče sedaj dva ločena zaslona. Prvi ožji in daljši ponuja osnovne podatke za vožnjo, nivo goriva, obratomer, hitrost, aktivne sisteme, ipd… medtem ko drugi večji v razmerju 4: 3 pa navigacijo, posnetek vzratne kamere in recimo tudi različne fotografije Renaultovih modelov, kar popestri vse skupaj. Iz voznikovega nastavljenega položaja, ko imam rad volan nekoliko bolj dvignjen recimo ne vidim nivoja goriva zaradi volanskega obroča.
 
EC7C9B86-E79A-11E1-9696-91B165B94067
_______
Podatki:
 
Motor / menjalnik: 1598 cm3, dCi 130 Energy (96 kW, 320 Nm) / 6.st. roč.
Poraba po ECE: 5,1 / 4,0 / 4,4 (CO2: 114 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 195 km/h / 10,9 sekund
Dolžina / širina / višina: 4573 / 1445 / 1645 mm
Medosna razdalja: 2770 mm
Teža: 1540 kg
Posoda za gorivo: 60 l
Št. sedežev: 7
Prostornina prtljažnika: 206 – 564 – 702 – 2063 l
 
Osnovna cena (1.6 Expression): 19.730 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 25.380 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 29.180 EUR
(dodatna oprema: paket Viso sistem, paket Techno, panoramsko strešno okno z el. pomikom, paket Navi+kamera, predoprema za alarm, zasilno rezervno kolo, kovinska barva, doplačilo za verzijo s 7 sedežev)