Prvinska moč: Audi RS Q3 performance

Novosti

Audi v segmentu visokozmogljivih kompaktnih športnih terencev (SUV) predstavlja nov najmočnejši model Audi RS Q3 performance z močjo 270 kW (367 KM) in navorom 465 Nm. Če vam to še ni dobolj, naj dodamo, da ta koncentrirana moč izstreli novi najzmogljivejši model v seriji od 0 do 100 km/h v pičle 4,4 sekunde. Najvišja hitrost serijsko znaša 270 km/h. Nemška znamka prestižnih […]

Audi v segmentu visokozmogljivih kompaktnih športnih terencev (SUV) predstavlja nov najmočnejši model Audi RS Q3 performance z močjo 270 kW (367 KM) in navorom 465 Nm.

Če vam to še ni dobolj, naj dodamo, da ta koncentrirana moč izstreli novi najzmogljivejši model v seriji od 0 do 100 km/h v pičle 4,4 sekunde. Najvišja hitrost serijsko znaša 270 km/h.

Nemška znamka prestižnih avtomobilov z novimi modeli RS performance želi še bolj izostriti svoj športni profil. Oznaka “performance” je pri tem sinonim za občutno večjo moč in ekskluzivno opremo, ki jasno odstopa od preostale ponudbe. Prav to je seveda značilno tudi za novi RS Q3 performance, ki ga poganja legendarni Audijev petvaljni motor. Od leta 2010 je mednarodna žirija novinarjev 2,5-litrski motor TFSI v njegovem razredu šestkrat zapored izbrala za “mednarodni motor leta”. Zanj velja, da z izjemno vlečno silo, velikim navorom in edinstvenim zvokom vedno znova pospeši utrip srca.

V primerjavi z modelom RS Q3 je Audi pri modelu performance še dodatno povečal moč 2,5-litrskega motorja TFSI. Z večjo močjo hlajenja, ki jo zagotavlja novi glavni hladilnik hladilne tekočine, in z izpopolnjeno črpalko za gorivo je razvojnim inženirjem iz petvaljnega turbomotorja v RS Q3 performance uspelo izvabiti dodatnih 20 kW (27 KM). Največji navor znaša 465 Nm in je na voljo v območju med 1.625 in 5.550 vrt./min. Kompaktni športni terenec lahko z njim od 0 do 100 km/h pospeši v 4,4 sekunde, najvišjo hitrost pa doseže pri 270 km/h. Kombinirana poraba skladno z NEVC znaša 8,6 l/100 km (emisija CO2 103 g/km).

Tudi serijski 7-stopenjski menjalnik je v celoti osredotočen na športnost in ima izjemno kratke prestavne čase. Pri tem voznik lahko pusti, da menjalnik z dvojno sklopko deluje samodejno, po želji pa lahko prestavlja tudi ročno. To mu omogoča večfunkcijski RS-volan, ki je opremljen s prestavnima tipkama, v vozilu pa je vgrajen že serijsko. Če voznik v sistemu za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select izbere nastavitev dynamic, prestavljanje spremljajo vmesni sunki plina.

Stalni štirikolesni pogon quattro preko hidravlično uravnavane in elektronsko krmiljene lamelne sklopke suvereno prenaša moč motorja na cesto. Potrebam prilagojeno porazdeljevanje pogonske moči med sprednjo in zadnjo premo je popolnoma avtomatsko, zaradi povezave z elektronskim stabilizacijskim programom (ESC) pa poteka celo porazdeljevanje po posameznih kolesih. Izpostaviti velja tudi, da sistem za uravnavanje vozne dinamike (voznik ga po želji lahko izključi) ponuja na novo prilagojeni športni način delovanja.

Čvrsto športno RS-podvozje modela RS Q3 performance idealno prenaša dinamiko zmogljivega pogona na cesto, v primerjavi z Audijem Q3 je karoserija spuščena za 20 mm. Kot dodatno opremo Audi ponuja športno podvozje RS plus z uravnavanjem blaženja. Ta vozniku omogoča, da preko sistema za uravnavanje vozne dinamike Audi drive select izbira med nastavitvami comfort, auto in dynamic.

Spremembe pri dizajnu

Zunanji dizajn z elementi, značilnimi za izvedbe RS, poudarja edinstveno zasnovo najzmogljivejših Audijevih modelov. Njegova posebnost so na primer športno oblikovana odbijača z velikimi odprtinami za dovod zraka spredaj in močno profiliranim difuzorjem zadaj ter sataste mreže v sijajno črni barvi.

2017-Audi-RS-Q3-performance

Zunanjosti modela RS Q3 performance poleg tega dajejo svojstven pečat montažni deli v videzu matiranega titana, ki so na voljo izključno za novi vrhunski model. Videz matiranega titana imata tako na primer okvir sredinske odprtine za zajemanje zraka ter napis quattro na sredini odprtine. Enako velja za enodelni okvir mreže hladilnika, posebni loputi (flaps) v stranskih odprtinah za dovajanje zraka, okrasne letve okrog stranskih oken, ohišji zunanjih ogledal, strešne letev, zgornji rob difuzorja in stranska zaključka usmernika zraka nad zadnjim steklom. Poleg tega Audi ponuja novo kovinsko barvo laka v odtenku ascari modra. To je še ena ekskluzivna lastnost novih modelov RS performance.

Posebnost ponudbe so tudi 20-palčna platišča s 5-krakim dvojnim V-dizajnom, ki so prepoznavna lastnost modelov RS. Ekskluzivno za model RS performance so na voljo v videzu matiranega titana. Zavorne čeljusti z napisom RS so pri RS Q3 performance serijsko lakirane v rdeči barvi. Po želji jih kupec brez doplačila lahko naroči v črni barvi.

novi-Audi-RS-Q3-performance-zadaj

Notranjost povzema dinamične linije zunanje oblikovne zasnove. Okrogli instrumenti imajo sive številčnice, bele skale in rdeče kazalce. Športni sedeži so po želji in brez doplačila v sklopu design paketa RS performance na voljo v črno-modri barvi. Tudi drugi elementi, kot so športni usnjeni RS-volan, manšeta izbirne ročice, sredinski naslon za roke in predpražniki, imajo modre kontrastne šive. Dekorativni karbonski elementi modre barve z vzorcem kepra ustvarjajo vtis, da je modra nit vtkana v karbon in dajejo piko na i ekskluzivni kombinaciji.

Audi RS Q3 performance bo svetovni javnosti premierno predstavljen marca 2016 na avtomobilskem salonu v Ženevi. Cena osnovne izvedbe bo znašala 61.000 EUR. Kupci bodo prva vozila lahko prevzeli v drugem četrtletju 2016.