ProPILOT – Nissanova tehnologija za avtonomno vožnjo

Zanimivosti

Novo vozilo Serena, ki bo na japonski trg prišlo konec avgusta, opremljeno z njihovo tehnologijo ProPILOT za avtonomno vožnjo, prikladnim dodatkom za večjo sproščenost med vožnjo po avtocesti. ProPILOT Tehnologija ProPILOT naj bi bila revolucionaren način avtonomne vožnje, zasnovan za uporabo na avtocesti med vožnjo po enem pasu. Družba Nissan je prvi japonski avtomobilski proizvajalec, […]

Novo vozilo Serena, ki bo na japonski trg prišlo konec avgusta, opremljeno z njihovo tehnologijo ProPILOT za avtonomno vožnjo, prikladnim dodatkom za večjo sproščenost med vožnjo po avtocesti.

ProPILOT

Tehnologija ProPILOT naj bi bila revolucionaren način avtonomne vožnje, zasnovan za uporabo na avtocesti med vožnjo po enem pasu. Družba Nissan je prvi japonski avtomobilski proizvajalec, ki je uvedel popolnoma samodejen način krmiljenja, pospeševanja in zaviranja. Z njim je voznik razbremenjen v gostem prometu na avtocestah in med dolgimi vožnjami.

Sistem ProPILOT uporablja tehnologijo za napredno obdelavo slik, s katero analizira cestne in prometne razmere ter izredno natančno krmili, tako da vozilo na cesti funkcionira povsem naravno. Tehnologija ProPILOT je uporabniku zelo prijazna, saj jo lahko enostavno vklopi in izklopi s stikalom na volanu. Lahko razumljiv vmesnik je pripravljen na vožnjo in na osebnem zaslonu prikazuje stanje delovanja.

Postavitev sistema

Pospeševanje, zaviranje in krmiljenje se upravljajo s pomočjo informacij, prejetih prek mono kamere, ki je opremljena s programsko opremo za napredno obdelavo slik. Kamera sistema ProPILOT z uporabo 3D-globine hitro prepozna tako vozila pred sabo kot tudi cestne oznake.

Funkcije

Ko je sistem ProPILOT vklopljen, začne samodejno nadzorovati razdaljo do vozila pred sabo, pri tem pa se drži hitrosti, ki jo nastavi voznik (med približno 30 in 100 km/h). Poleg tega sistem zaznava cestne oznake in vozilo vodi po sredini voznega pasu tudi v ovinkih.

https://www.youtube.com/watch?v=N6ixZHzU_XQ

Če se vozilo spredaj ustavi, sistem ProPILOT samodejno zavre in popolnoma ustavi vozilo. Vozilo po zaviranju ostane na mestu, tudi če voznik ne pritiska na zavoro. Ko je voznik pripravljen nadaljevati vožnjo, se ponovno dotakne stikala ali rahlo pritisne na pedal za plin in sistem ProPILOT se spet vklopi.

Družba Nissan izvaja obsežne raziskave voznih razmer v različnih delih sveta, tako da bo tehnologija za avtonomno vožnjo dobro prilagojena pogojem na vseh trgih, kjer bo dostopna. Sistem ProPILOT, vgrajen v vozila Serenazna japonski trg, so razvili kot enostavno uporabno tehnologijo, prilagojeno voznim pogojem na japonskih avtocestah.

Uresničevanje cilja “nič smrtnih žrtev”

Družba Nissan si prizadeva za proizvodnjo pametnih in električnih vozil, da bi uresničila svoja cilja “nič izpustov” in “nič smrtnih žrtev”. Sistem ProPILOT v okviru Nissanove pametne mobilnosti povečuje varnost in voznikom daje občutek samozavesti. Tehnologija je del Nissanove strategije za pametno vožnjo.

Sistem ProPILOT bo vgrajen tudi v druga vozila, med drugim leta 2017 v vozila Qashqai za evropski trg. Družba načrtuje uvedbo tehnologije tudi na trge v ZDA in na Kitajskem. Leta 2018 nameravajo predstaviti tehnologijo za avtonomno vožnjo po več pasovih, ki bo omogočala menjavo voznih pasov na avtocesti, leta 2020 pa še sistem za avtonomno vožnjo po mestnih ulicah in križiščih.

Nissan-Pro-Pilot-technology-plan-do-leta-2020

Družba Nissan bo svoj vodilni položaj na področju avtonomne vožnje okrepila z vgradnjo tehnologije v temeljna vozila na posameznih trgih, s tem pa izboljšala varnost in vstopila v novo dobo avtomobilizma.