Qashqaija so dali v (velik) pomivalni stroj

Novosti

Verjetno svojega avtomobila ne bi želeli vstaviti v pomivalni stroj, a ravno to stori Nissan z vsakim novim modelom. Seveda je nemogoče, da bi npr. mestnega terenca Qashqaija vstavili v kuhinjski aparat. Prav zato ima Nissanov evropski tehnični center povečano različico pomivalnega stroja, v katerega lahko spravijo celo vozilo. Potek preizkušanja vodotestnosti Na zunanje dele […]

Verjetno svojega avtomobila ne bi želeli vstaviti v pomivalni stroj, a ravno to stori Nissan z vsakim novim modelom. Seveda je nemogoče, da bi npr. mestnega terenca Qashqaija vstavili v kuhinjski aparat. Prav zato ima Nissanov evropski tehnični center povečano različico pomivalnega stroja, v katerega lahko spravijo celo vozilo.

Potek preizkušanja vodotestnosti

Na zunanje dele vozila napršijo več tisoč litrov vode iz vseh možnih kotov, postopek pa dopolnjuje še ročni pregled notranjosti, tako da lahko zagotovijo najvišjo stopnjo vodotesnosti. Ta preizkus se imenuje monsunski preizkus in med samim tehničnim razvojem vseh avtomobilov ga izvedejo večkrat in to na celotnem naboru Nissanovih vozil.

V prvem delu preizkusa na avto napršijo 24.000 litrov vode. Med najbolj intenzivnim segmentom preizkusa trešči ob vozilo več kot 1000 litrov vode v zgolj 15 minutah, za predstavo, to ustreza enemu kubičnemu metru dežja.

Inženirji sodobnega Nissanovega tehničnega centra v Cranfieldu v Združenem Kraljestvu bi lahko ta preizkus brez težav v celoti avtomatizirali. A za doseganje strogih kriterijev kakovosti razvojnega programa in zaradi nepredvidljivosti vremena to preprosto ni dovolj. Postopek zahteva, da morajo Nissanovi tehniki tesnila vozila preizkusiti z visokotlačnim čistilnikom, ki so ustvarjeni posebej za ta namen in delujejo z izjemnimi tlaki tudi do 150 bar. To je veliko več kot zmorejo običajni gospodinjski čistilniki, ki delujejo s tlakom 110 bar.

Med celotnim programom monsunskega preizkusa in pranja z visokotlačnim čistilnikom se porabi do 30.000 litrov vode. To je 2000-krat več vode kot se je porabi pri povprečnem ciklu pranja posode v gospodinjskem pomivalnem stroju.

Čeprav se tako razsipno ravnanje z vodo mogoče zdi potratno, niti ena kapljica vode ne konča v odtoku. Vso vodo filtrirajo nazaj v velik rezervoar, v katerem počaka do naslednjega preizkusa.

Nissanovi standardi preizkusov zadostujejo relativno nezahtevnemu podnebju in cestam zahodne Evrope, obenem pa so tudi dovolj robustni za bolj ekstremna okolja.