Red Bull Air Race 2014 s Slovencem

Aktualno, Šport

Novost svetovnega prvenstva Red Bull Air Race 2014 je Challenger Cup, ki bo novi generaciji nadarjenih pilotov s celega sveta dal priložnost, da doživijo vznemirjenje tega športa v nekoliko manj napetem ozračju, oboževalcem pa zagotovil novo tekmovanje in novo skupino pilotov, za katere bodo lahko navijali.

Novica, ki nima sicer veze z avtomobilizmom, ampak vsekakor z adrenalinom. Novost svetovnega prvenstva Red Bull Air Race 2014 je namreč Challenger Cup, ki bo novi generaciji nadarjenih pilotov s celega sveta dal priložnost, da doživijo vznemirjenje tega športa v nekoliko manj napetem ozračju, oboževalcem pa zagotovil novo tekmovanje in novo skupino pilotov, za katere bodo lahko navijali.

Osem izjemnih novih pilotov iz sedmih različnih držav se bo v Challenger Cup pomerilo za točke in za še bolj dragoceno izkušnjo proge Red Bull Air Race v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Cilj novega koncepta je, dati obetavnim mladim pilotom priložnost, da razvijejo svoje veščine letenja na nižji višini v skladu s pogoji dirke, in tako še bolj okrepiti celotno varnost najhitrejše motošport serije na svetu.

Peter Podlunsek red bull air race 2014

Piloti, ki so se uvrstili v Challenger Cup 2014, so Tom Bennett (Velika Britanija), Mikael Brageot (Francija), Petr Kopfstein (Češka), Francois Le Vot (Francija), Daniel Ryfa (Švedska), Claudius Spiegel (Nemčija), Juan Velarde (Španija) in naš slovenski as Peter Podlunšek (Slovenija).

»Zelo sem vesel dolgoletne uresničitve sanj in da sem del nove generacije Red Bull Air Race. Od prihajajoče sezone pričakujem predvsem varno letenje, nove izkušnje, znanje in ustvarjanje podlage za uvrstitev v razred master«, pravi Peter Podlunšek.

Osem pilotov bo skušalo pridobiti “neomejeno super licenco”, ki je potrebna za bodoči nastop v razredu master svetovnega prvenstva Red Bull Air Race. Novinci morajo najprej pridobiti “omejeno super licenco” na kvalifikacijskem kampu, preden se lahko udeležijo tekmovanja Challenger Cup, ki predstavlja zadnjo stopničko pred bodočim napredovanjem v svetovno prvenstvo Red Bull Air Race. Piloti bodo tekmovali z enosedežnimi letali, in sicer jim bo Red Bull Air Race zagotovil letalo –Extra E-330LX.

koledar airrace red bull 2014

Proge Red Bull Air Race bodo večinoma iste tako za Challenger Cup kot za samo tekmovanje, vendar bo v primeru izjemno težkih prog, le-ta poenostavljena z opustitvijo nekaterih zračnih stolpcev (tj. pilonov), je dejal Sergio Pla, vodja letalstva pri Red Bull Air Race. Piloti bodo leteli na vsaj treh dirkah v letu 2014. Letno ocenjevanje nastopov v Challenger Cup bo temeljilo na seštevku treh najboljših rezultatov, pridobljenih na posameznih dirkah. Najboljših šest pilotov z največ točkami bo povabljenih na zadnjo dirko sezone.

Spodaj napoved za Teksaški dogodek…