Quickclear za ogrevanje vetrobranskega stekla

Aktualno, Zanimivosti

Visoke pete, škatlice od zgoščenk, kreditne kartice in gole roke imajo nekaj presenetljivo skupnega – z njimi si kar nekaj evropskih voznikov pomaga pri odstranjevanju ledu in snega z vetrobranskih stekel svojih vozil. Kljub temu pa Fordovih…

Visoke pete, škatlice od zgoščenk, kreditne kartice in gole roke imajo nekaj presenetljivo skupnega – z njimi si kar nekaj evropskih voznikov pomaga pri odstranjevanju ledu in snega z vetrobranskih stekel svojih vozil.

6352ECCA-19A0-11E1-A91E-1F8265B94067Kljub temu pa Fordovih strank ob misli na ledena jutra ne spreleti srh, za kar ima zasluge Fordova tehnologija za ogrevanje vetrobranskega stekla Quickclear. Quickclear uporablja mrežo drobnih ogrevalnih žičk, vgrajenih med dve plasti vetrobranskega stekla, in tako s hitrim odmrzovanjem in odmegljevanjem v nekaj sekundah poskrbi za optimalno preglednost.

Patentirani sistem je bil prvič na voljo z modelom Ford Scorpio pred 26 leti in ostaja izjemno priljubljen v celotni paleti Fordovih vozil.

“Nekatere tehnologije pridejo in izginejo, a tehnologija Quickclear je resnično opravila dolgoročni preizkus” je povedal Fordov inženir za fiksne steklene površine Abidine Ould-Merzough. “Nič ni hujšega kot zjutraj zamujati v službo in ugotoviti, da je steklo vašega avtomobila prekrito z debelo plastjo ledu. S tehnologijo Quickclear preprosto pritisnete na gumb in počakate nekaj sekund ter pri tem spremljate, kako hitro ogrevalni elementi topijo led in sneg na steklu. Ker sistem ogreje steklo, pomaga osvoboditi tudi zamrznjene brisalce ter tako podaljša njihovo življenjsko dobo in zmanjša obremenitev motorčka brisalcev. Seveda si lahko s tehnologijo Quickclear pomagate tudi pri odmegljevanju stekla med vožnjo.”

Vožnja z zamrznjenim vetrobranskim steklo ni le nevarna, zanjo je zagrožena tudi visoka denarna kazen. In kaj storiti, če vaš avto nima tehnologije Quickclear, zunanje temperature pa so pod lediščem?

David Glidden, vodja podpore pri podjetju Autoglass®, svetuje: “Priporočamo, da za odstranjevanje ledu s stekel vozila vedno uporabite ustrezno strgalo za led ali sredstvo za odmrzovanje, sicer jih boste poškodovali. Prav tako voznikom svetujemo uporabo sredstev za odmrzovanje s črpalko, saj so pršila z aerosolom škodljiva za okolje.”

Dodal je: “Toplo odsvetujemo uporabo vroče vode. Med zamrznjenim vetrobranskim steklom in vročo vodo, s katero skušajo nekateri vozniki odtaliti steklo, je ogromna temperaturna razlik. Ta toplotni šok lahko povzroči hude poškodbe vetrobranskega stekla. Steklo je sicer zelo trdo, a ni raztegljivo, zato ne omogoča hitrega neenakomernega širjenja.”

Ali veste?

Anketa, ki jo je podjetje Autoglass® izvedlo lani, je pokazala, da je kar 38 odstotkov anketiranih voznikov skušalo očistiti vetrobransko steklo z golimi rokami. Skoraj polovica (45 odstotkov) jih je uporabilo kreditno kartico, 41 odstotkov pa se jih je ledu lotila z rokavico!

Še bolj skrb zbujajoča je ugotovitev, da je 13 odstotkov anketiranih voznikov povedalo, da so vetrobransko steklo polivali z vročo vodo in pri tem tvegali poškodbe stekla.Da ne omenjamo mokrih luž na tleh, ki so se kmalu spremenile v nevarno drsalnico.