Prototip prvega "samočistilnega" avtomobila

Aktualno, Zanimivosti

Pranje avtomobila je lahko nadležno opravilo, ki je obenem tudi drago. Za rešitev te težave je podjetje Nissan začelo s testiranji inovativne tehnologije barve, ki odbija blato, dež in vsakdanjo umazanijo, zaradi česar voznikom morda nikoli več ne bo treba čistiti svojih avtomobilov. Posebej zasnovana izjemno hidrofobna in oleofobna barva, ki odbija vodo in olja, […]

Pranje avtomobila je lahko nadležno opravilo, ki je obenem tudi drago. Za rešitev te težave je podjetje Nissan začelo s testiranji inovativne tehnologije barve, ki odbija blato, dež in vsakdanjo umazanijo, zaradi česar voznikom morda nikoli več ne bo treba čistiti svojih avtomobilov.

Posebej zasnovana izjemno hidrofobna in oleofobna barva, ki odbija vodo in olja, je bila uporabljena pri popolnoma novem modelu Nissan Note, da bi ustvarili prvi samočistilni avtomobil na svetu.

Da bi ocenili učinkovitost super hidrofobnih lastnosti v resničnem svetu kot potencialne možnosti uporabe v poprodaji, bodo inženirji v Nissanovem evropskem tehničnem centru v naslednjih mesecih testirali samočistilni model Note v najrazličnejših pogojih.

Nissan je prvi proizvajalec avtomobilov, ki bo uporabil to tehnologijo, imenovano Ultra-Ever Dry®, na avtomobilski karoseriji. Z ustvarjenjem zaščitnega sloja zraka med barvo in okoljem se učinkovito prepreči zastajanje vode in snovi s cestišča, ki drugače ustvarjajo sledove umazanije na površini avtomobila.

Vendar to ni prvič, da je bila pri modelu Note uporabljena “samočistilna” tehnologija. Avtomobil je že opremljen s funkcijo “čiščenja in zračnega sušenja” na kameri na zadku vozila. Ta uporablja vodo in stisnjen zrak in tako samodejno vzdržuje lečo kamere čisto ter zagotavlja, da varnostni senzorji modela Note delujejo v vseh pogojih.

Doslej se je premaz, ki ga trži in prodaja podjetje UltraTech International Inc®, dobro izkazal v običajnih primerih, ki vključujejo dež, pršenje, zmrzal, sodro in stoječo vodo. Čeprav trenutno še ni načrtov, da bi tehnologijo serijsko uporabljali pri tem modelu, bo Nissan še naprej preučeval tehnologijo premaza kot možnost uporabe v poprodaji v prihodnosti.

Geraldine Ingham, glavna direktorica za trženje za Nissan Note, je takole komentirala: “Nissan Note je bil pazljivo zasnovan za zmanjševanje stresa kupcev med vožnjo in Nissanovi inženirji nenehno razmišljajo o novih načinih za olajšanje družinskega življenja.”

Novi Nissan Note je že opremljen z inovativno tehnologijo, ki naredi vožnjo varnejšo. Nissanovo varnostno tehnologijo (Safety Shield) sestavljajo sistemi za opozorilo pred nenamerno spremembo voznega pasu, opozorilo pred vozili v mrtvem kotu in zaznavanje premikajočih se predmetov. Ta paket dopolnjuje tehnologija 360-stopinjskega zaslona za nadzor okolice, ki se zanaša na samočistilno kamero na zadku vozila.