Reli Allgäu-Orient

Aktualno, Avtomobilizem, Šport, Zanimivosti

Organizatorji opisujejo reli Allgäu-Orient kot »eno izmed zadnjih še obstoječih avtomobilskih pustolovščin«. Vozila, zbrana za osmo izvedbo tega nizkoproračunskega relija – ki je obenem tudi edinstvena priložnost za zbiranje sredstev – se bodo odpravila na pot iz nemškega Oberstaufena v soboto 27. aprila, 2013. To nekonvencionalno tekmovanje starejših in novejših klasičnih modelov bo potekalo preko […]

Organizatorji opisujejo reli Allgäu-Orient kot »eno izmed zadnjih še obstoječih avtomobilskih pustolovščin«. Vozila, zbrana za osmo izvedbo tega nizkoproračunskega relija – ki je obenem tudi edinstvena priložnost za zbiranje sredstev – se bodo odpravila na pot iz nemškega Oberstaufena v soboto 27. aprila, 2013.

mini drazba 2013To nekonvencionalno tekmovanje starejših in novejših klasičnih modelov bo potekalo preko turških mest Istanbul in Ankare ter izraelskega pristanišča Haife vse do jordanske puščave v bližini mesta Aqaba. Ta reli je nekaj posebnega  saj – poleg eksotične poti – nima povratne etape. Po prihodu na cilj bo namreč organizirana dražba udeleženih avtomobilov, dobiček od nje pa bo namenjen lokalnim dobrodelnim organizacijam. Letos so BMW, MINI in BMW Group Classic prvič skupno podpisani kot partnerji dogodka, ki se bo ponašal z zasedbo skoraj 250 vozil, vključno 41 avtomobilov BMW serije 3, serije 5 in serije 7. Nastopajoče bo spremljal organizacijski odbor v vozilu MINI Cooper, ki bo po prihodu v cilj podarjen mobilni babiški službi v Jordaniji.

To je četrtič, da se je BMW Group Classic prijavil kot partner relija Allgäu-Orient. Prvič letos pa se bo BMW kot partnerju dogodka pridružil MINI. Leta 2012 je pet klasičnih Mini prečkalo ciljno črto te zahtevne odprave, tokrat pa bodo posadko rdečega MINI Cooper sestavljali člani organizacijskega odbora. Avtomobil, letnik 2003 – ki je že nabral 180.000 kilometrov – je najmlajše vozilo na letošnjem dogodku. Avtomobil je temeljito pripravljen in je sedaj v odličnem tehničnem stanju, ne samo da bo prestal vse zahteve dolge poti, ampak tudi da bo prevozil še dolga leta koristil novemu lastniku – dobrodelni organizaciji. MINI se bo tako kmalu pridružil voznemu parku babiške službe v Jordaniji, ki opravlja dolge poti pri oskrbovanju žensk na redko poseljenih področjih in lokacijah, ki so oddaljene od krajevnih in mestnih bolnišnic.

MINI Cooper je izjema relija Allgäu-Orient, ki zahteva udeležbo vsaj 20 let starih vozil. Vsa vozila morajo po končanem dogodku tudi ostati na cilju. Zato so organizatorji sklenili poseben dogovor z jordansko kraljevo družino; ker se bo dobiček od prodaje delov vozil daroval za projekte socialne pomoči v državi, bodo običajni uvozni predpisi za stare avtomobile manj strogi.

Čeprav danes že nekoliko v letih, ima začetna zasedba novejših klasik še vedno veliko kilometrov v sebi. Moštva so kupila vozila za največ 1.111,11 EUR, kot to določajo predpisi relija in jih dodobra podmazala za njihovo zadnjo aktivno avanturo. Letos bodo moštva ponovno sestavljena iz številnih zaposlenih pri BMW Group in navdušencev nad blagovno znamko BMW, ki v ta projekt že nekaj mesecev vlagajo precejšen del svojega prostega časa in tehničnega znanja. Presenetljivo veliko od njih polaga svoje upe v zanesljivost in zmogljivost prve generacije BMW serije 5 Touring. Zasedbi BMW se bodo pridružili še trije BMW serije 3 Touring in nič manj kot devet BMW serije 7 Limuzina. Pri večini je hvalevredna izbira avtomobila povezana z izvirno izbiro imena moštva: »Fleckvieh« (vrsta goveda), »Doppelhöcker« (»Dvogrba«), » Werk 6« (Tovarna 6), »Bavarian Pathfinders« (Bavarski stezosledci), »CologneCamelHunters« (Kölnski lovci na kamele) in »Camel Chasing racing Team« (Dirkalno moštvo za lov na kamele) bodo tekmovali s po tremi avtomobili BMW serije 5. Moštvo »Team 69« ne bo edino s trojčkom BMW serije 7 Limuzina; moštvo »OILfinger« je za popotovanje v Jordanijo rekrutiralo BMW 730i, BMW 735i in 12-valjni BMW 750i.

Prve etape relija bodo popeljale udeležence skozi predele Nemčije in Avstrije, nato pa skozi Slovenijo, Bosno in Hercegovino, Kosovo, Makedonijo in Bolgarijo vse do Turčije. Iz južnega turškega pristanišča Iskenderun bo reli konvoj s trajektom priplul v izraelsko mesto Haifa, nato pa se podal na zadnjo etapo svojega potovanja v Jordanijo, kjer je prihod zmagovalcev pričakovan 17. maja. Na poti se bodo moštva pomerila v seriji posebnih preizkusov, na koncih etap pa bodo sodelovala v socialno orientiranih in dobrodelnih projektih. Na ta način bodo podprli lokalne organizacije in posameznike, ki prispevajo pomemben delež k organizaciji pustolovščine relija Allgäu-Orient z vdanostjo v skupno dobro.