Pustolovščina se začenja, prihaja nova Opel Mokka X

Novosti

Od prihoda na trg leta 2012 Opel Mokka je z idealnimi merami (dolžina 4,28 metra), športnim videzom in pregledno visokim sedežnim položajem kompaktni športni terenec, ki povsem ustreza duhu časa. To potrjuje tudi več kot 500.000 naročil tega modela, ki se po vsej Evropi uvršča med najbolj priljubljene v svojem razredu. Zgodbo o uspehu dopolnjuje […]

Od prihoda na trg leta 2012 Opel Mokka je z idealnimi merami (dolžina 4,28 metra), športnim videzom in pregledno visokim sedežnim položajem kompaktni športni terenec, ki povsem ustreza duhu časa. To potrjuje tudi več kot 500.000 naročil tega modela, ki se po vsej Evropi uvršča med najbolj priljubljene v svojem razredu.

Zgodbo o uspehu dopolnjuje Opel Mokka X, ki se bo svetovni javnosti prvič predstavila na 86. avtomobilskem salonu v Ženevi (3. do 13. marec 2016). Prodajno uspešnico v novi različici odlikujejo značilno drzno oblikovanje, prefinjena notranjost in najnovejši sistem Infotainment, s katerim bo ta privlačni športni terenec, ko bo poleti pripeljal v prodajne salone, med najbolje povezanimi na trgu. Poleg pred kratkim uvedene nove generacije izjemno tihih dizelskih motorjev s prostornino 1,6 litra bo za pogon Mokke X med bencinskimi motorji na voljo tudi novi 1,4-litrski turbomotor z neposrednim vbrizgom. Najsodobnejši motor bodo dopolnjevali šeststopenjski avtomatski menjalnik, sistem Start/Stop in prilagodljivi štirikolesni pogon.

Drzen pustolovski značaj in popolna zanesljivost

Mokka upravičeno velja za enega simbolov Oplovega povratka v zadnjih letih. Kompaktni športni terenec je bliskovito osvojil kupce, ki cenijo robat videz in vrhunsko oblikovanje. Športna Mokka že doslej ni skrivala svojih terenskih zmogljivosti. Kot prva uvaja črko X ob imenu modela, ki bo v prihodnje poudarjala pripravljenost na pustolovščine z videzom in funkcijami Oplovih modelov v segmentu športnih (SUV) in mestnih terencev (crossover).

mokkax-zadaj

S preoblikovano zunanjostjo je Mokka X še drznejša. Prednji del odraža novo Oplovo oblikovalsko filozofijo, ki ji dajeta poseben poudarek prednja maska v obliki krila in grafika LED žarometov z izrazitim dvojnim krilatim motivom dnevnih luči. Prednjo masko odlikujejo natančno in elegantno izklesane kovinske ploskve z manj plastičnimi okrasnimi elementi. Mokka X ima zdaj širšo, trdnejšo in odločnejšo drži. Za dopolnitev poskrbi dvojno krilo zadnjih luči. Boki vozila so ohranili izklesane in elegantne poteze s poudarjeno športnim značajem. Spodnji del vrat krasi mišičasta linija z značilnim srpastim ‘rezilom’, ki je proti zadnjemu delu vozila usmerjeno navzgor. Novi živahni barvi ‘Safran’ oranžna in ‘Lava’ rdeča poskrbita, da bo Mokka X še bolj zaželena.

V notranjosti navduši prefinjenost, s katero so oblikovalci zasnovali Mokko X. Ključni element je armaturna plošča, povzeta po novi Opel Astri. Izraziteje je razčlenjena v vodoravni smeri, obenem pa je preglednejša in jasnejša. Preurejen je tudi sredinski sklad, v katerega je skladno umeščen 7- ali 8-palčni zaslon na dotik sistema Infotainment nove generacije. Ta prepriča s prefinjeno eleganco in preglednostjo, saj je upravljanje funkcij prek zaslona na dotik omogočilo opustitev številnih tipk in krmilnikov.

Mokka-X-notranjost

Novo: šeststopenjski avtomatski menjalnik s prilagodljivim štirikolesnim pogonom

Po uvedbi 1,6-litrskega tihega dizelskega motorja z 81 kW/110 KM in 100 kW/136 KM bo ponudbo pogonov za Oplove športne terence zdaj dopolnil še bencinski motor. 1,4-litrski turbomotor z neposrednim vbrizgom, ki je bil pred kratkim premierno predstavljen v novi Astri, bo z novo Mokko X na voljo v različici s 110 kW/150 KM in sistemom Start/Stop, šeststopenjski avtomatski menjalnik pa bo moč prenašal prilagodljivemu štirikolesnemu pogonu (poraba in emisije CO2 pri kombiniranem ciklu: 6,6 l/100 km, 154 g/km, predhodni podatki).

Štirikolesni pogon z elektromagnetno večlamelno sklopko deluje tako, da na suhem cestišču vozilo deluje izključno s pogonom na prednji kolesi, kar zmanjša porabo goriva, štirikolesni pogon se za krajši čas vključi samo pri zagonu motorja. Glede na pogoje sistem tekoče in neopazno prerazporeja pogonsko moč. Spekter uravnavanja sega od 100-odstotnega prednjega pogona do največje porazdelitve navora s 50 odstotki na prednji in zadnji osi na mokrih in zasneženih cestah

Za večjo varnost: prilagodljivi LED žarometi in naprej usmerjena kamera Opel Eye najnovejše generacije

Prilagodljivi štirikolesni pogon pa ni edini primer izpolnjevanja obljube Oplovih inženirjev, da bodo inovativne tehnologije dostopne širokemu krogu uporabnikov. To velja tudi za uvedbo prilagodljivih LED žarometov v Mokki X. Novi sistem prilagodljivih LED žarometov svetlobni snop samodejno prilagaja voznim situacijam in zagotavlja najboljšo možno osvetlitev. Sistem vključuje devet različnih funkcij, med katerimi so tudi osvetlitev v mestu, na podeželskih cestah, osvetlitev ovinka in odcepa, turistični način za potovanja v Veliko Britanijo oz. države, v katerih promet poteka po levem voznem pasu, ter funkciji za osvetlitev pri parkiranju in v primeru ustavljenega vozila, ta pri čakanju pred semaforjem vključi varčni način. Sistem LED žarometov je nadomestil prejšnji sistem biksenonskih prilagodljivih žarometov, prinaša pa več prednosti: svetila LED zagotavljajo boljšo svetlobo in okolico zaznavamo v bolj naravnih barvah, zato je to velika prednost za oči. Obenem žarometa ni treba mehansko prestavljati. Z novim sistemom se svetlobni snop vsaki vozni situaciji in okolju prilagaja hitreje in natančneje.

Na voljo je tudi najnovejša naprej usmerjena kamera Opel Eye. Izboljšana ločljivost in optimalna obdelava slike pozitivno vplivata na vse priključene asistenčne sisteme, vključno s pomočjo pri upravljanju dolgih luči sistema prilagodljivih LED žarometov. Z izboljšano kamero in možnostjo povezave z navigacijskim sistemom (za doplačilo) je prepoznavanje prometnih znakov v Mokki X zdaj še uspešnejše. Opozorilo na razdaljo sledenja (FDI) z naprej usmerjeno kamero stalno spremlja razdaljo do drugih vozil, opozorilo na nevarnost naleta pa voznika zdaj opozori tudi z odsevom prikaza LED. Če se razdalja do vozila pred vami prehitro manjša, se na vetrobranskem steklu pokaže odsev rdečih svetil LED. Obenem zvočni signal voznika opozori na zaviranje (v sili). Opozorilo na zapuščanje voznega pasu je samodejno v pripravljenosti od hitrosti 60 km/h in voznika s kontrolno lučko na prikazu instrumentov in zvočnim signalom opozori na nenamerno zapuščanje voznega pasu.

mokka-x-v-naravi

Najboljše povezave in največ udobja v razredu

Tako kot nova Opel Astra je tudi Mokka X že ob začetku prodaje po želji na voljo z vsemi osebnimi storitvami Opel OnStar. Poleg tega lahko kupci Mokke X izbirajo med dvema različicama sistema za informacije in razvedrilo IntelliLink nove generacije. IntelliLink s funkcijo Apple CarPlay ali Android Auto prinaša v vozilo svet pametnih telefonov.

Nova Mokka X se v vrh kompaktnih športnih terencev ne uvršča le z odličnimi možnostmi povezav, je tudi eden najudobnejših predstavnikov tega razreda. Tako kot večji Oplovi modeli je tudi Mokka X (za enkrat edina v tem segmentu) lahko opremljena z ergonomskimi sedeži s potrdilom nemške zveze AGR (akcija z zdrav hrbet), ki poskrbijo za udobje na dolgih vožnjah, prijetnejši pa so tudi izleti po neutrjenih podlagah. Ljubitelje udobja bo razveselil sistem za dostop in zagon brez ključa. Za odpiranje ali zaklepanje vozniku ni treba poiskati niti daljinskega upravljalnika. Če ima v žepu ali torbi ključ, zadošča rahel pritisk na stično površino kljuke in že sta omogočena dostop v notranjost ali odpiranje prtljažnika. Tudi zagon motorja poteka brez ključa.

Z novim videzom, razširjeno ponudbo pogonov, cenjenimi terenskimi zmogljivostmi, odličnimi možnostmi povezav in prijetnim udobjem je nova Mokka X opremljena za nadaljevanje poti po uspešnih kolesnicah svoje predhodnice, ki je med drugim v Nemčiji osvojila dve priznanji “Avto leta s štirikolesnim pogonom” in dve priznanji “Službeni avto leta”.