Renault Captur Energy dCi 90 Helly Hansen

Renault, Testi, Top

Renault Captur v različici Helly Hansen deluje zelo všečno. Ne vem ali je to zaradi kričeče rdeče barve, ki novim Renaultom tako pristaja, ali zaradi simpatičnih dodatkov, ki avtomobil popestrijo.  Sam bi kot največjo prednost Capturja v primerjavi s konkurenti zapisal porabo goriva. Renaultovi motorji so namreč izjemno varčni in kakor pravijo so tudi enostavni […]

Metalno rdeča barva mu najbolj pristaja.

Renault Captur v različici Helly Hansen deluje zelo všečno. Ne vem ali je to zaradi kričeče rdeče barve, ki novim Renaultom tako pristaja, ali zaradi simpatičnih dodatkov, ki avtomobil popestrijo. 

Sam bi kot največjo prednost Capturja v primerjavi s konkurenti zapisal porabo goriva. Renaultovi motorji so namreč izjemno varčni in kakor pravijo so tudi enostavni za vzdrževanje. Vedno znova pa me moti plastika v notranjosti. Notranjost si namreč Renaultovi inženirji zamislijo lepo, izvedba pa je milo rečeno “recesijska”. Vendar po podatkih o prodaji kupcem za to sploh ni mar. Za tiste, ki radi “pojamramo”  čez notranjost so očitno iznašli različico Helly Hansen, ki vsaj deloma skrije ceneno plastiko.

Metalno rdeča barva mu najbolj pristaja.

Metalno rdeča barva mu najbolj pristaja.

Trend “mestnih terencev” se očitno nadaljuje. Najpomembneje je, da avtomobil izgleda čim bolj robustno, odsotnost 4 kolesnega pogona ne zanima nikogar več. Izven cest se tako ali tako ne smemo voziti. Captur v svojem razredu odlično brani položaj. Oblikovno sledi najnovejši Renaultovi filozofiji, ki je bistveno manj radikalna, kot smo to poznali v preteklosti. Tako je všeč še širši množici in Captur je simpatičen.

Slovenci smo nori na Clia in hkrati postajamo vedno bolj nori tudi na terence. Sploh tiste majhne in stilske, ki imajo s terenci skupen zgolj izgled. Ko novega Clia postavimo na podvozje, ki je bolj oddaljeno od tal, ga opremimo z izrazitejšimi blatniki in terenskimi dodatki, dobimo novi Renault Captur. 

Pri vožnji je manj suveren. Nikakor ni slab, da ne bo pomote. Zvočna zatesnjenost bi bila lahko boljša. Sam sem še najbolj pogrešal 6. prestavo, ki bi na relacijah znižala število obratov in avtocestno vožnjo naredila bolj umirjeno. Za občutek, da vozimo terenca so pri Renaultu poskrbeli z vrtljivim stikalom, ki prilagaja delovanje sistema ESP. Razlike v delovanju niso zelo občutne. Vse skupaj deluje bolj kozmetične narave.

Notranjost je dobila nekaj simpatičnih dodatkov.

Notranjost je dobila nekaj simpatičnih dodatkov.

V notranjosti je razlik v primerjavi z običajnim Capturjem največ. Vstopne letve iz aluminija in napisom Helly Hansen delujejo prepričljivo. Volanski obroč je namesto črne sijajne plastike oblečen v imitacijo karbona, ki je precej manj odporen na prstne odtise. Veliko osrednji zaslon je poznan in enostaven. Tudi upravljanje s klimatsko napravo je enostavno in intuitivno. Morda bi športnejšemu izgledu pristajala še krajša prestavna ročica. Dobri so sedeži, ki so kombinacija umetnega usnja in tkanine. Tudi tepihi se opremljeni z logotipom HH. Pohvale vreden je tudi sovoznikov predal, ki je s svojo velikostjo prvak v razredu.

Ne pozabite - rdeča barva mora biti nujno doplačilo.

Ne pozabite – rdeča barva mora biti nujno doplačilo.

Na področju porabe goriva ostaja prvak. Motor je umirjen a hkrati za večino uporabnikov dovolj močan. Z umirjeno nogo in načinom eco se da voziti pod petimi litri, kar bo za kupce najpomembnejši podatek.

Enostavno in z zaslonom na dotik. To kupci želijo.

Enostavno in z zaslonom na dotik. To kupci želijo.

Mali, a hkrati robusten. Nezamenljivi Renault in simpatična podoba so argumenti, ki kupce vztrajno prepričujejo. Kritično oko še vedno pogreša katero izmed asistenc, ki jih poznajo konkurenti in s katero bi poskrbeli tudi za zahtevnejše kupce. Ti bi verjetno želeli še štirikolesni pogon, 6. prestavo, boljše žaromete…

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Renault Captur Energy dCi 90 Helly Hansen si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

Foto: Anej Ferko
_______

Podatki:
Motor / menjalnik: 1.5, dizelski (76kW/90 KM, 130 Nm) / 5-st. ročni
Poraba po ECE: 4,2/3,4/3,7 (CO2: 96 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 171 km/h / 13,1 sekund
Dolžina / širina / višina :4122 / 1778 / 1566 mm
Medosna razdalja: 2606 mm
Teža: 1170 kg
Posoda za gorivo: 45 l
Št. sedežev: 5
Prtljažnik: 377 – 1235 l

Osnovna cena (TCe 90 stop/start authentique energy): 13.890 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 18.190 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 19.040 €