Razlaga pomenov imen desetih kultnih Toyotinh modelov

Zanimivosti

Oglejmo si pomene imen desetih kultnih modelov in na kratko predstavili, kako se podajo značajem avtomobilov, s katerimi so povezana. Yaris Yaris združuje besedi iz grške mitologije in nemščine. “Charis” predstavlja simbol lepote in elegance v grški mitologiji. Pri Toyoti so “Ch” zamenjali z “Ya”, ki v nemščini pomeni “Da”, kar naj bi simboliziralo reakcijo […]

Oglejmo si pomene imen desetih kultnih modelov in na kratko predstavili, kako se podajo značajem avtomobilov, s katerimi so povezana.

Yaris

Yaris združuje besedi iz grške mitologije in nemščine. “Charis” predstavlja simbol lepote in elegance v grški mitologiji. Pri Toyoti so “Ch” zamenjali z “Ya”, ki v nemščini pomeni “Da”, kar naj bi simboliziralo reakcijo evropskih kupcev na obliko avtomobila.

toyota-razlaga

Supra

Supra pomeni “nad” v latinščini. Posrečeno ime za avto, ki se je v testih odrezal precej bolje od močnejše konkurence. Znan je po tem, da je porazil Porsche 911 turbo in Aston Martin DB7.

Celica

Nebeško uglajen pogonski sklop in linearno dovajanje moči sta bila vedno glavni zna-čilnosti Celice. Španski pridevnik “nebeška” je torej več kot ustrezen.

Auris

Auris je navdih za svoje poimenovanje našel v latinskem samostalniku “aurum”, ki pomeni zlato, in v angleški besedi “aura”, ki pomeni “sij” – kombinacija obeh besed predstavlja avtomobil z “zlatim sijem”. Konceptno različico tega avtomobila so na pari-škem avtosalonu leta 2006 prikladno predstavili v vpadljivem zlatem odtenku, ki je simboliziral globalno pomembnost vloge, ki jo v smislu prodajnih številk igra ta model.

Corolla

“Corolla” pomeni “cvetni venec”. Z imenom so hoteli ustvariti vtis čudovito oblikova-nega vpadljivega mestnega družinskega malčka.

Prius

V latinščini Prius pomeni “predhodni” ali “prejšnji”. Njegovo ime si lahko razlagamo kot dejstvo, da pred japonsko predstavitvijo Priusa leta 1997 nismo imeli hibridnega avtomobila serijske proizvodnje.

Corona

Corona je prvi Toyotin model, ki so ga izvažali v Združeno kraljestvo. To je bilo daljnega leta 1965. Ime izvira iz astronomije; korona je biserni sij okrog sonca. Ime je odražalo robustnost avtomobila – nekakšno luč na koncu predora za voznike nezanesljivih evropskih avtomobilov takratnega obdobja.

Camry

Ime Camry izvira iz japonske besede za krono “kanmuri”. Primerno ime za avto, ki kot 12 let zapored najbolje prodajani avtomobil v ZDA predstavlja dragulj v Toyotini kroni.

Avensis

Ime Avensis izhaja iz francoskega glagola “avancer”, ki pomeni “napredovati”, in sim-bolizira korak naprej, ki ga je v primerjavi s predhodnikom, modelom Carina E, ob svoji premieri leta 1997 naredil Avensis.

Previa

Ime “Previa” ima svoje korenine v italijanski besedi “previdenza”, ki pomeni “previdnost” ali “daljnovidnost”. Previa je bila prvo večnamensko vozilo s sredinsko nameščenim motorjem, ki je popolnoma izkoristila prostornost kabine. Pred Toyoto ni noben drug proizvajalec imel vizije, da bi v večnamensko vozilo vgradil sredinsko nameščeni motor.

Povzeto po: http://blog.toyota.co.uk/10-iconic-toyota-model-name-meaningsexplained#.VEPNeud8Hww