Rally Idrija: Junaka Humar in Mrak

Avtomobilizem, Reli, Slovenija, Šport

8. Rally Idrija je kljub nekoliko skromnejši listi prijavljenih posadk, kar je bila predvsem posledica popolne odsotnosti tujcev (na startu je bila le ena posadka z italijansko licenco), minil v odličnem vzdušju, kakršnega lahko na reliju pripravi le Idrija z okolico. Že šesto letošnjo zmago je slavil Aleks Humar, ki je bil s svojim dvokolesno […]

8. Rally Idrija je kljub nekoliko skromnejši listi prijavljenih posadk, kar je bila predvsem posledica popolne odsotnosti tujcev (na startu je bila le ena posadka z italijansko licenco), minil v odličnem vzdušju, kakršnega lahko na reliju pripravi le Idrija z okolico. Že šesto letošnjo zmago je slavil Aleks Humar, ki je bil s svojim dvokolesno gnanim Renault Cliom R3 ponovno neulovljiv. Domači junak pa je bil tokrat tudi Jan Mrak.

Idrijski reli zaznamuje odlično vzdušje in množice gledalcev

Idrijski reli zaznamuje odlično vzdušje in množice gledalcev ob progi

Posadka Humar-Rus, ki je letos v državnem prvenstvu tako rekoč brez konkurence, se je tokrat ponovno zavihtela na sam vrh razpredelnice. Slovenska državna prvaka sta vodila od prvih dveh hitrostnih preizkušenj (dvokilometrskega superspeciala Idrija) do samega konca. Še najbližje jima je bil ponovno Rok Turk s sovoznikom Enejem Ložnarjem (Peugeot 208 R2), ki je v Idriji nastopal v dodatno mero samozavesti, saj je pred kratkim dobil dirko za evropsko prvenstvo na najodmevnejšem hrvaškem reliju Croatia. Za tretje mesto sta se udarila Grega Premrl (Citroën DS3 R3) in Boštjan Logar (Peugeot 208 R2), uspešnejši pa je bil Premrl, ki se je do relija Idrija očitno že zelo dobro privadil na svoj letošnji dirkalnik. Logar je bil med relijem še primoran iskati prave občutke v svojem avtomobilu, saj je v njem sedel prvič. Žal je na četrti hitrostni preizkušnji gumo prebil Aljoša Novak, ki je bil sicer z Mitsubishi Lancerjem EVO IX Humarjev najtesnejši zasledovalec. Zaradi te nesreče je na prvi izvedbi HP Zadlog izgubil okoli tri minute, kar ga je avtomatično izločilo iz boja za sam vrh na reliju. Do konca je Novak celo uspel dobiti dve hitrostni preizkušnji, vendar vse skupaj naposled ni zadostovalo za več kot šesto mesto.

Bo Aleks Humar letos dobil vseh sedem relijev za državno prvenstvo?

Bo Aleks Humar letos dobil vseh sedem relijev za državno prvenstvo?

Kljub temu, da iz Idrije prihaja serijski zmagovalec relijev Aleks Humar, pa bi lahko za junaka letošnjega relija lahko imenovali tudi Jana Mraka in njegovega sovoznika Luko Kuštrina (MG ZR 105). Mrak, ki domuje neposredno ob trasi hitrostne preizkušnje Čekovnik, je imel tako odlične možnosti, da si pred domačim pragom zagotovi odličen rezultat. Z izjemno vožnjo dirkalnika prve divizije, ki je že na oko izgledala mnogo hitrejša od njegove konkurence je končal kar na petem mestu v generalni razvrstitvi. V prvi diviziji se mu je še najbolj uspel približati Martin Mlinar v enakem dirkalniku, ki je kot po pravilu dobival HP Zadlog, vendar je bil Mrak na Čekovniku zanj vendarle prehiter. Tretji je bil Alen Lampe (VW Polo).

Domači favorit je bil Jan Mrak

Domači favorit je bil Jan Mrak

Za razliko od nekaterih prejšnjih izvedb, je letos Rally Idrija na srečo minil povsem brez težkih nesreč. Kljub temu so takšne in drugačne težave iz relija izločile tudi nekatere favorite za najvišja mesta. Tako sta se že pred četrto HP poslovila Jani Trček (Mitsubishi Lancer EVO IX) in Tim Novak (Škoda Fabia R2) , ki bi sicer utegnila mešati štrene najboljšim. Reli je v isti HP zaključil tudi do tedaj izjemno hitri Domen Agnič (BMW M3 E30), po predzadnji HP pa še Vasja Miklavčič (Renault Clio RS). V 1. diviziji cilja ni videla posadka Požar-Širca (VW Polo), ki je do zadnje HP držala 3. mesto, na 6. HP pa je veliko časa izgubil tudi Andrej Velkavrh (VW Polo).

Rok Turk po atraktivnosti voženj ne zaostaja na Humarjem

Rok Turk po atraktivnosti voženj ne zaostaja na Humarjem

Zadnji reli slovenskega državnega prvenstva bo Rally Poreč v začetku novembra, še prej pa na domačem prizorišču že 25. oktobra sledi 1. Sprint Rally Železniki.

Rezultati 8. Rally Idrija:

1. Aleks Humar-Florjan Rus (Renault Clio R3) 53:58,9
2. Rok Turk-Enej Ložnar (Peugeot 208 R2) + 1:21,6
3. Grega Premrl-Gregor Brešer (Citroën DS3 R3) +1:45,6
4. Boštjan Logar-Matej Debeljak (Peugeot 208 R2) +1:59,9
5. Jan Mrak-Luka Kuštrin (MG ZR 105) +3:10,9
6. Aljoša Novak-Matej Čar (Mitsubishi EVO IX) +3:26,7
7. Aleš Zrinski-Tadej Štupar (BMW M3) +3:39,9
8. Martin Mlinar-Miran Mlinar (MG ZR 105) +4:19,0
9. Janko Aubreht-Mitja Aubreht (Ford Fiesta ST) +5:28,6
10. Alen Lampe-Janko Kožman (VW Polo) +6:16,9

Divizija 1:

1. Jan Mrak-Luka Kuštrin (MG ZR 105) 57:09,8
2. Martin Mlinar-Miran Mlinar (MG ZR 105) +1:08,1
3. Alen Lampe-Janko Kožman (VW Polo) +3:06,0
4. Matjaž Mihevc-Ana Bobnar (Škoda Fabia) +3:43,2
5. Jure Jereb-Jani Drnovšček (VW Polo) +4:28,7